Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Hrvatska baština predstavljena na 8. Saboru hrvatske kulture u Lendavi

Datum objave: 22. rujna 2019.

S ciljem promocije hrvatske kulture i očuvanja hrvatskih korijena, Hrvatsko kulturno društvo Pomurje u Sloveniji i ove je godine organiziralo Tjedan hrvatske kulture u Lendavi koji se održao od 19. do 21. rujna 2019. godine.
U Lendavi predstavljena knjiga "Mirisi i okusi međimurskog zavičaja u iseljeništvu"
Kulturna manifestacija započela je predstavljanjem knjige "Mirisi i okusi međimurskog zavičaja u iseljeništvu", autorica Rebeke Mesarić Žabčić i Sonje Tošić Grlač, pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije, dok je 20. rujna u prostorijama Sinagoge Lendava otvorena izložba "Svetlobe" Slađane Matić Trstenjak i Marijana Mirta postavljena do 31. listopada 2019. godine.
Hrvatsko kulturno društvo Pomurje ove je godine obilježilo bogatih 10 godina djelovanja tijekom kojih su razvijali svoje djelovanje, promicali kulturno nasljeđe hrvatske zajednice kroz povezivanje s Općinom Lendava i kulturnim društvima u Sloveniji te su zahvaljujući svojim aktivnostima postali jedna od najvažnijih poveznica Slovenije i Hrvatske. U okviru ovogodišnjeg Tjedna hrvatske kulture, HKD Pomurje, u suradnji sa Savezom hrvatskih društava u Sloveniji, bilo je domaćin 8. Sabora hrvatske kulture u Sloveniji. Najvažnijoj manifestaciji Hrvata u Sloveniji prethodio je prijem hrvatskog izaslanstva kod dožupana Općine Lendava Mihaela Kasaša te misno slavlje na hrvatskom jeziku u Crkvi sv. Katarine Lendava koje je predvodio mons. Josip Mrzljak, apostolski administrator Varaždinske biskupije.
Sabor hrvatske kulture u Sloveniji po prvi puta je održan 2012. godine upravo na inicijativu HKD Pomurje kako bi se široj slovenskoj javnosti predstavila kulturna baština koju njeguju Hrvati. Od tada se manifestacija razvila u tradiciju, a svake je godine domaćin jedan od gradova iz kojih potječu hrvatska društva. Predsjednik Saveza hrvatskih društava u Sloveniji Đanino Kutnjak istaknuo je povezanost hrvatskih društava u Sloveniji te nastavak dobre suradnje i zajedništva pod Savezom kao krovnom udrugom koja radi na promociji hrvatske kulture, turizma i hrvatskog jezika, kao i na borbi za priznavanjem Hrvata nacionalnom manjinom: "Hrvati su oduvijek bili važan dio zajednice u Sloveniji, čuvari hrvatske kulture te već dugi niz godina radimo na sustavnom jačanju hrvatskog i slovenskog naroda."
Svoje stvaralaštvo predstavilo 9 hrvatskih društava koja djeluju u Sloveniji
U bogatom programu koji se održao u Kulturnom domu Lendava svoje stvaralaštvo predstavilo je 9 kulturnih društava: Folklorni ansambl Međimurje Slovenija, HKD Međimurje Ljubljana, HKD Pomurje Lendava, KD Međimurje Velenje, Međimursko kulturno-umjetničko društvo "Ivan Car" Ljubljana, HKD Istra Piran, HKU Novo Mesto, HKD Velenje i HKUD Komušina Škofja Loka, a manifestaciju su upotpunili Dejan Buvač recitacijama i Mirko Švenda – Žiga pjesmom.
Ovogodišnji Sabor održao se po počasnim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora, a događaju su se odazvali brojni predstavnici političkog, kulturnog i društvenog života Hrvatske i Slovenije među kojima su bili veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Sloveniji Boris Grigić, državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić, počasni konzul Republike Hrvatske u Mariboru Šime Ivanjko, počasni konzul Republike Hrvatske u Kopru, opunomoćena ministrica u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Sloveniji Romana Franulović-Bušić, zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dario Magdić, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, načelnik Općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec, predstavnik Općine Lendava Ivan Koncut, načelnica sektora za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata izvan Republike Hrvatske Dubravka Severinski, pročelnica Upravnog odjela za upravu Grada Čakovca Dragica Kemeter, pomoćnik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Ivan Tepeš te predsjednik Skupštine Zrinske garde Čakovec Dražen Berkopić sa zamjenikom Mihaelom Štebihom.
Zamjenik župana Međimurske županije, ujedno i predsjednik Mješovitog odbora za suradnju Međimurske županije s pomurskim Hrvatima, Josip Grivec izrazio je veliko zadovoljstvo i zahvalnost što prisustvuje Saboru hrvatske kulture u Sloveniji: "Hrvatski i slovenski narod stoljećima njeguje dobre odnose, tradiciju i zajedničku povijest, a Hrvati u Sloveniji čine jedan od važnijih dijelova društva. Međimurska županija podupire promicanje hrvatske, a posebice međimurske baštine te već dugi niz godina održava dobru suradnju s pomurskim Hrvatima i međimurskim društvima. Dokaz tome je i Mješoviti odbor za suradnju, koji je prvi i jedini odbor takve vrste u Hrvatskoj, a kroz koji nastojimo podržati projekte, rješavati probleme i širiti suradnju."

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content