Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurje domaćin 21. Savjetovanja uzgajivača ovaca i koza iz cijele RH

Datum objave: 19. listopada 2019.

21. Savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u RH i 20. izložba hrvatskih ovčjih i kozjih sireva održala se 17. i 18. listopada 2019. u LifeClass Termama u Svetom Martinu.
Posljednjih godina svi pokazatelji u ovčarstvu i kozarstvu iskazuju stabilne proizvodne pokazatelje, što potvrđuje da je ovčarska i kozarska proizvodnja, za razliku od većine drugih grana stočarstva, pronašla ravnotežu između gospodarskih interesa uzgajivača, zaštite i očuvanja okoliša kroz održivu proizvodnju te udovoljavanje socijalnih zahtjeva za ostanak stanovništva u ruralnim prostorima. Proizvodi ovčarstva i kozarstva su cijenjeni na tržištu te značajno doprinose dohotku i opstanku firmi proizvođača – zaključak je dvodnevnog stručnog savjetovanja.
Prilikom otvaranja 21. Savjetovanja uzgajivača ovaca i koza u RH i 20. izložbe hrvatskih ovčjih i kozjih sireva istaknuto je kako se u Međimurskoj županiji proizvodi 30% ukupne količine kozjeg mlijeka u RH, imamo 39 uzgajivača (2995 grla) što je 40% uzgojno valjanih koza u RH, najmliječnija koza u Hrvatskoj dolazi iz Međimurja s 2225 kg mlijeka u jednoj laktaciji te nas struka percipira kao „najkozarskiju županiju“.
Zamjenik župana Josip Grivec istaknuo je kako je proteklih godina uzgajivačima koza dodijeljeno više od milijun kuna za razvoj kozarstva. U Proračunu Međimurske županije za poljoprivredu izdvaja se više od 4 milijuna kuna, a u proteklih 15 godina za subvencije i potpore u poljoprivredi izdvojeno je više od 14 milijuna kuna.
Župan Međimurske županije Matija Posavec dodao je kako se u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu  provode projekti za razvoj kozarstva a u pripremi je novi projekt robne marke „Međimurska jaretina“ s ciljem zaštite kvalitetne proizvodnje u Međimurju.
Stručni skup poslužio je za dodjelu nagrada najboljim proizvođačima koji su osvojili 45 odličja: 19 zlatnih, 16 srebrnih i 10 brončanih te je odlukom Stručnog povjerenstva dodijeljena i titula šampiona u kategoriji ovčjih i kozjih sireva. Međimurski OPG Jasminka Zadravec osvojio je zlatnu plaketu za mladi kozji sir u bučinom ulju te srebrnu plaketu za mladi kozji sir-polutvrdi.


 
 
 
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content