Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Svečanom sjednicom proslavljen dan općine Vratišinec

Datum objave: 14. rujna 2019.

Općina Vratišinec svoje dane slavi uz blagdan Uzvišenja Svetog Križa. Ove godine uz sportski, zabavni i kulturni program proslava se održava 14. i 15. rujna, a središnji događaj bila je svečana sjednica Općinskog vijeća održana u Domu kulture dr. Vinko Žganec.
„Sjednice našeg Općinskog vijeća nisu iluzija. Rijetko kada se podignu pločice za glasovanje iste boje. Naše rasprave nisu nešto čime se možemo ponositi. Stalno se vrtimo u krug te se vraćamo na nešto što bi već odavno trebali zaboraviti i okrenuti se naprijed. Gotovo da ni jedna sjednica ne prođe bez povišenih tonova i dugih rasprava, no godina je prošla i danas smo ovdje da proslavimo dan naše općine – male općine velikih potencijala, no prevelikih razlika. Projekti napreduju, a kako velike projekte ne možemo završiti sami, potrebna nam je potpora za početak svih vijećnika, a zatim Međimurske županije i ministarstva, Vlade RH i Europske unije.“, kazao je u prigodnom obraćanju predsjednik Općinskog vijeća Općine Vratišinec Mihael Grbavec.
Zahvaljujući vrijednim ljudima Vratišinec se razvija ubrzanim tempom, a projekte koji su obilježili posljednjih godinu dana u općini naveo je načelnik Zdravko Mlinarić. „Najznačajniji projekt koji smo proveli je postavljanje energetski učinkovite javne rasvjete. U Gornjem Kraljevcu nastavljena je obnova Društvenog doma, sufinancirana je pješačka staza Vratišinec-Peklenica, a u suradnji s gradom Mursko Središće i okolnim općinama sufinancirana je usluga laboratorijskih pretraga za mještane. U potpunosti smo renovirali prostorije Jedinstvenog upravnog odjela, dodijeljena su EU sredstva za strategiju razvoja Općine Vratišinec, izrađena je studija izvodljivosti za Poduzetničku zonu Ciglenice. U Gornjem Kraljevcu napravljeno je novo dječje igralište, a u mjesnom groblju u Vratišincu obnovili smo staze. Daljnja obnova je u tijeku te su apliciranjem na natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja dobivena sredstva od 195 tisuća kuna za projekt uređenja mjesnog groblja. Na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondove EU prijavili smo projekt 2. faze uređenja ulice Ograde, za to je odobreno 200 tisuća kuna. Napravljeni su vodovodni i kanalizacijski priključci, a slijedi asfaltiranje. Idući tjedan započinje projekt Aglomeracije Mursko Središće, što je velika stavka za malu općinu poput naše. Prioritet nam je ulica Dr. Vinka Žganca koju koriste naši najmlađi mještani na putu do škole.“ – samo je dio brojnih projekata koje je nabrojao načelnik Mlinarić, uz naznaku kako se mnogo radi za dobrobit svih generacija stanovnika – od vrtićaraca do umirovljenika.
Dan općine svim mještanima čestitao je zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec. „Htio bih zahvaliti pojedincima i brojnim udrugama na području općine što daju djelić sebe za dobrobit svoje općine, a samim time i za dobrobit cijelog Međimurja i Hrvatske. Međimurska županija prati rad svake općine i taj rad podržava u okviru svojih mogućnosti, sa željom što ravnomjernijeg i kvalitetnijeg razvoja cijelog Međimurja.“ poručio je zamjenik Grivec.
U ime potpredsjednika Vlade RH i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara obratila se njegova izaslanica, saborska zastupnica Bernarda Topolko. „Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja raspisalo je natječaj za subvencioniranje stambenih kredita, a za sve one koji se ne stignu prijaviti sada, važno je naglasiti kako će natječaj ponovno biti raspisan u ožujku. Sigurna sam da će  dio tih sredstava stići i u vašu općinu.“, kazala je saborska zastupnica Topolko uz riječi kako ovo površinom možda je mala općina, no velika je zbog ljudi koji u njoj žive.
Najsvečaniji dio bila je podjela priznanja zaslužnima mještanima i skupinama. Pohvalnicom Općine nagrađena je odbojkaška momčad Osnovne škole dr. Vinka Žganca Vratišinec, prvaci Međimurja koji su se plasirali na državno natjecanje u Poreču gdje su osvojili peto mjesto. Nagradu je u ime ekipe primio Fran Jaklin. Pečat Općine dobila je Ženska vokalna skupina KUU Društva žena Gornji Kraljevec koja svojim nastupima osvaja državne nagrade i promovira svoj kraj, a ove godine slave i 30 godina postojanja. U ime članica nagradu je primila Štefica Jambrošić. Povelja Općine uručena je DVD-u Gornji Kraljevec za 80 godina kontinuiranog djelovanja, a primio ju je zapovjednik Ivan Srpak.
Svojim su dolaskom svečanu sjednicu uveličali brojni uvaženi gosti, među kojima i potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, načelnik općine Podturen Perica Hajdarović, načelnik općine Belica Zvonimir Taradi i mnogi drugi. Program su uveličali učenici Samuel Šarić, Fran Špes i Gabriel Kvakan te Mješoviti pjevački zbor „Dr. Vinko Žganec“ Vratišinec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content