Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Datum objave: 22. rujna 2019.

Nasilje nad ženama prisutno je u svim društvima, svim dobnim skupinama,  bez obzira na socioekonomski status, podrijetlo i obrazovanje, pojedinci mogu biti nasilnici ili žrtve. Povodom, 22. rujna kada se obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, ove subote na Trgu Republike u Čakovcu govorilo se o obiteljskom nasilju i nasilju nad ženama. Nacionalni dan obilježava se u znak sjećanja na ubojstvo koje se dogodilo 22. rujna 1999. godine, kada je na ročištu tijekom brakorazvodne parnice na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu suprug ubio suprugu te sutkinju i odvjetnicu, a teško ranio zapisničarku, ali i na sve druge žene koje su nasilno izgubile svoje živote.
Nasilje nad ženama, ali i obiteljsko nasilje, ogroman je problem u društvu. Važno je govoriti, i to ne toliko o problemu nasilja, koliko o prevenciji nasilja bilo kojeg oblika. Vrlo je važno naučiti djecu već od najranije dobi da se nasilje ne može tolerirati. Danas dijelimo poruke protiv nasilja koje su, uz žene-žrtve, napisala djeca 4. razreda OŠ Domašinec.“, istaknula je  predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Međimurske županije Dijana Novak koja je ujedno i zahvalila svima na  trudu u sudjelovanju u obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.
Senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da se nasilje ni u kojem obliku ne tolerira osnovni je cilj spomenute kampanje. Važno je istaknuti i da je od proglašenja Nacionalnog dana protiv nasilja nad ženama donesen zakonodavni okvir koji potiče društvo i institucije na intenzivno bavljenje spomenutim problemom te na njihovu međusobnu suradnju i aktivnost. Također, nužno je osigurati dostupnost informacija o mogućnostima zaštite, pomoći i podrške osobama koje doživljavaju takav oblik nasilja.
Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 21.09.2019. godine  zajednički su organizirali Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova, Gradsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova grada Čakovca, Općinska povjerenstva, Koordinacija za ljudska prava Međimurske županije, Dom za žrtve obiteljskog nasilja „Sigurna kuća“, Udruga zora i PU Međimurska.
 
Prema podacima Policijske uprave Međimurske donosimo i statističke podatke:

  • Većina žrtava obiteljskog nasilja su osobe ženskog spola, a u 70% slučajeva se kao počinitelji pojavljuju osobe muškog spola.
  • Najčešće su to bračni ili izvanbračni suprug ili bivši suprug koji u većini slučajeva čine fizičko i psihičko nasilje prema svojoj partnerici, a u manjem broju čine ekonomsko i spolno nasilje.
  • Osobe ženskog spola su također pojavljuju kao počinitelji fizičkog i psihičkog nasilja. Prijavljeni počinitelji nasilja su osobe oba spola, a u najvećem broju je riječ o osobama starosti od 31 do 50 godina te ih slijede osobe starosti od 18 do 30 godina.
  • Maloljetne osobe se također pojavljuju kao počinitelji prekršaja i to maloljetni sinovi koji većinom čine nasilje nad majkama.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content