Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Svečano obilježena 28. obljetnica oslobođenja Međimurja i Dan međimurskih branitelja

Datum objave: 18. rujna 2019.

28. obljetnica oslobođenja Međimurja 1991. i Dan međimurskih branitelja nizom su događaja i svečanosti obilježeni u utorak, 17. rujna 2019. Na Trgu Republike u Čakovcu u jutarnjim je satima postavljena izložba pješadijskog naoružanja i opreme, a predstavljene su i mogućnosti školovanja za potrebe Hrvatske vojske. Izložbu je razgledala i zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman koja ju je ocijenila izrazito edukativnom, poglavito za mlade koji se odluče obrazovati za vojna zanimanja. Učenici II. osnovne škole Čakovec i Tehničke škole Čakovec s velikim su zanimanjem razgledali izložbu, kao i gradonačelnik grada Čakovca Stjepan Kovač, sa zamjenicima Zoranom Vidovićem i Mariom Medvedom.
Počast stradalim međimurskim braniteljima odana je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja Domovinskog rata Međimurske županije u Perivoju Zrinskih te svetom misom u Crkvi svetog Nikole biskupa. Zajednički vijenac položili su izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Zvonimir Čurković, izaslanica predsjednika Vlade RH Sunčana Glavak te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Dražen Srpak, župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivcem, gradonačelnik grada Čakovca Stjepan Kovač sa zamjenikom Zoranom Vidovićem, saborske zastupnice Bernarda Topolko i Snježana Sabolek, predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH - Podružnice Međimurske županije na čelu sa Stjepanom Horvatom, predstavnici političkih stranaka, udruga proizašlih iz Domovinskog rata te građani.
Središnji događaj obilježavanja bila je svečana akademija u Katoličkom domu. Predsjednik tadašnjeg Kriznog štaba Općine Čakovec Anton Jurinec istaknuo je kako su pripreme za oslobođenje trajale od svibnja 1991. godine te s posebnim ponosom naveo kako je Međimurje bilo prvo u potpunosti oslobođeno hrvatsko područje. Jedan od sugrađana koji su bili neposredni sudionici oslobađanja Međimurja je i zamjenik gradonačelnika grada Čakovca Zoran Vidović. Prisjetio se 78-ero suboraca, pripadnika Hrvatske vojske i policije koji su utkali svoje živote u temelje domovine te najavio da će Grad Čakovec iduće godine na gradskom groblju urediti poseban dio namijenjen poginulim i nestalim braniteljima. Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH - Podružnice Međimurske županije Stjepan Horvat istaknuo je kako oslobođenjem Međimurja rat za međimurske branitelje nije završio, već su oni pomogli u obrani Varaždina, Koprivnice, Petrinje, Osijeka, Zagreba i Pirovca. „Premalo se zna i premalo se govori o doprinosu Međimuraca i Međimurja u Domovinskom ratu i oslobođenju Hrvatske.“ – započeo je svoje obraćanje župan Međimurske županije Matija Posavec. „Uvijek smo znali dostojanstveno obilježiti svaki praznik, blagdan i događaj kojime su naši vojnici, branitelji i policajci kroz profesionalni angažman ili kroz članstvo u nekim od udruga znali podsjetiti upravo na tu ulogu Međimuraca i Međimurja. I nakon 28 godina poštovanje prema svjedocima tog vremena, kao ni osjećaj ponosa ne jenjavaju. Naši branitelji i policajci dali su velik doprinos prilikom oslobođenja te izgradnje naše domovine, a na današnjim generacijama je da štite te nacionalne interese. Hrvatska se i dalje izgrađuje u materijalnom i duhovnom smislu. Pritom mislim na izgradnju infrastrukture i ulaganje u obrazovanje, zdravstvo i ostale segmente koji čine kvalitetu života boljom, ali i temeljne ljudske vrijednosti koje treba potencirati, prije svega solidarnost, humanost te brigu za bližnjeg, u čemu je Međimurje itekako dobar primjer.“, zaključio je župan Posavec.
Saborska zastupnica Sunčana Glavak uputila je pozdrave u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića te čestitala stanovnicima Međimurja važnu obljetnicu, naglasivši kako su to bili dani o kojima se pisala povijest moderne, suvremene i samostalne Hrvatske. „Sjećam se oduševljenja kada je vojarna u Čakovcu došla u naše ruke, no nažalost sjećam se i tragičnih događaja, vijesti o pogibiji i ranjavanju prijatelja te nesreća ljudi koji su bili prognani“, istaknuo je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Dražen Srpak, dok je izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Zvonimir Čurković naglasio kako se u Međimurju vide i osjete emocije prema onima koji su 90-ih godina žrtvovali svoj život za domovinu. „78 pokojnih međimurskih branitelja i 8 tisuća međimurskih vojnika unutar svih hrvatskih postrojbi na bojištima diljem zemlje doista je ogroman doprinos slobodi i nezavisnosti hrvatskog naroda.“
Na svečanoj akademiji prikazan je dokumentarni film „Bura duše“ koji govori o trojici hrvatskih branitelja te njihovom životnom, ratnom i duhovnom putovanju, među kojima je i međimurski branitelj Darko Horvat. Udruga veterana, vojnika i domoljuba iz Zagreba filmom je željela pokazati primjere branitelja koji su vjerom u Boga unatoč osobnim teškoćama, ranjavanjima ili gubicima voljenih našli perspektivu za daljnji život i othrvali se depresiji i ovisnosti, što je potvrdio predstavnik Udruge Vlado Hoblaj. Glazbeni doprinos svečanosti dali su Josip Šavora i Gorički tamburaši. 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content