Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Sveti Martin na Muri domaćin 13. Kongresa hrvatskog kampinga

Datum objave: 23. listopada 2019.

U Sv. Martinu na Muri,  22. i 23. listopada, održava se najveći godišnji skup hrvatskog kampinga koji je okupio 350 sudionika te se pokazao kao sjajan primjer kako kvalitetnim programom okupiti struku. Ovogodišnji, 13. po redu Kongres hrvatskog kampinga nudi raznolika stručna predavanja od strane domaćih i stranih poznavatelja kamping sektora te izlaganje mobilnih kućica i glamping šatora, opreme i ponude usluga u kampingu. Kamping sezona, razvoj kampinga i trendovi, marketing i nova tržišta, nove tehnologije, pozitivni primjeri, problematika sektora te produženje sezone samo su neke od tema o kojima je bilo riječi na kongresu. Važan skup nije propustio ni ministar turizma Gari Cappelli koji je napomenuo kako 40% ukupnog noćenja turista otpada na mobilne kućice. „Hrvatska ove godine ima oko milijardu i 50 milijuna eura investicija u turizmu, od čega velik dio otpada na kampove koji su opasna konkurencija privatnom smještaju i hotelima. Turističko zemljište nužno za uporabu hotela i turističkog naselja prema novom će zakonu čije donošenje očekujemo početkom iduće godine biti vlasništvo jedinica lokalnih samouprava, a turističke tvrtke postat će zakupci koji plaćaju zakupninu između 6 i 10 kuna po četvornom metru. Vjerujem da će to uvelike olakšati daljnje investicije.“, kazao je ministar Capelli te napomenuo da će Hrvatska za koji dan imati podjednaki broj noćenja i turista kao što je imala cijele prošle godine.
U razvoju kampinga u Hrvatskoj veliku ulogu ima Kamping udruženje Hrvatske, koje u suradnji s Ministarstvom turizma i Hrvatskom turističkom zajednicom održava edukativne radionice nastojeći potaknuti otvaranje kampova. Predsjednik Izvršnog odbora Kamping udruženja Veljko Ostojić kazao je da su brojke na razini prošle godine te istaknuo da kamping ima potencijala postati perjanica hrvatskoga turizma, no potrebno je ostvariti preduvjete za značajnije investicije, od kojih je prvi rješavanje pitanja turističkog zemljišta, a drugi smanjenje stope PDV-a. 
Zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman gostima je zaželjela dobrodošlicu u županiju koja nosi dvostruku titulu Europske destinacije izvrsnosti, a od nedavno i ponosni naziv najuspješnije kontinentalne destinacije u Republici Hrvatskoj. „Kad smo na ovom kongresu bili na istome mjestu prije tri godine, najavili smo da ćemo u našem Masterplanu razvoja turizma predvidjeti pet kampova na području Međimurja. Možemo reći da smo na pola puta jer nedavno je u Toplicama Sveti Martin otvoren naš prvi kamp, a u izgradnji je i kamp na obiteljskom gospodarstvu obitelji Hažić, dok su u fazi pripreme još tri kampa. Sigurna sam da ćemo za dvije godine ostvariti naš cilj.“, poručila je zamjenica Herman.
„Mi smo mala destinacija koja ostvaruje samo 200 tisuća noćenja godišnje. Možda se ne možemo uspoređivati s brojkama, no možemo se uspoređivati s idejama. Meni kamp asocira nešto održivo, zeleno, nešto što je u trendu i nešto što je dugoročno obećavajuće. Europska unija u novom razdoblju naglasak stavlja na što je moguće niži CO2 otisak. Što u turizmu može ostaviti niži CO2 otisak od kampa, i u investiciji i u eksploataciji? Hrvatska tek ima budućnost u ovom području. Stoga i mi kao mala destinacija nastojimo nešto učiniti na tom polju i iniciramo pokretanje malih obiteljskih kampova. Činjenica da se još jednom ovdje veliko je priznanje za nas, a svaki ovakav događaj koji se smjesti u unutrašnjost direktna je pomoć našem turizmu. To je pomoć u osvješćivanju našeg stanovništva za daljnji razvoj turizma.“, poručio je voditelj Ureda Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, a prisutne su pozdravili i predsjednik Udruge kampista Hrvatske Branko Marolt te predstavnik Hrvatske turističke zajednice Saša Popovac.
Svake se godine velika pažnja posvećuje i raspravi oko razvojnih pitanja kamping sektora u Hrvatskoj, problematici i izazovima razvoja te podizanju opće razine konkurentnosti hrvatskog kamping sektora, stoga je održan i okrugli stol „Osvrt na kamping sezonu i očekivanja u budućnosti.“
Laureati koji su dali poseban doprinos razvoju kampinga u Hrvatskoj su Sonja Brocca-Nastić, Livijano Kocijančić  i Petar Perković.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content