Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana 5. sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije

Datum objave: 24. rujna 2019.

U Maloj vijećnici Međimurske županije u ponedjeljak, 23. rujna 2019. godine održana je 5. sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije pod predsjedanjem predsjednika Savjeta Kristijana Srpaka, koji je ujedno i otvorio sjednicu te uz prisustvo župana Međimurske županije Matije Posavca, pročelnika UO za gospodarske djelatnosti Darka Radanovića i članove Savjeta.
Nakon jednoglasnog prihvaćanja zapisnika s 4. sjednice Savjeta i Dnevnog reda, predsjednik Savjeta Kristijan Srpak izvijestio je članove o zaduženjima i obvezama koje su definirane na posljednjoj sjednici, aktivnostima koje su učinjene od strane ovog savjetodavnog tijela i izmjenama članova Savjeta. Umjesto dosadašnje članice Savjeta za sigurnost Smiljke Kovačić, budući član Savjeta je ravnatelj Gospodarske škole Čakovec Renato Vinko.
Župan Matija Posavec osvrnuo se na sigurnost u prometu u Međimurskoj županiji te je istaknuo nužnost pronalaska novih prometnih rješenja na mjestima gdje buja stambena gradnja, posebice oko područja koja se nalaze u blizini škola i dječjih vrtića. Ujedno, najavio je i pozvao članove Savjeta na 6. Sajam sigurnosti i prevencije koji se održava u utorak, 24. rujna 2019. godine u Čakovcu.
Izvješće stanja sigurnosti na cestama Međimurske županije iznio je Siniša Šajnović iz PU međimurske istaknuvši da je broj prometnih nesreća u 2019. godini u odnosu na isto razdoblje u 2018. godini smanjen za 18% no broj smrtno stradalih povećan je sa 6 na 7 osoba u prvih 9 mjeseci ove godine.
Članovi Savjeta osvrnuli su se na izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje su stupile na snagu od 1. kolovoza ove godine te su već sada vidljivi pozitivni pomaci. Smanjen je broj prometnih nesreća, smanjena je brzina kretanja motornih vozila na prometnicama te je zahvaljujući pooštrenim kaznama povećano stanje sigurnosti na cestama. U nastavku sjednice, Savjet se dotaknuo rekonstrukcije spoja na granični prijelaz „Goričan 1“ na autocesti A4, zatvaranja nadvožnjaka u Kalničkoj ulici u Čakovcu za sve sudionike prometa i aktualnog Pravilnika o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta za promet teretnih vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona,
Provedena je rasprava o zaprimljenim prigovorima od strane građana te su poduzete potrebne mjere, odnosno prijedlozi rješenja usmjereni su prema nadležnim institucijama, a razmotrena su i tehnička rješenja usporenog prometa oko Dječjeg vrtića Maslačak u Ulici Josipa Bedekovića i Trgovačkog centra Betex u Ulici Tomaša Goričanca u Čakovcu. Spomenuta je realizacija inicijative postavljanja svjetleće konzole na pješačkom prijelazu u Vukovarskoj ulici gdje svakodnevno prolaze brojni srednjoškolci, a svjetleća konzola postavljena je u suradnji Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije i Grada Čakoveca. Predsjednik Savjeta za sigurnost Kristijan Srpak zaključio je da će se  i dalje ulagati u tehnička rješenja kojima se direktno utječe na poboljšanje sigurnosti u prometu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content