Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

98. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji – rasprava o gospodarskim kretanjima, potpisan Sporazum o GSV-u

Datum objave: 2. listopada 2019.

U Velikoj vijećnici Međimurske županije u srijedu, 2. listopada 2019. godine održana je 98. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji na kojoj je potpisan Sporazum o GSV-u te se raspravljalo o gospodarskim kretanjima i utjecaju gospodarske politike na životni standard građana.
Potpisan Sporazum GSV-a zbog usklađivanja s reprezentativnim sindikatima
Povjerenstvo za utvrđivanje reprezentativnosti donijelo je rješenje da su Nezavisni hrvatski sindikat, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata reprezentativni za sudjelovanje u tripartitnim tijelima na nacionalnoj razini. „Zbog promjena na nacionalnom nivou moramo Sporazum GSV-a u Međimurskoj županiji uskladiti s reprezentativnim sindikatima.“, pojasnio je predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji Ivan Senčar. Sporazum o Gospodarsko-socijalnom vijeću u Međimurskoj županiji potpisali su predstavnici socijalnih partnera, za Hrvatsku udruga poslodavaca Ivan Senčar, za Međimursku županiju župan Matija Posavec te predstavnici sindikalnih središnjica, za Nezavisni hrvatski sindikat Stjepan Cirković, za Savez samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Zemljić i Maticu hrvatskih sindikata Elvis Novak.
Nakon usvajanja Poslovnika o radu i zapisnika 97. sjednice, podneseno je kratko izvješće o aktivnostima Gospodarsko-socijalnog vijeća od protekle sjednice. Uspješno je priveden kraju EU projekt triju županija „Povećanje efikasnosti i održivosti rada gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije, Međimurske županije i Varaždinske županije“ koji je trajao osamnaest mjeseci i u tom razdoblju održano je šest radionica, tri okrugla stola, edukacija za izmiritelje, studijska putovanja u Nizozemsku (Amsterdam) te Primorsko-goransku i Istarsku županiju. Uz to, Vijeće je nastavilo s aktivnostima u okviru projekta „Zajedno ka održivom socijalom dijalogu - ZAKOS“ koji Međimurska županija provodi s Varaždinskom i Koprivničko-križevačkom županijom te drugim partnerima.
Zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec pohvalio je rad Gospodarsko-socijalnog vijeća te istaknuo da će aktivnosti na projektima zasigurno pridonijeti boljem radu članova: „GSV u Međimurskoj županiji jedan je od najaktivnijih u Hrvatskoj, a posebno me veseli visoka razina komunikacije i suradnje među članovima.“
Informacije o stanju i kretanjima međimurskog gospodarstva u 2018. godini te utjecaju gospodarske politike na životni standard građana podnio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović, koji je istaknuo da je u 2018. godini u Međimurju djelovalo 1259 obrta što je porast za 4,91% u odnosu na prijašnje godine kada se broj obrta drastično smanjivao. Također, povećao se broj poduzetnika, a prema veličini poduzetnika, sve kategorije ostvarile su pozitivan financijski rezultat. S obzirom na povećanje broja obrtnika i poduzetnika, Međimurskoj županiji nedostaje adekvatne radne snage te je ukazano na preveliko opterećenje poslovnih subjekata zbog kojeg plaće još uvijek nisu dovoljno visoke.
Posljednja kretanja na tržištu rada u našoj županiji iznio je pročelnik Područnog ureda Čakovec Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Nikola Hren. HZZ Čakovec u svojoj evidenciji trenutno ima oko 2200 osoba što predstavlja umanjenje za 11,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prosječna stopa registrirane nezaposlenosti za Međimursku županiju iznosi 5,7%, dok je u Hrvatskoj stopa 6,1% te se naša županija svrstava u županije s najnižim stopama nezaposlenosti. Nezaposlene osobe najviše se zapošljavaju u onim djelatnostima koje imaju najviše poslodavaca, a to su prerađivačka industrija, trgovina, građevinarstvo te druge uslužne djelatnosti. Žene čine oko 60% ukupne nezaposlenosti, a najviše je nezaposlenih osoba u dobi od 24 do 50 godina.
Jedna od tema o kojoj se raspravljalo bila je nezaposlenost pripadnika romske nacionalne manjine – prema evidenciji HZZ-a Čakovec evidentirano je 520 nezaposlenih osoba koje su pripadnici romske nacionalne manjine, što čini 24% ukupne nezaposlenosti. Njih 310 nema završen ni jedan obrazovni stupanj, 168 ih je završilo samo osnovnu školu, 37 osoba završilo je trogodišnju srednju školu, a samo 5 osoba završilo je četverogodišnju srednju školu. Čak 64% nezaposlenih nema radnog iskustva te je oko 50% pripadnika romske nacionalne manjine koji su prijavljeni na Zavod dugotrajno nezaposleno. Zavod radi na njihovom intenzivnom uključivanju u programe obrazovanja za deficitarna zanimanja čime im se olakšava ulazak na tržište rada, no prepreka je to što više od 60% osoba nema završenu osnovnu školu.
Članovi Gospodarsko-socijalnog vijeća, osim rasprave o gospodarskim kretanjima, bavili su se i stanjem socijalnog dijaloga u Međimurskoj županiji o kojem su zaključili da jena lokalnoj razini kvalitetan, dok na nacionalnom nivou nije zadovoljavajući.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content