Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Čarobna jesen u Kraljevom vrtu – na jednom mjestu zdrava hrana, međimurski specijaliteti i tradicijska baština

Datum objave: 19. listopada 2019.

U prekrasnom okruženju najpoznatijeg vrta u Međimurju, vrtu međimurskog slikara Ladislava Kralja Međimurca u samom centru Čakovca, na jednom mjestu nudili su se plodovi rada vrijednih međimurskih ruku, povrtlara, voćara i vinogradara, med i pekmezi, domaći začini, vina, pive, sokovi, voćne rakije, izvorni međimurski specijaliteti i domaće slastice, ali i tradicijski predmeti, koji svjedoče o bogatoj kulturnoj baštini Međimurja.
Raznolika ponuda domaćih proizvoda, zdrave hrane i tradicijske baštine predstavljena je u okviru 2. međunarodnog sajma „Z domačega vrta“ koji je održan u petak, 18. listopada 2019. godine kako bi se istaknula važnost održive poljoprivredne proizvodnje u Međimurju. Međunarodni sajam održan je u sklopu prekograničnog projekta – ECool Tour, sufinanciran sredstvima programa Interreg SLO-HR, a organizator mu je LAG Međimurski doli i bregi u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec.
Nastojimo promovirati domaću poljoprivrednu proizvodnju, njen značaj za održivi razvoj Međimurja te potaknuti daljnji razvoj i nove inicijative, kao i svijest u široj javnosti o važnosti lokalne proizvodnje ukusne i zdrave hrane.“, istaknula je predsjednica LAG-a Međimurski doli i bregi Sanja Krištofić.
Svoje proizvode izložilo je 27 izlagača iz Međimurja, Varaždinske županije i Slovenije, a posjetitelji su mogli doživjeti opojne mirise i okuse hrane „z domačega vrta“ te uz tradicijsku glazbu Međimurja, slaviti – prirodu, koja nam je ove jeseni podarila obilje zdrave i ukusne domaće hrane. Organiziran je i razgled Memorijalne zbirke Ladislav Kralj Međimurec uz stručno vodstvo kustosa Muzeja Međimurja, a sajam su kulturno-umjetničkim programom upotpunili Martina Jakšić Rodiger i Damir Rodiger, Mia Perenc iz KUD-a Seljačka sloga Donja Dubrava na cimbalama i 50-ak mališana iz Dječjeg vrtića Cvrčak Čakovec koji su pjesmom i recitacijama unijeli veselo raspoloženje. Posebno zanimljiv dio programa bio je kulinarski show u kojem je demonstrirana priprema tradicionalnih međimurskih jela te su posjetitelji mogli otkriti tajne priprema domaćih specijaliteta.
Prekrasan projekt kojim uz pomoć europskih sredstava dajemo podršku našim OPG-ovima i poljoprivrednim proizvođačima koji nude ekološku kvalitetnu hranu, okupljamo škole i vrtiće kako bi djecu od najranije dobi educirali o važnosti zdrave hrane i odnosu prema domaćem, a sve se to događa u prirodi, u dvorištu našeg Kraljevog vrta gdje želimo popularizirati našu povijesnu baštinu.“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je podržao projekt sa zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivcem.
Istaknimo da je u ime Muzeja Međimurja Čakovec, Zlatko Bacinger uručio zahvalnicu profesorici Gospodarske škole Čakovec Biserki Vojnović za njezin doprinos uređenju vrta i hortikulture u dvorištu Ladislava Kralja Međimurca.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content