Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Međimurju otvoren Centar igre i knjižnice igračaka

Datum objave: 28. listopada 2019.

Ovo je mjesto mojih snova jer se mogu stalno igrati“, riječi su mališana Davida Kahrimanovića koji je danas posjetio novootvoreni Centar igre i knjižnice igračaka „Krenimo zajedno“ u Orehovici, a koji je namijenjen djeci različitog uzrasta. Centar je smješten u prostoru Osnovne škole Orehovica, a unutar Centra bit će opremljena knjižnica u kojoj će djeca moći besplatno posuditi igračku ili društvenu igru. Nositelj projekta je općina Orehovica i Osnovna škola Orehovica u partnerstvu s Pučkim otvorenim učilištem „Korak po korak“. Ukupni iznos projekta za osnovnu školu Orehovica i osnovnu školu „Braća Bobetko“ Sisak koja je također uključena u projekt je 522.036,50 kuna.
Sanja Brajković ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta „Korak po Korak“ napomenula je kako je Pučko otvoreno učilište prije nekoliko godina sudjelovalo u istraživanju usporedbe položaja djece u različitim lokalnim zajednicama. „Tijekom intervjua s donositeljima lokalnih politika, iznenadili smo se kad su na pitanje o uslugama koje pružaju djeci koja ne pohađaju vrtić mahom reagirali iznenađenjem i odgovarali kako je njihova obaveza da financiraju vrtiće. Usredotočenost samo na financiranje formalnih usluga za rani i predškolski odgoj, znači usmjerenost na institucije, a ne na prava i potrebe djece, obitelji i zajednice.
Branko Sušec, ravnatelj osnovne škola Orehovica ponosan viđenim te što se upravo na dan kada škola obilježava 150. obljetnicu školstva u Orehovici, otvara Centar igre i knjižnica igračaka u OŠ Orehovica kazao je: „Ovaj Centar je mjesto igre gdje djeca mogu sudjelovati u različitim kreativnim, zanimljivim aktivnostima s drugom djecom, ali i odraslima. Dodana vrijednost je da ovaj Centar nudi roditeljima besplatne informacije o odgoju djece, njihovom zdravlju, učenju, razvoju, a također je i mjesto gdje se djeca, roditelji, obitelji mogu besplatno družiti.
Franjo Bukal, načelnik Općine Orehovica kazao je: „Trošak uređenja i rada Centra sufinanciran je sredstvima EU projekta „Toy to Share, Play to Care“ , općine Orehovica, osnovne škole te donacijama poslovnih i privatnih subjekata. Ovaj Centar je na ponos svih naših mještana. Iskrene čestitke na ideji.“
O okviru spomenutog projekta Centri slični ovome otvaraju se i na području Slovačke, Mađarske, Italije, Latvije, Slovenije i Turske. „Centar će biti koristan i djeci koja odrastaju u kućnom okruženju koje ne obiluje igračkama i poticajima za učenje. Centar igre i knjižnica igračaka bit će otvoreni dva puta tjedno u trajanju od tri sata.“, istaknula je koordinatorica Centra igre i knjižnice igračaka „Krenimo zajedno“ Monika Kamenić.
Lidija Kralj pomoćnica ministrice, Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, napomenula je kako je osnovna škola Orehovica od samih početaka primjer kako treba izgledati hrvatsko obrazovanje, a ujedno ova škola je i u eksperimentalnom programu. „Sinergijom škole, općine i Županije mogu se napraviti izvrsne stvari u obrazovanju, a upravo danas svjedočimo jednom takvom primjeru. “
Rad Centra igre i knjižnice igračaka „Krenimo zajedno“ temelji se na četiri komplementarna načela, a to su interakcija djece i odraslih, raznolikost, jednakost i pravna uključenost, usluge za poticanje razvoja i učenja djece koje se temelje na potrebama zajednice i integrirane usluge za djecu i njihove obitelji.
Župan Međimurske županije Matija Posavec, „Centar za igru je upravo primjer obrazovanja kakvog želimo i kojem težimo u Međimurskoj županiji. Ovo je primjer holističkog pristupa djeci te da djeca putem igre, ali i korištenjem vrhunskih uvjeta koji pokušavamo stvoriti , imaju najbolje obrazovanje jer ulaganje u obrazovanje je najbolji ulog u budućnost naše djece. Osnovna škola Orehovica ima jednosmjensku nastavu, novu dvoranu, a danas i Centar za igru i knjižnicu igračaka i želja nam je da svaka škola u Međimurskoj županiji bude vrhunski uređena i da ima najbolje uvjete za naše mlađe sugrađane“.
Djeca iz Centra napravila su šarenu vrpcu koja je opis prekrasnog Centra za igru i knjižnice igračaka u Orehovici, a prerezala ju je Rea Nađ.


 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content