Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Prelog dobio Poduzetnički centar!

Datum objave: 11. listopada 2019.

U Prelogu je svečano otvoren Poduzetnički centar. Ukupna vrijednost projekta je 16.137.657,46 kuna, od čega je 15.677.090,75 kn sufinancirano sredstvima europskih fondova, a 460.566,71 kn udio je Grada Preloga. Ovim poduzetničkim pothvatom bit će riješen problem nedostatka stručne potpore u provođenju i iniciranju poduzetničkih projekata, bolje koristiti dostupnost bespovratnih sredstava, poboljšati konkurentnost poslovnih subjekata te zadržavati kvalificirana radna snaga. Partner na projektu je Tehnološko-inovacijski centar Međimurje Čakovec, a suradnik Pučko otvoreno učilište Čakovec. Znanje i iskustvo u upravljanju poduzetničkom potpornom infrastrukturom stanovnicima novootvorenog centra u Prelogu prenijet će kolege iz Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje gdje se posljednjeg desetljeća stvara zajednica proaktivnih pojedinaca, poduzeća, udruga i institucija - objasnio je direktor Ivan Plačko.
„Grad Prelog intenzivno radi na stvaranju uvjeta za privlačenje stranih investitora i omogućavanju premještanja obrtnika iz stambenih u gospodarske zone. Na području grada Preloga postoje tri gospodarske zone čija je ukupna površina 141 hektar, a  gospodarskom djelatnošću popunjene su 63,6%. Na području grada posluje 300-tinjak poduzeća, a u Gospodarskoj zoni Sjever 15-ak gospodarskih subjekata, prvenstveno stranih ulagača te je zaposleno oko 1500 ljudi. Takvo gospodarstvo traži podršku potporne institucije koja će ih pratiti pružanjem poslovnih i savjetodavnih usluga, a osobito je važna podrška u pripremi projekata za apliciranje na natječaje za bespovratna sredstva.“, istaknula je pročelnica Upravnog odjela za upravu i društvene djelatnosti Grada Preloga Miljenka Radović, ujedno i voditeljica projekta Poduzetnički centar Prelog. Pored izgradnje građevine površine 2172 m2 te uređenja okoliša na parceli u preloškoj Gospodarskoj zoni Sjever, opremljeno je 23 ureda, dvije prostorije za sastanke, dvije konferencijske dvorane, garderobe, spremišta, server sobe te dvije kuhinje i sanitarni čvorovi za korisnike prostora. Osnovana je i razvojna agencija PCP čija je osnovna uloga daljnji razvoj gospodarstva na području Preloga i sveukupni lokalni razvoj te stvaranje uvjeta za pružanje razvojne potpore gospodarstvu.
„Danas je iznimno važan dan za grad Prelog i donjomeđimursko područje. Otvorili smo Poduzetnički centar koji će dati novi zamah gospodarstvu Preloga, ali i usmjeriti naše poduzetnike prema visokim tehnologijama, a sve to kako bi zadržali naše mlade sugrađane, sutra vrhunske stručnjake.“, istaknuo je gradonačelnik grada Preloga Ljubomir Kolarek te poručio: „Nadam se da će iz ovog Centra kroz nekoliko godina izaći poduzetnici koji će imati potrebu za većom parcelom na ovom području.“ U ime Skupštine i izvršne vlasti Međimurske županije prisutne je pozdravio predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak koji je stvaranje dodane vrijednosti i zadržavanje mladih istaknuo kao najveću korist Poduzetničkog centra što će se naposljetku itekako povoljno odraziti na gospodarsku sliku čitavog Međimurja.
Da je riječ o iznimno važnom događaju potvrdio je dolazak ministrice poljoprivrede Marije Vučković i ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata. Međimurska županija u samom je vrhu po pitanju povlačenja sredstava iz Programa ruralnog razvoja, potvrdila je ministrica Vučković, dodavši kako je za projekte povučeno 330 milijuna kuna, od čega je 150 milijuna kuna već isplaćeno. Na njene se riječi nadovezao ministar Horvat kazavši kako nikada u povijesti Međimurske županije nije bilo istovremeno otvoreno 11 gradilišta i gradilo se 11 vrtića, među kojima je i Dječji vrtić „Fijolica“ u Prelogu.
Poduzetnički centar rezanjem vrpce službeno je otvorio poduzetnik Miroslav Glavina koji je svoju firmu nedavno preselio u Gospodarsku zonu Sjever.
Otvorenju su nazočili i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić, predsjednik Uprave HAMAG BICRO-a Vjeran Vrbanec, zamjenik predsjednika Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, gradonačelnik grada Mursko Središće Dražen Srpak, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Čakovec Mario Zamuda, te brojni uzvanici i gosti.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content