Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurski vatrogasci nastupili u ruskom Saratovu te Hrvatskoj osigurali domaćinstvo Svjetskog natjecanja vatrogasaca sportaša

Datum objave: 30. rujna 2019.

Mladi vatrogasci iz Međimurja sredinom rujna uspješno su nastupili na Svjetskom prvenstvu u ruskom Saratovu, povodom čega je prijem u Maloj vijećnici Međimurske županije upriličio župan Matija Posavec s predsjednikom Skupštine Mladenom Novakom te zamjenikom Josipom Grivcem.
Vatrogasni sport specifičan je oblik natjecanja vatrogasaca pokrenut 1937. godine u bivšem Sovjetskom Savezu. Natjecateljski timovi natječu se u vježbama poput penjanja ljestvom kukačom na improvizirani toranj, razvijanja vatrogasne navale kod simuliranog požara pomoću prijenosne motorne vatrogasne pumpe te štafetne utrke s preprekama. Ovim se oblikom natjecanja u hrvatskom vatrogastvu prije nekoliko godina prva započela ozbiljno baviti Vatrogasna sportska udruga Žiškovec. Reprezentaciju Republike Hrvatske na svjetskoj smotri vatrogasaca sportaša u Rusiji sačinjavali su članovi međimurskih Dobrovoljnih vatrogasnih društava Domašinec, Gardinovec, Štefanec, Vučetinec i Žiškovec, ali i članovi DVD-ova Varaždinske Toplice, Kaštel Gomilica i Hrženica. U kategoriji juniorki nastupile su Anabella Pokrivač, Enna Trupković, Emina Bočkaj, Ema Hajdarović, Anamaria Ovčar i Stela Purić, dok je u kategoriji juniora nastupio Emanuel Strahija. U seniorskoj ženskoj kategoriji nastupile su Ivana Kovač i Mateja Vugrinec, a u muškoj Luka Živko te treneri i voditelji Radovan ZadravecJosip Kranjčec. Ženski dio reprezentacije borio se u konkurenciji 10 zemalja, a u ukupnom plasmanu hrvatski je tim osvojio 7. mjesto, što je i najveći uspjeh na Prvenstvu.
Ostvareni novi hrvatski nacionalni rekordi
Enna Trupković i Ema Hajdarović ostvarile su zapažene rezultate u pojedinačnim disciplinama. Enna je najbolji rezultat ostvarila u penjanju na toranj, a njena kolegica Ema u disciplini 100 m s preprekama. U kategoriji muške mladeži po prvi put nastupio je Emanuel Strahija koji je postavio nove hrvatske rekorde u obje pojedinačne discipline, ali i najbolje rezultate od naših muških predstavnika u kategorijama 100 m s preprekama i penjanju na toranj.
Svjetsko natjecanje vatrogasaca sportaša u kategoriji mladeži iduće godine u Međimurju!
Radovan Zadravec, voditelj i čelnik Vatrogasne sportske udruge Žiškovec, jedine takve udruge na području Međimurske županije, najavio je kako će se od 10. do 16. kolovoza 2020. godine Svjetsko natjecanje vatrogasaca sportaša u kategoriji mladeži održati u Čakovcu. „,Ovo je prvi put da se Svjetsko prvenstvo održava u Hrvatskoj. U prošlosti su održane dvije Vatrogasne olimpijade, u Karlovcu i Varaždinu, no upravo Čakovec i Međimurje prvi put će ugostiti vatrogasno natjecanje ovakvog kalibra.“ – kazao je Zadravec dodavši kako očekuju natjecatelje iz 23 države članice Međunarodne sportske federacije vatrogasnih i spasilačkih službi. Župan Međimurske županije Matija Posavec sudionicima prvenstva u Rusiji zahvalio je što su poslali najbolji sliku Međimurja i Hrvatske, ne samo zahvaljujući svom rezultatu, već i zbog činjenice da su osigurali domaćinstvo Svjetskog prvenstva. „To je važan događaj za nas, a organizaciji ćemo pristupiti hrabro i odgovorno te biti dobri domaćini stotinama natjecatelja iz gotovo cijelog svijeta, što je još jedna odlična prilika za našu promociju.“  - kazao je te mladim vatrogascima poručio neka budu i dalje ustrajni u onome što rade jer vatrogastvo nije samo poziv, već humano i vrlo odgovorno djelovanje kojime se štite i ljudi i imovina.


 
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content