Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Čakovec domaćin 7. hrvatskog geografskog kongresa

Datum objave: 9. listopada 2019.

Hrvatsko geografsko društvo u suradnji s Geografskim odsjekom Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Odjelom za geografiju Sveučilištu u Zadru organizator je 7. hrvatskog geografskog kongresa koji se ove godine održava u Čakovcu. Kongres se održava svake četiri godine, a posljednji je bio održan 2015. godine u Trogiru. I ovoga puta okupio je brojne znanstvenike demografe, geografe, geologe i kartografe iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije, a doktorima znanosti geografije može se pohvaliti i Međimurska županija jer ima ih čak troje koji svojim radom promiču znanstveni interes ovoga kraja. Oni su Mihaela Mesarić, Silvija Šiljeg i Hrvoje Šlezak.
Sedmo izdanje geografskog kongresa u Hotelu Park otvorio je predsjednik Hrvatskog geografskog društva i Organizacijskog odbora 7. hrvatskog geografskog kongresa izv. prof. dr. sc. Danijel Orešić, koji je istaknuo kako je Hrvatsko geografsko društvo osnovano 1897. godine, po čemu je jedno od najstarijih društava u svijetu. Zaželjevši dobrodošlicu u županiju koja osim europske destinacije izvrsnosti odnedavno nosi titulu najuspješnije turističke destinacije kontinentalnog turizma, župan Matija Posavec naglasio je kako je s obzirom na veliku i bogatu raznolikost na tako malom prostoru, Međimurje osobito zanimljivo brojnim znanstvenicima. „Našu povijest, baštinu i identitet brižno čuvamo od zaborava, a činjenice poput prve željezničke pruge, prvog nalazišta nafte, ali i znanstvenog utemeljenja rođenja sv. Jeronima u našem kraju te ostavštine Zrinskih i Frankopana, dovoljni su motivi da svojim znanstvenim radovima doprinesete daljnjem istraživanju povijesti Međimurja.“, poručio je župan Posavec. Otvorenju su nazočili i saborska zastupnica Sunčana Glavak te zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović.
U dva dana bit će održano više od 60 predavanja, a posljednjeg dana na rasporedu je terenski dio kongresa u sklopu kojeg će sudionici pobliže upoznati Međimurje – Prelog, Mursko Središće, Mlin na Muri, Mađerkin breg, crkvu sv. Jeronima u Štrigovi, vinsku cestu i ostale turističke atrakcije. Među brojnim temama predavači će se dotaći i nacionalne strukture Međimurske županije, valorizacije i analize cestovnog prometnog sustava Međimurske županije, živičnjaka kao značajnih krajobraznih elemenata Donjeg Međimurja, prekograničnog javnog putničkog prometa između pograničnih slovenskih regija i susjednih država te kontinentalnog turizma u Hrvatskoj.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content