Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Čakovcu održan 26. Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina

Datum objave: 19. listopada 2019.

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije, u Centru za kulturu Čakovec održan je prvi dio 26. Susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. Kako se uobičajeno susret folkloraša odvija u dvije kategorije, u Čakovcu je izveden koreografirani folklor, dok će se iduće subote, 26. listopada, u Sisku plesati izvorni folklor. Ove godine na susretima nastupa oko tisuću folkloraša iz 25 ansambala koji su sudjelovanje izborili nastupima na županijskim smotrama.
Krovna organizacija kulturno-umjetničkog amaterizma u Republici Hrvatskoj protekle je godine proslavila 70 godina djelovanja, na što je podsjetio tajnik Hrvatskog sabora kulture Dražen Jelavić. „U ime naših 1.010 udruga s čak 2.221 izvođačkim sastavom te u ime dvjestotinjak naših književnih i likovnih stvaratelja, želim vam dobrodošlicu na 26. Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. Zadovoljstvo je tim veće jer smo 16-i put u Međimurju, a svim stanovnicima želim čestitati na velikom priznanju te činjenici da se radi o najuspješnijoj turističkoj destinaciji kontinentalne Hrvatske.“, poručio je te objasnio kako se koreografijom po izboru predstavlja desetero folklornih društava, dok su gosti programa folkloraši iz Bosne i Hercegovine te Slovenije.
Prisutne je pozdravio i zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović, a susret je otvorila zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman. „Dobrodošli u najmanju, no najljepšu hrvatsku županiju, u županiju koja je jedina u državi dva puta proglašena Europskom destinacijom izvrsnosti te u županiju koja ponosno nosi i titulu najuspješnije destinacije kontinentalnog turizma u  Republici  Hrvatskoj. Želim zahvaliti svim kulturnim amaterima jer i oni su svojim radom uvelike utjecali na to da naša županija bude prepoznata u Hrvatskoj, kao što ste svi vi, drage Međimurke i Međimurci, velikim djelom pridonijeli i uvrštenju međimurske popevke na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine. Međimurje živi 365 dana u godini - i u gospodarskom, i poljoprivrednom, turističkom, ali i kulturnom smislu i još jednom zahvaljujem svim vrijednim čuvarima  i nositeljima hrvatske kulturne baštine na  velikom trudu, radu, ljubavi i energiji koje ulažu.“, poručila je zamjenica Herman. Događaj je dolaskom uveličao i predsjednik Skupštine Hrvatskog sabora kulture Zdravko Obradović, a velike zasluge za dobru organizaciju i ovoga puta idu Dejanu Buvaču, predsjedniku Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije, ujedno i predsjedniku Upravnog odbora Hrvatskog sabora kulture.
Članovi  KUD-a „Belica“ prikazali su bogatstvo nošnji, tradicionalnih pjesama i plesova Međimurske županije, a predstavili su se i HFD „Jadro“ Solin, GKUD „Požega“, Varaždinski folklorni ansambl, KUD „Metković“, Društvo za očuvanje i promicanje kulturne tradicijske baštine „Etno Siscia“ Sisak, KUD „Delovi“, FA „Matija Gubec“ Karlovac, KUD „Nova zora“ Donja Lomnica i KUD „Tena“ Đakovo. Nastupe je pratilo stručno povjerenstvo u sastavu Stjepan Sremac, Ivančica Ivkanec i Petar Varga koje je odabralo tri najbolje izvedbe. Prvo mjesto i bisernica kao glavna nagrada pripali su Varaždinskom folklornim ansamblu, dok su drugu nagradu dijelili članovi KUD-a „Tena“ iz Đakova te FA „Matija Gubec“ iz Karlovca. Trećeplasirani su predstavnici KUD-a „Metković.“

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content