Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurje domaćin prvog Nacionalnog kongresa ugostitelja koji je okupio više od 400 dionika gastronomskog i turističkog sektora

Datum objave: 21. listopada 2019.

Više od 400 ugostitelja iz cijele Hrvatske okupilo se u ponedjeljak, 21. listopada 2019. godine na prvom Nacionalnom kongresu ugostitelja koji je održan u Centru za kulturu Čakovec. Riječ je o jedinstvenom događaju koji je okupio sve važne dionike koji izravno ili neizravno djeluju u gastronomskom i turističkom sektoru, s ciljem vođenja konstruktivne rasprave o aktualnoj problematici te osmišljavanju rješenja i vizije napredovanja ovog sektora u budućnosti.
Organizirali smo ovaj kongres s idejom da se oformi Nacionalna udruga ugostitelja jer želimo stvoriti jedno tijelo koje će biti reprezentativno i tako predstavljati sve ugostitelje u Hrvatskoj te koje će se baviti rješavanjem naših problema, pratiti trendove i poboljšavati dijalog s institucijama. Želimo zajedničkim snagama krenuti prema boljitku naše djelatnosti.“, istaknuo je Mario Medak, predstavnik Nezavisne udruge ugostitelja i član Koordinacije ugostitelja Hrvatske.
Program Kongresa obuhvatio je ključna pitanja vezana uz sektor ugostiteljstva kroz tri panela - prva panel rasprava odnosila se na predstavljanje modela Kravata u ugostiteljstvu koji će klasificirati kriterij korištenja hrvatskih proizvoda. Model Kravata zamišljen je kao simbol prepoznatljivosti hrvatske ugostiteljske ponude te pruža hrvatskoj gastronomiji jasan identitet i posebnost s naglaskom na kvaliteti. Sudionici panela bili su gospodarstvenici i predstavnici velikih kompanija, a pridružio im se i ministar turizma Gari Cappelli. „Ako kažemo da je gastronomija 30% razloga zašto turisti dolaze u Hrvatsku, tada je jasno da su ugostitelji važan dio hrvatskog turizma. Nastojimo ugostiteljstvo dići na još veću razinu jer turisti očekuju kvalitetu, domaće proizvode i dobru uslugu.“, naglasio je ministar Cappelli te dodao da podržava zahtjeve ugostitelja o neoporezivanju napojnica koje dolaze preko kartica i uvođenje vaučera na povremeno zapošljavanje.
Drugi panel bavio se problematikom poreznog opterećenja u ugostiteljstvu, odnosno potencijalnim poreznim i administrativnim rasterećenjem u ugostiteljstvu i povezanim djelatnostima te najavljenim smanjenjem PDV-a na pripremu i posluživanje hrane. Tema treće panel rasprave bila je pitanje iseljavanja, radne snage i edukacije djelatnika u ugostiteljstvu.
Pred nama je turbulentno razdoblje – priprema se smanjenje stope PDV-a za pripremu i posluživanje jela u ugostiteljskim objektima na 13%, pripremamo se na novu turističku sezonu te je ovo jedinstvena prilika za okupljanje svih dionika u ugostiteljstvu koji će iznijeti svoja iskustva i mišljenje o tome kako bi se sektor turizma i ugostiteljstva trebao razvijati.“, poručio je Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije istaknuvši da se Kongres nije bez razloga održao upravo u Međimurju koje je najuspješnija turistička destinacija kontinentalne Hrvatske.
Drago mi je da je Međimurje domaćin ovakvog skupa, jer su ugostitelji važna karika cjelokupnog dojma o jednoj sredini, no isto tako daju i veliki doprinos ukupnom razvoju turizma jer iznimno je važno  kakav je njihov pristup prema turistima i kvaliteta njihove ponude. Čovjek je ključ uspjeha u svemu pa tako i u turizmu te su ugostitelji važni dionici svih nagrada i rezultata koje Međimurska županija u turizmu ostvaruje.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je sudjelovao na Nacionalnom kongresu ugostitelja sa zamjenicom Sandrom Herman.
Među brojnim uzvanicima Kongresa, bili su i predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Darinko Kosor, zamjenik gradonačelnik Grada Čakovca Mario Medved i potpredsjednik Udruge za ugostiteljstvo i turizam Međimurja Branko Blešć koji je istaknuo da je Međimurje jedan od najboljih primjera kako kontinentalni turizam počiva upravo na kvaliteti gastronomske ponude te bogatstvu i izvornosti lokalnih proizvoda.
Izuzev panel rasprava, sudionici Kongresa mogli su se uključiti na četiri zanimljive radionice, o kulturi ponašanja i ophođenja do stola i za stolom te podizanju kvalitete usluge u ugostiteljstvu, mixologiji koktela, franšiziranju u sektoru hrane i pića te neiskorištenom potencijalu takvog načina poslovanja. Međimurska i riječka obiteljska poljoprivredna gospodarstva te međimurski vinari  imali su priliku prezentirati svoje lokalne proizvode te je Kongres na najbolji i najreprezentativniji način pokazao kako su domaći proizvodi, tradicija i znanje najbolji recept za uspjeh turizma i ugostiteljstva u Hrvatskoj.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content