Ljubitelji gastro tradicije i kulturne baštine međimurskog kraja okupili su se u subotu, 12. listopada 2019. godine na najdugovječnijoj i najvećoj jesenskoj manifestaciji u Općini Nedelišće, Danima zahvalnosti za plodove zemlje. Tradicionalno u organizaciji Turističke zajednice Općine Nedelišće, a ove godine i uz pokroviteljstvo Turističke zajednice Međimurske županije, manifestacija je održana 16. put po redu.

Dobrodošlicu u Nedelišće brojnim posjetiteljima zaželio je načelnik Općine Nedelišće Darko Dania: “Već 16. godinu okupili smo se zahvaljujući našim udrugama i pojedincima koji ulažu trud te svake godine iznova oduševe dekoracijom izložbenog prostora, prezentacijom međimurskih proizvoda i pozitivnom energijom.”

Sudjelovalo rekordnih 72 izlagača

Manifestacija okuplja cekeraše, pletilje, mnogobrojne pojedince i udruge, čuvare tradicije i ručnih radova, ali i obiteljska poljoprivredna gospodarstva koji ponosno predstavljaju svoje najbolje proizvode. „Plodovi zemlje“ kao nit vodilja proteže se kroz svaki izložbeni štand, a posebnu notu manifestaciju daje i degustacijski dio s tradicionalnim međimurskim proizvodima. Ove godine okupilo se rekordnih 72 izlagača, među kojima su bili gosti iz Slovenije i Mađarske, ali i drugih krajeva Hrvatske.

Svako naše mjesto u Međimurju s posebnim ponosom obilježava Dane zahvalnosti, no ova manifestacija u Nedelišću najveća je manifestacija ovakvog tipa u našoj županiji, pa i šire. Već odavno je prešla županijske i međunarodne okvire te ćemo ju dići na još veću razinu kako bi postala centar gastro zbivanja u Međimurju.”, istaknula je zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman

Osim bogate ponudi, održan je i kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili mališani iz Dječjeg vrtića Zvončić i Dječjeg vrtića Zvjezdica, Folklorna skupina Zalakaros, Mažoretkinje Nedelišća, KUD Šandorovec, KUD Vodnjan i KUD Lupoglav. Održana je radionica Bernarde Orehovec na temu Biodinamičke proizvodnje hrane, a najviše pozornosti privukao je gastro show u kojem je svoje snage u izradi i pripremi kobasica odmjerilo 8 ekipa s područja općine Nedelišće. Jela je ocjenjivao tročlani žiri na čelu s poznatim hrvatskim kuharom Tomislavom Špičekom uz kojeg su bili Sandra Nedeljko i Eugen Đurđek.