Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Nastavak provođenja preventivnog programa „Trening životnih vještina“ za učenike 4., 5. i 6. razreda osnovnih škola

Datum objave: 11. listopada 2019.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja i nastavka provođenja preventivnog programa „Trening životnih vještina“ u četvrtak, 10. listopada 2019. godine u Osnovnoj školi Belica održan je stručni skup za provoditelje programa. U našoj županiji ovaj program provodi se već četvrtu godinu za redom u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Povjerenstva za suzbijanje droga Međimurske županije i Školskog preventivnog programa.
Uz Primorsko-goransku županiju, Međimurska županija jedna u kojoj se provodi program
Trening životnih vještina je program primarne prevencije rizičnih oblika ponašanja koji se temelji na razvoju osobina i uvježbavanju vještina koje su važne u razvoju pozitivnog ponašanja. Program pruža informacije o štetnosti rizičnih ponašanja i konzumiranja cigareta, alkohola i droge, razvija samopouzdanje, vještine donošenja odluka, zauzimanja za sebe, rješavanja konflikata, kontrole emocija te socijalne i komunikacijske  vještine. Od prošle godine, u Trening životnih vještina uključeni su učenici 4., 5. i 6. razreda svih osnovnih škola u Međimurskoj županiji.
Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije inicijator je i glavni pokretač ovog jedinstvenog programa koji se uz našu, kontinuirano provodi još jedino u Primorsko-goranskoj županiji. Zahvaljujući izvrsnoj suradnji sa školama i školskim preventivnim programima te uz veliku pomoć Međimurske županije došli smo do četvrte godine zajedničkog rada.“, kazala je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina Payerl-Pal, dr.med.
Treningom životnih vještina obuhvaćen 3 621 učenik u 216 razrednih odjeljenja
Ovogodišnji nastavak programa započeo je edukacijom učitelja, razrednika i stručnih suradnika koju je provela Irena Rojnić Palavra, dr.med., specijalist psihijatrije iz Psihijatrijske bolnice „Sveti Ivan“ Jankomir te stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u suradnji s ostalim lokalnim stručnjacima. Treningom je ove godine obuhvaćen 3 621 učenik u 216 razrednih odjeljenja, a edukacije će im održati učitelji 4. razreda, razrednici 5. i 6. razreda te stručni suradnici u osnovnim školama koje su na stručnom skupu u OŠ Belica pozdravili načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi i ravnatelj OŠ Belica Antun Žulić, poželjevši im toplu dobrodošlicu.
Tema ovogodišnje edukacije je „Problem djece i mladih u virtualnom svijetu“ te će učenici kroz radionice raditi na osobnom rastu i doživljavanju. Tako radimo na prevenciji svih vrsta ovisnosti, od klasičnih do novijih poput ovisnosti o internetu i video igricama.“, istaknula je voditeljica Školskih preventivnih programa Andreja Zadravec Baranašić, dipl. soc. ped. Provoditelji programa su uz edukaciju o problemima mladih u virtualnom svijetu imali priliku čuti evaluaciju prof. psih. Berte Bacinger-Klobučarić koja se osvrnula na rezultate provedenih radionica prijašnjih godina. Dosadašnja istraživanja pokazala su da djeca dobro reagiraju na edukacije, a program je dobro prihvaćen i ocijenjen kao veoma koristan od strane učitelja i učenika, ali i njihovih roditelja.
Zadovoljstvo što mogu podržati i sudjelovati u provođenju ovakvih programa izrazila je predsjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Međimurske županije i zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman: „Zadovoljstvo učenika i roditelja ovim programom motivacija su nam da i dalje kreiramo i provodimo slične inicijative, a dodatna motivacija nam je trud i volja svakog učitelja, profesora, djelatnika u obrazovanju i onih koji rade s mladima te kroz taj rad ulažu u djecu koja su naša budućnost.“
Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja
Stručni skup održan je upravo 10. listopada, na Svjetski dan mentalnog zdravlja kako bi se upozorilo na probleme vezane za mentalno zdravlje, posebice kod mladih osoba. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od 1950. godine stopa suicida u dobi od 15 do 19 godina se u svijetu učetverostručila, a suicid je 2. vodeći uzrok smrti u ovoj dobnoj skupini u svijetu. Adolescencija i rano odraslo doba vrijeme je brojnih fizički i psihički promjena te je kod mladih bitno razviti dobru komunikaciju, iskrenost i povjerenje koje će dovesti do međusobnog poštovanja, ravnopravnosti i potpore. Tako možemo prevenirati cyberbullying i ostale vrste vršnjačkog nasilja te je potrebna sustavna edukacija mladih osoba i podizanje osviještenosti cijelog društva o mentalnom zdravlju, istaknula je prof. psih. Berta Bacinger-Klobučarić koja je provoditeljima programa posebno ukazala na važnost mentalnog zdravlja.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content