Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Tvrtka Bioinstitut d.o.o. europskim sredstvima povećala poslovne kapacitete

Datum objave: 26. rujna 2019.

Sa svojom laboratorijskom djelatnošću Bioinstitut d.o.o. prisutan je na području cijele Republike Hrvatske, a posljednjih nekoliko godina i u zemljama u okruženju. Zbog stručnosti djelatnika te njihove odgovornosti, točnosti i pravovremenosti, ali i zbog sve većih zahtjeva stranaka, prostor i oprema u postojećem laboratoriju bili su nedostatni. Iz navedenih razloga uprava tvrtke pristupila je projektu dogradnje i opremanja prostora. Nakon gotovo dvije godine projekt je uspješno priveden kraju, a rezultati su i više nego zadovoljavajući.
„Projekt dogradnje i opremanja laboratorija najnovijim instrumentalnim tehnikama te namještajem predstavljao je veliki izazov. Usporedno s izradom planova razvoja i gradnjom laboratorija zaposleni su i educirani novi djelatnici s ciljem da sudjeluju u praćenju i kreiranju novih trendova u laboratorijskoj analitici. Izgradnja novog laboratorija otvara prostor boljim uvjetima rada za 38 djelatnika te im omogućava da dodatno iskoriste svoje profesionalne potencijale i time doprinesu razvoju Bioinstituta d.o.o. u cjelini.“ – kazao je predsjednik uprave Bioinstitut d.o.o. dr. sc. Saša Legen. Ukupna vrijednost projekta je 8,8 milijuna kuna, od čega je iz programa „Konkurentnost i kohezija“ Europskog fonda za regionalni razvoj stiglo nešto manje 3,2 milijuna kuna. Osim što je prostor dograđen i opremljen namještajem, nabavljena su četiri specijalizirana laboratorijska uređaja: uređaj za homogenizaciju, uređaj za razrjeđivanje, uređaj za mjerenje elemenata masenom detekcijom te uređaj za mikrovalno razaranje uzoraka. Površina laboratorija povećana je za 850 kvadratnih metara te sada umjesto 1.200 iznosi nešto više od 2.000 kvadratnih metara. Voditelj projekta Matija Moharić kazao je kako se projekt provodio od 31. prosinca 2017. do 30. rujna 2019. godine, odnosno u trajanju od 21 mjeseca. „Nedavno je izdana i uporabna dozvola i to je ono što laboratorij stavlja u funkciju.“  - zaključio je.
Prvi hrvatski laboratorij s analitičkim ispitivanjem vode i hrane u Sloveniji i Austriji
Sustav akreditacije koji je u Bioinstitutu uveden 2005. godine dao je novi zamah u poslovanju, čime postaju međunarodno prepoznatljiva tvrtka za  laboratorijska ispitivanja. Trenutno u skladu s normom HRN EN ISO/IEC 17025 obavljaju 186 metoda ispitivanja u analitici hrane, hrane za životinje, vode i otpada. „U Sloveniji i Austriji prvi smo hrvatski laboratorij s analitičkim ispitivanjem vode i hrane“, naglasio je predsjednik uprave Legen te dodao kako je laboratorij s radom započeo prije 26 godina.
 „Htio bih da se s ovog mjesta pošalje poruka koja će podići svijest stanovnika Međimurja o važnosti vašeg rada. Kažu da je laboratorijska djelatnost jedan od najvitalnijih dijelova medicine koji se odvija daleko od očiju javnosti. Ono što se odvija pod mikroskopom, itekako se bavi uzrocima, a stručni rad te korištenje profesionalne opreme podrazumijevaju sigurnost i kvalitetu. Ako sredina ispunjava te dvije pretpostavke, ukupna kvaliteta života mnogo je veća - upravo to su vrijednosti Bioinstituta. Činjenica da tvrtka iz Hrvatske kontrolira rad u Austriji dokazuje da je pružena šansa iskorištena na najbolji mogući način i to je vrijednost potencijala koji postoji u našim ljudima, samo ga treba „izvući“ i znati se probiti na zahtjevnijim tržištima. Od srca čestitam svakom od 105 djelatnika Bioinstituta što su u tome uspjeli.“ – poručio je župan Međimurske županije Matija Posavec.
Uz župana Međimurske županije Matiju Posavca, čestitke povodom proširenja poslovnog kapaciteta zaposlenicima i upravi tvrtke uputili su i gradonačelnici Preloga i Murskog Središća Ljubomir Kolarek i Dražen Srpak te zamjenik gradonačelnika Čakovca Zoran Vidović, a završnoj konferenciji projekta nazočili su brojni djelatnici Bioinstituta, među kojima i voditelj Veterinarske ambulante za kućne ljubimce Miljenko Cmrečak te voditelj laboratorijske djelatnosti Mario Posedi.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content