Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana 14. sjednica Skupštine Međimurske županije – uz 20 točaka vijećnici jednoglasno podržali rebalans proračuna i izvješće o radu župana

Datum objave: 3. listopada 2019.

U četvrtak, 3. listopada 2019. godine održana je 14. sjednica Skupštine Međimurske županije na kojoj je 33 vijećnika raspravljalo i usvojilo 20 točaka dnevnog reda među kojima su polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna Međimurske županije za 2019. godinu, prijedlog odluke o izradi III. izmjena i dopuna prostornog plana te prijenos obavljanja djelatnosti sanitetskog prijevoza na Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije.
Zdravstvene ustanove, tvrtka MEISO i održavanje sjednica neke su od tema aktualnog sata
Sjednica je započela aktualnim satom kojeg je otvorio vijećnik Ervin Vičević pitanjem o stanju sigurnosti u Međimurskoj županiji s apelom da se stvari brže pokrenu. Uz to, vijećnik je komentirao i devijantno ponašanje mladih u obrazovnim ustanovama te ga je zanimalo hoće li Županija zatražiti stav od nadležnih ministarstava o tome što misle poduzeti. Vijećnika Željka Pavlica zanimalo je da li ima šanse da država otpiše svoja potraživanja prema tvrtki MEISO čime bi se ispunili osnovni uvjeti za opstanak tvrtke te je pitao hoće li Županija pristati da joj se prebaci dio dugovanja Županijske bolnice Čakovec, prema prijedlogu Ministarstva zdravstva. Župan Međimurske županije Matija Posavec izjavio je da je poduzeće MEISO u većinskom vlasništvu države te pozvao odgovorne da kvalitetnije rade na rješavanju problema tvrtke te brizi za radnike kojima je upitno hoće li dobiti plaću: „Situacija zahtijeva hitnu reakciju resornog ministra kojeg pozivam da dođe u tvrtku i objasni radnicima hoće li dobiti plaću, a ne da su prepušteni sami sebi“. Na drugo pitanje vijećnika, župan je kazao da županija nema mogućnosti sudjelovati u preuzimanju duga čakovečke županijske bolnice prema veledrogerijama, ističući da naša bolnica ima manje od milijun kuna obveza koje su stare više od 300 dana, odnosno u vremenskom okviru koji ne podrazumijeva ovrhu. "Trenutna dugovanja Županijske bolnice Čakovec prema veledrogerijama su oko 49 milijuna kuna, s time da je 36 milijuna kuna dugovanje od 0 do 250 dana, a u vremenskom okviru koji ne podrazumijeva ovrhu je 890 tisuća kuna. Ako uzmemo neke druge bolnice za usporedbu, koje su dužne više stotina milijuna kuna, onda mi nemamo tako veliki problem.“, rekao je župan Posavec. Odgovarajući na pitanja vijećnika oko stanja sigurnosti, istaknuto je kako je nakon povećanja broja policajaca u planu otvaranje ispostave Centra za socijalnu skrb u Prelogu, povećanje broja socijalnih radnika, a Centar za socijalnu skrb sankcionira nenamjensko trošenje novaca socijalne pomoći.
Na probleme s komarcima podsjetio je vijećnik Franjo Cimerman koji je pitao zašto se u suzbijanje razvojnih oblika komaraca ne uloži više sredstva te mjere li nadležne ustanove, poput Javne ustanove „Međimurska priroda“, učinak procesa zaprašivanja komaraca na druge životinje. Također, vijećnik je istaknuo da smatra da se sjednice Skupštine trebaju održavati redovitije na što je župan Posavec odgovorio kako se sjednice održavaju prema dinamici potrebe i prema usvojenom planu održavanja. Vijećnik Branimir Bunjac prenio je žalbe građana na kaotično stanje u Javnoj vatrogasnoj postrojbi zbog slučaja korupcije i sukoba interesa do kojih je došlo pri zapošljavanju, no župan je odgovorio da Međimurska županija nema nadležnost nad JVP-om te da ako je došlo do određenih nezakonitosti potrebno ih je prijaviti. Drugo pitanje vijećnika Bunjca bilo je usmjereno prema doprinosu i ostavštini nedavno preminulog profesora Vladimira Kapuna – vijećnik smatra da se lokalna vlast nije dostojanstveno oprostila od međimurskog intelektualca. „Profesor Vladimir Kapun u velikoj je mjeri zadužio Međimurje svojim radom i djelovanjem te je upravo zbog toga u dogovoru s Maticom hrvatskom pokrenut postupak da mu se oda počast i da se njegov doprinos dostojno obilježi.“, odgovorio je župan. Vijećnica Mihaela Martinčić upozorila je na problem prijevoza učenika s područja donjeg Međimurja, odnosno na velike gužve koje se stvaraju u autobusima na liniji Donja Dubrava-Sveta Marija-Prelog-Čakovec. Međimurska županija osigurala je besplatan prijevoz svim učenicima te želimo da njihov put do škole prođe u sigurnim uvjetima, kako je istaknuo župan Posavec, stoga će se stanje provjeriti i pristupiti rješavanju problema ako on postoji.
U pola godine odrađeno 338 događanja i aktivnosti
Nakon aktualnog sata, vijećnici su jednoglasno prihvatili polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna Međimurske županije za 2019. godinu, kao i prijedlog I. izmjena i dopuna proračuna Županije za 2019. godine, za koji je župan Posavec istaknuo da su promjene potrebne zbog usklađenja sa stvarnim stanjem. Vijećnici su usvojili izvješće o radu župana Međimurske županije za prvih šest mjeseci 2019. godine u kojem su detaljno obrazložene brojne aktivnosti. O dinamici rada Županije dovoljno govori podatak da je samo tijekom prvih pola godine popraćeno 338 događaja.
S obzirom na to da je vijećnik Nino Vrhar podnio ostavku na svoje dužnosti u skupštini Međimurske županije, zamijenit će ga Damir Grašić, a svoj je mandat aktivirao Franjo Bukal umjesto kojeg je do sada vijećničku dužnost obavljala Tamara Hrelja. Vijećnici Bukal i Grašić položili su prisege na 14. sjednici Skupštine. Informacije o stanju i kretanjima međimurskog gospodarstva u 2018. godini podnio je savjetnik direktora regionalnog centra Zagreb FINA-e Dejan Rodić koji je istaknuo da Međimurska županije napreduje u dobrom smjeru te da svi gospodarski pokazatelji Županije rastu.
Kreće se u izmjene i dopune odluke o proglašenju značajnog krajobraza Mure na području Međimurske županije te u izradu III. izmjena i dopuna prostornog plana kojima će se obuhvatiti prijedlozi Općina, a usvojena su i izvješća o radu županijskih ustanova i institucija. „Drago mi je da se na dnevnom redu našlo pokretanje trećih izmjena i dopuna prostornog plana jer smo se za to u proteklom periodu zalagali s obzirom na to da se dio zahtjeva koji su uputile općine i gradovi nije mogao uvrstiti u prostorni plan zbog priječenja gospodarskog razvoja. Ovim izmjenama i dopunama zahtjevi će biti uvršteni u plan prema pravilima te pozivam sve zainteresirane jedinice lokalne samouprave da iskoriste taj period i naprave najbolji program za našu zajednicu. Isto tako, ono što je dugo godina izazivalo prijepor je neusklađenost granica građevinske zone i zaštićenog zelenog krajobraza koje su onemogućavale radove na područjima od interesa lokalnih jedinica, a pokretanjem izmjena tih granica ćemo isto tako pokušati izaći u susret svim općinama, vodeći računa da se ne naruši ono za što se zalažemo, da Međimurje ostane lijepo zeleno, a ne asfaltirano.“, istaknuo je predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak.
Vijećnici su usvojili odluku o prijenosu obavljanja djelatnosti sanitetskog prijevoza na Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije čime će se još dodatno poboljšati zdravstveni standard i usluga, a odluku su posebno pohvalili vijećnici Igor Ivković i Goran Kozjak. „Ovo je pitanje o kojem promišljamo već dulje vrijeme te smo uspostavom uvjeta odlučili provesti odluku kojom će se urediti prostor Zavoda za hitnu medicinu i saniteta, te će se sukladno zakonu poboljšati organizacija obavljanja prijevoza pacijenata.“, pojasnila je pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač.
Na sjednici Skupštine dana je informacija o radu Županijske bolnice Čakovec za 2018. godinu te su usvojena izvješća o radu Piškornice d.d. i povezanih društava te Zajednice tehničke kulture. Vijećnici su usvojili izvješće o stanju zaštite od požara, koordinacije za ljudska prava, antikorupcijskog povjerenstva te donijeli program kontrole populacije napuštenih pasa na području Međimurske županije.
Marina Držanić, Ivan Goričanec, Tomislav Horvat, Mirjana Hržić i Branimir Magdalenić novoimenovani su članovi Kulturnog vijeća Međimurske županije na četverogodišnji mandat, dok je jednoglasnu podršku za novi mandat dobila i Ljerka Cividini na dužnosti ravnateljice Županijske uprave za ceste Međimurske županije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content