Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Domu za starije i nemoćne osobe u Čakovcu proslavljan Međunarodni dan starijih osoba

Datum objave: 1. listopada 2019.

Zaštita zdravlja i kvaliteta života osoba treće životne dobi osnovni je pokazatelj napretka svake zajednice. Da se itekako vodi računa o navedenoj skupini ljudi još je jednom potvrđeno tradicionalnim druženjem u Domu za starije i nemoćne osobe Čakovec, upriličenom povodom 1. listopada - Međunarodnog dana starijih osoba.
„Ovaj dan tradicionalno obilježavamo s ciljem podizanja svijesti o izazovima s kojima se starije osobe svakodnevno susreću, a mi smo im na tom životnom putu dužni olakšati na način da im omogućimo visoku razinu kvalitete života, uključenost u zajednicu i najbolju moguću zdravstvenu skrb.“, kazala je socijalna radnica Vesna Mihić. Briga o starijima nije samo obveza obitelji, već i šire zajednice čija je zadaća osigurati im sve mogućnosti za zdravo starenje i participaciju u društvu. Sukladno strategiji brige o starijim osobama u Republici Hrvatskoj i u Međimurju se provode projekti namijenjeni poboljšanju kvalitete života umirovljenika, bilo da su smješteni institucionalno ili u svojim obiteljima. „U tijeku je provedba projekta Impuls za 54+ kojemu je cilj omogućiti socijalno uključivanje osobama koje su navršile 55 godina, a koje žive u geografski izoliranim i depriviranim mjestima, koristeći kulturno-umjetničke aktivnosti kao impuls za aktivaciju i socijalno uključivanje u društvo. Uspostavljena je provedba radionica iz područja folklora, sviranja tambure, pjevanja i radionica kulture čitanja. Također, važno je da nudimo što više izvaninstitucionalnih usluga, pa tako očekujemo skoro provođenje projekata „Pruži ruku“ i „Ostaj doma“ kroz koje bi se pružale usluge Dnevnog boravka i psihosocijalne pomoći u Domu za starije i nemoćne osobe u Čakovcu.“, navela je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač te dodala da su i prostori Doma u procesu energetske obnove što će omogućiti kvalitetniji život i rad korisnika i djelatnika.
Zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec korisnike Doma obradovao je poklon košarom te im na njihov dan zaželio da ih služi zdravlje, uz veliku dozu optimizma jer kako je rekao, „bez obzira na godine, duh može dohvatiti zvijezde.“
 „Lijepo je to da, baš danas, na ovom našem planetu netko misli i na nas. Kao da je bilo jučer - sve se ponavlja. I naša dvorana, sva u sjaju, dočekuje naše drage goste. I mi smo tu, dragi prijatelji. Samo nekih dragih lica više ne vidim među nama. I to je život. Danas smo došli zahvaliti što smo još tu, no želimo zahvaliti i svim našim dragim čuvarima koji brinu o nama i svaki nam dan pokazuju da nismo sami. Hvala vam od srca.“ - kazala je prilikom svog obraćanja korisnica Doma Nevenka Vincens, dok je Marija Mašić pročitala simboličnu pjesmu Ratka Zvrka naziva „Moja baka“.
Svečanost su svojim nastupom uveličali članovi pjevačkog zbora Doma za starije i nemoćne, članice ansambla Kalinka te Dječje vokalne skupine Malinka.
Međunarodni dan starijih osoba Glavna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 14. prosinca 1990. godine kako bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama stanovnika treće životne dobi. Svim umirovljenicama i umirovljenicima Međimurske županije čestitamo 01. listopada - Međunarodni dan starijih osoba!

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content