Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Belica domaćin manifestacije "Bakini kolači" – pita od šljiva Jasne Perko u velikoj konkurenciji proglašena najboljim kolačem

Datum objave: 21. rujna 2019.

Zlevenke, pite, buhtle, roščići, štrukli i gibanice samo su neke od slastica koje su se našle na bogatim stolovima 17 međimurskih udruga i OPG-ova koji su sudjelovali na 5. festivalu međimurskih slastica "Bakini kolači", natjecanju u spremanju kolača po receptima naših baka i prabaka.
Udruga za očuvanje kulturne baštine "Međimurska gruda" iz Dunjkovca pokrenula je ovu manifestaciju u želji da sačuva recepte autohtonih kolača i slatkiša, a "Bakini kolači" zamišljeni su da putuju Međimurjem tako da se svake godine okupe u mjestu iz kojeg je prošlogodišnji pobjednik. "Ljudi danas žive u vječitoj trci s vremenom pa ovakvom priredbom želimo pomoći da spone s domom, baštinom i domaćom kuhinjom ostanu čvrste.", poručio je predsjednik Udruge "Međimurska gruda" Franjo Soldat. Zahvaljujući piti od tikve i maka Beličanke Marije Magdalenić koja je prošle godine proglašena najboljim kolačem, Belica se ovog puta našla u ulozi domaćina te je glavni sastojak kolača, odnosno tema natjecanja bila krumpir, zaštitni znak Općine Belica. Zvonimir Taradi, načelnik općine Belica nije krio zadovoljstvo što je upravo općina Belica domaćin ove slatke manifestacije, a podršku je svojim dolaskom dao i načelnik Općine Nedelišće Darko Dania.
Najbolje kolače spremile Jasna Perko, Ljubica Kutnjak i Marija Antoković
O najboljem kolaču odlučivali su gastronomski znalci Marija Borković, Milena Štajerec i Vlasta Vugrinec, a titulu najboljeg kolača u konkurenciji među 25 natjecatelja osvojila je pita od šljiva Jasne Perko iz Udruge žena Lopatinec. Drugo mjesto zauzeo je kolač od krumpira sa šljivama Ljubice Kutnjak, članice Društva žena Mursko Središće, dok su "gostojske breskvice filane od starinskih šliva" Marije Antoković iz Društva žena Hlapičina osvojile treće mjesto. Pored pripremanja kolača, udruge su se natjecale i u vizualnom dojmu, dekoraciji i prezentaciji svojih izlagačkih mjesta, a stručni žiri koji su činile Ana Vrbanec i Marija Kukolić odlučio je da lenta "izvorno međimursko" odlazi u ruke Udruge građana "Gardruža" iz Gradinovca za najbolju nošnju te Udruzi žena "Priločko srce" iz Preloga za najljepši štand.
Budući da se 27. rujna obilježava svjetski dan turizma, "Bakini kolači" uključili su se u obilježavanje ovog važnog datuma jer je eno-gastronomija svake destinacije jedan od ključnih faktora za pravi doživljaj nekog kraja, istaknula je zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman: "Međimurje se ponosi svojom tradicijom što je prepoznato i izvan naših granica te je upravo u području eno-gastronomije Međimurska županija proglašena najpoželjnijom europskom destinacijom te smo jedini dobitnici dvije nagrade EDEN u Europi. Bakini kolači jedna su od manifestacija kojom promoviramo našu tradicijsku kuhinju, a time i kulturu te moramo zahvaliti svima koji čuvaju i prenose na mlađe generacije stare recepte." Suorganizatori druženja u Belici su Turistička zajednica Međimurske županije i Općina Nedelišće, glavni pokrovitelji su Međimurska županija i Općina Belica, a manifestacija "Bakini kolači" druge se godine seli u Općinu Sveti Juraj na Bregu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content