Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ministarstvo obrazovanja dalo zeleno svjetlo nastavku projekta Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu

Datum objave: 31. listopada 2019.

Početak gradnje Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu, koji će biti otvoren u Tehničkoj školi Čakovec s ciljem povezivanja strukovnog obrazovanja i potreba u gospodarstvu, bila je glavna tema posjeta pomoćnika ministrice znanosti i obrazovanja Vlade Prskala u srijedu, 30. listopada 2019. godine u Maloj vijećnici Međimurske županije.
Zahvaljujući radu Centra kompetentnosti, u Tehničkoj školi Čakovec rekonstruirat će se postojeći kapaciteti škole, dograditi 1451 m2 novog prostora, a škola će urediti multimedijalnu-konferencijsku dvoranu i 8 novih praktikuma koji će biti opremljeni najsuvremenijom opremom vrijednom 30 milijuna kuna. Radnom sastanku nazočili su predstavnici svih uključenih u projekt, župan Međimurske županije Matija Posavec uz pročelnicu Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Blaženku Novak, direktor tvrtke Sobočan interijeri Franjo Sobočan kao predstavnika poduzetnika, ali i ravnatelj škole Dražen Blažeka i voditeljica projekta, suradnica JU REDEA Maša Tomašić koji su pomoćnika ministrice znanosti i obrazovanja Vladu Prskala i višu stručnu suradnicu Ministarstva znanosti i obrazovanja Sonju Jeđud Tabuk izvijestili o provedenim aktivnostima i budućim planovima realizacije projekta.
Župan Posavec: „Centar kompetentnosti bit će pokretač razvoja na ovim prostorima“
Tehničkoj školi Čakovec partner na projektu je Strojarska i prometna škola Varaždin u kojoj će biti opremljen jedan praktikum, a uključit će se i Graditeljska škola Čakovec, Srednja škola Krapina, Srednja škola Oroslavlje, Tehnička škola Daruvar i Sveučilište Sjever. Pomoćnik ministrice Vlado Prskalo pohvalio je sve uključene u realizaciju projekta te je izrazio zadovoljstvo dinamikom realizacije: „Centri kompetencije važan su projekt koji provodimo, a kojim želimo ne samo popraviti postojeće stanje već napraviti iskorak kojim ćemo škole u kojima se razvijaju centri staviti na gospodarsku kartu Europe.“
Tehnička škola Čakovec najveća je škola u Međimurju te kontinuirano prati suvremene trendove, razvoj novih tehnologija i predvodnik je trendova u svojoj struci na području Hrvatske, no razvojem centra kompetentnosti spojit ćemo obrazovanje s gospodarstvom čime će biti omogućeno stvaranje kvalitetnih kadrova koji su potrebni tržištu rada. U Međimurju će svoje mjesto moći potražiti učenici, profesori, majstori i poduzetnici, svi oni koji se žele baviti tehnikom, koji žele stjecati znanja iz područja strojarstva i usavršiti postojeće vještine pod vodstvom stručnjaka. “, poručio je župan Međimurske županije Matija Posavec te dodao da će Centar kompetentnosti, maksimalno povezan s gospodarstvom, biti pokretač razvoja čitave regije.
Početkom 2020. godine bit će potpisani ugovori kojima će se Centar kompetentnosti aktivirati, a paralelno s provedbom javne nabave, građevinskim uređenjem i opremanjem, kreće edukacija nastavnika i razvoj standarda kvalifikacija. „Imamo jasne ciljeve i ideje koje ćemo nastojati ostvariti što kvalitetnije i u što bržem vremenskom roku. Važno nam je da osiguramo dugoročnu održivost Centra koji će opstati unatoč izazovima i koji će biti koristan gospodarstvu i cijelom Međimurju.“, istaknuo je ravnatelj TŠČ-a Dražen Blažeka koji je dodao da je projekt dobro prihvaćen od strane nastavnika i djelatnika škole te se čak 27 nastavnika uključilo u dizajniranje praktikuma i realizaciju projekta.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content