Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Hrvatska manjina zatražila potporu, hrvatski župani je u Vojvodini obećali

Datum objave: 29. rujna 2019.

Vodstvo hrvatske manjine u Vojvodini zatražilo je u subotu u Subotici potporu hrvatskih župana za financijsko i kadrovsko osnaživanje zajednice te sredstva za prijevoz učenika koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, udžbenika i drugih elementarnih preduvjeta za opstanak Hrvata i očuvanje njihova identiteta u Republici Srbiji. Zamolbu su uputili predsjednik Demokratskog saveza Hrvata (DSHV) Tomislav Žigmanov i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Jasna Vojnić na sastanku kojemu se odazvalo pet župana i 13 zamjenika župana koji su u boravili trodnevnom posjetu Hrvatima u Vojvodini.
Naši domaćini pozvali su nas da ih posjetimo, vidimo kako žive Hrvati u Vojvodini, na koji način čuvaju identitet, da prepoznamo neke potencijalne projekte i nađemo način kako im pomoći“, izjavio je župan Šibensko-kninske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk.„Zahvaljujući premijeru i predsjednici Hrvatske ta je suradnja s Hrvatima u Vojvodini posljednjih godina intenzivirana i mi se sada želimo pridružiti kao hrvatske županije kako bi tome dali lokalnu komponentu“, dodao je. Istaknuo je da je to prvi njihov zajednički posjet jednoj zajednici Hrvata izvan Hrvatske.„Mnogo toga smo čuli o životu Hrvata u Srbiji, ali dok se to osobno ne doživi teško je to razumjeti. Spremni smo pomoći, bilo kroz kulturu, obrazovanje, financijski …“, rekao je na sastanku u Hrvatskom kulturnom centru „Bunjevačko kolo“.
Župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina naveo je da je često bio u Vojvodini i Srbiji i da je zaključio kako je „objektivno položaj Srba u Hrvatskoj kvalitetnije riješen, pravno i normativno, nego što je to slučaj u Srbiji kada je riječ o hrvatskoj manjini“. „Hrvatska će biti tu da pomogne, ali pravo rješenje je osiguravanje pomoći države u kojoj manjina živi. Kao što je Tesla rekao: ponosim se svojim srpskim rodom i Hrvatskom domovinom“, rekao je Komadina.
Čelnik DSHV-a zahvalio je predstavnicima županija na dolasku i djelatnom interesu za Hrvate u Vojvodini i Srbiji. "Mislim da je više nego važna ta neposredna komunikacija, da ona dobije institucionalni okvir i da podrška koju dobivamo od hrvatskih županija bude još vidljivija i učinkovitija. Najveći izazov će ipak biti naše uključivanje u hrvatsko–srpsku suradnju kada su u pitanju komunikacije na razini državnih i regionalnih tijela dvije zemlje“, rekao je Žigmanov.„Tu naime bilježimo deficite, nevidljivi smo, isključeni smo i zato se želimo integrirati u tu vrstu suradnje, naravno očekujući obostranu korist i zadovoljstvo“, zaključio je.
Župani su u subotu bili gosti Festivala voća u mjestu Tavankut, a potom su s domaćinima, predstavnicima udruga s područja kulture i gospodarstvenicima razgovarali o statusu hrvatske manjine, problemima i mogućim projektima potpore.
Na sastanku su bili prisutni i zamjenici župana Međimurske županije Sandra Herman i Josip GrivecSuradnja Međimurske županije i vodstva hrvatske manjine u Vojvodini razvija se unatrag nekoliko godina kroz projekt „Čitanjem do zvijezda“ koji će biti nastavljen i ubuduće. Suradnju ćemo proširiti i na potpore studentima te smo ovom prilikom poklonili različite knjige na hrvatskom jeziku kako bi upotpunili svoju knjižnicu.“, kazala je zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman te nadodala „Tijekom našeg posjeta Vojvodini, dogovorili smo i suradnju na kulturnom polju s KUU Matija Gubec iz Tavankuta i Hrvatskom kulturnom zajednicom „Bunjevačko kolo“ iz Subotice. Ujedno, održali smo i sastanak s poduzetnicima gdje smo dogovorili predstavljanje hrvatskih poduzetnika iz Vojvodine na našim tematskim sajmovima koji se održavaju na MESAP-u. Ideja je mnogo, a već ćemo u ponedjeljak pokrenuti realizaciju kako bi u što kraćem vremenu proširili dosadašnju suradnju.“, zaključila je Herman.
Na sastanku je bio prisutan i generalni konzul Republike Hrvatske u Republici Srbiji, Subotici Velimir Pleša.
U nedjelju, župani i dožupani otputovat će u Novi Sad gdje će se sastati s predsjednikom Vlade Vojvodine i posjetiti rodnu kuću bana Jelačića u Petrovaradinu čiji je dio Srbija otkupila za potrebe hrvatske manjine.
IZVOR:  Tportal.hr i Međimurska županija


 
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content