Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Kineska delegacija iz pokrajine Qinghai način rada u Centru znanja Međimurske županije želi primijeniti u svome kraju

Datum objave: 28. listopada 2019.

U organizaciji Hrvatsko kineskog društva prijateljstva i Međimurske županije u službenom posjetu najsjevernijoj hrvatskoj županiji boravila je delegacija Ministarstva organizacije kineske pokrajine Qinghai na čelu s ministricom, gđom. Wang Yuyan.
Delegaciju su u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje primili zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, direktor Tehnološko inovacijskog centra Međimurje Ivan Plačko, Maša Tomašić iz Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA, Iva Vurušić Mađarić iz Turističke zajednice Međimurske županije te Melita Jambrović iz UO za gospodarske djelatnosti Međimurske županije. Qinghai je prostrana i slabo naseljena provincija na zapadu Narodne Republike Kine, a kako je tamošnje gospodarstvo jedno od nerazvijenijih u Kini, njeni su predstavnici po savjet došli u iznadprosječno razvijenu hrvatsku regiju. „Osim razvijenog gospodarstva, naročito metalske industrije, u kontinentalnom dijelu Hrvatske prednjačimo i u turizmu. Županija smo koja je poznata po investicijama stranih ulagača te smo već dva puta uvršteni među prvih deset manjih regija u Europi pogodnih za ulaganje.“, kazao je u svom pozdravnom govoru zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec.
Predstavnike pokrajine Qinghai posebno je zanimao primjer dobre prakse poticanja poduzetništva i pomoći poduzetnicima od strane specijaliziranih institucija te bi način rada Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e i poduzetničkog inkubatora, odnosno start-up modela u Tehnološko-inovacijskom centru željeli preslikati u svome kraju. Direktor TICM-a Ivan Plačko objasnio je kako se mnogo radi s djecom i mladima nastojeći ih preko Centra izvrsnosti informatike i STEM centra zainteresirati za IT sektor, tim više što je potražnja za ljudskim resursima u navedenim granama velika, a s godinama će još i rasti. „Mala smo regija stoga se moramo nametnuti znanjem. Da bismo to mogli, moramo raditi s djecom od najmlađe dobi kako bismo ih zainteresirali za visoku tehnologiju u kojoj vidimo našu budućnost.“, zaključio je Plačko.
Predsjednik Hrvatsko-kineskog društva prijateljstva Nikola Starčević izrazio je zadovoljstvo dugogodišnjom izvrsnom suradnjom s Međimurskom županijom te predložio da nakon prvog koraka upoznavanja, predstavnici kineske provincije Qinghai dovedu poduzetnike kako bi ostvarili konkretnu hrvatsko-kinesku suradnju. „Određene kineske provincije, poput provincije Shanxi, to su već učinile. Međimurska županija ima što ponuditi Kini i u vidu proizvodnje zdrave hrane. Pozivam da se ova suradnja, organiziranjem konferencije namijenjene poduzetnicima, nastavi 2020. godine.“, zaključio je Starčević.


 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content