Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Kulturno umjetnička udruga „Društvo žena Gornji Kraljevec“ proslavila 30 godina djelovanja, očuvanja i promicanja kulturne baštine Međimurja

Datum objave: 20. listopada 2019.

U Društvenom domu u Gornjem Kraljevcu proslavljen je važan jubilej najaktivnije udruge na području općine Vratišinec. KUU „Društvo žena Gornji Kraljevec“ na ponos je općine, a svojim djelovanjem pridonosi očuvanju tradicijske i kulturne baštine. Predsjednica Udruge Štefanija Jambrošić prisjetila se 27. kolovoza 1989. godine te priznala kako tada nije ni slutila da će i nakon 30 godina biti na čelu danas iznimno vrijedne i priznate udruge. „U ovih trideset godina proživjele smo lijepe, ali i teške trenutke, no naša međusobna podrška bila je konstanta. Naše djelovanje zapaženo je u svim kulturnim sferama – od očuvanja narodnih običaja i narodne nošnje, preko čuvanja međimurske popevke do dramskog amaterizma. Danas mogu reći da je moj cilj kao jedne od osnivačica tadašnjeg aktiva žena ostvaren - njegovanje kulturne baštine, rad na edukaciji mladih generacija te prezentiranje zaboravljenih narodnih običaja, pjesama i cjelokupnog kulturnog blaga, pokretač inicijator i nositelj niza kulturnih manifestacija te čuvar neprocjenjivog blaga naših predaka od propadanja i zaborava.“, poručila je. Proslavi vrijednog jubileja nazočili su saborska zastupnica Bernarda Topolko, zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, načelnik Općine Vratišinec Zdravko Mlinarić sa zamjenicom Milenom Granatir, profesor emeritus Stjepan Hranjec, predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog sabora kulture i predsjednik Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije Dejan Buvač, ravnatelj OŠ dr. Vinka Žganca Vratišinec Željko Maček te mnogi drugi uvaženi gosti. „Jedinstvene ste po mnogočemu. Jedina ste kulturno umjetnička udruga u kojoj djeluju samo žene, na čijem je čelu predsjednica dugih 30 godina, ali i stoga što ste odavno prerasle okvire onoga što znači kulturno-umjetnička udruga jer dajete izniman doprinos svemu što malo Međimurje čini najljepšim i najboljim. Ponosimo se vama i ispred Međimurske županije zahvaljujem vam na svemu što radite i sretan vam 30-ti rođendan.“, poručila je zamjenica župana Sandra Herman.
Predstavljena monografija Udruge pod nazivom “Mamičina škrija – kulturno blago Gornjeg Kraljevca”
„Ovo djelo je, rekao bih, mala inventura. U monografiji je popraćen rad Udruge od samih začetaka, a poseban dio posvećen je i Kralovcu. Predstavljene su i sekcije udruge, no izdvojio bih tri stavke koje smatram najvažnijima: u monografiji je predstavljena etno zbirka udruge, koju sa svojih 400-tinjak predmeta možemo nazvati pravim malim zavičajnim muzejom. Druga stavka je kvaliteta knjige koja na oko 130 stranica ima 260 fotografija te je slobodno možemo nazvati fotomonografijom. Posljednje je to što se u ovoj monografiji neprestano upućuje na mlade i prenošenje vrijednosti na buduće generacije.“ osvrt je dao prof. Hranjec. KUU "Društvo žena Gornji Kraljevec" ističe se i po djelovanju svoje Ženske vokalne skupine pod dirigentskom palicom Julijane Kočila, a gromoglasni pljesak dramskom izvedbom zaradili su najmlađi članovi udruge. Priznanja Hrvatskog sabora kulture za 30 godina uspješnog rada, ali i priznanja pojedincima za rad, dodijelio je Dejan Buvač koji je predsjednici Jambrošić uručio i srebrnu plaketu Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije.
Po završetku svečanosti, gosti iz KUU „Žiškovec“ prezentirali su međimurske svadbene običaje, a posjetitelji su mogli uživati u raznim delicijama čime su proslavljeni Dani zahvalnosti za plodove zemlje. Članice Udruge žena iz Murskog Središća pripremale su poznati Međimurski gulaš s noklecima.
Dodajmo kako je obilježavanje 30 godina rada KUU "Društvo žena Gornji Kraljevec" započelo je u subotu, 19. listopada 2019. godine svetom misom za preminule članove Društva, a nakon mise održan je koncert Ženske vokalne skupine te Klare Piskač na violini. 
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content