Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurje domaćin stručnog znanstvenog skupa o palijativi

Datum objave: 12. rujna 2019.

Palijativna skrb je posebna vrsta medicinske usluge koja je usmjerena na poboljšanje kvalitete života pacijenata koji boluju od neizlječivih bolesti. Primarni cilj palijativne skrbi je da se pacijent osjeća bolje, a naglasak je na emocionalnim, društvenim, praktičnim i duhovnim problemima koje bolest može izazvati. S ciljem što bolje razmjene iskustva dobre prakse i stjecanja novih znanja 12. i 13. rujna 2019. u Tehnološko inovacijskom centru Međimurje održava se stručno – znanstveni skup o palijativnoj skrbi: “Zašto je skrb na kraju života drugačija?“. Dvodnevni skup održava se u  organizaciji  Doma zdravlja Čakovec, Udruge „Pomoć neizlječivima“ i Hrvatskog društva medicinskih sestara u palijativnoj skrbi te uz potporu Međimurske županije.
 Velika Britanija kolijevka je palijative, a predavači David Oliver i Anke Bohn već drugu godinu dolaze na skup kako bi primjere iz prakse podijelili sa više od 100 sudionika iz Hrvatske i susjednih država. „U ovom poslu sam više od 30 godina, želja mi je da i ove godine razmijenimo ideje, iskustva svih nas koji smo uključeni u palijativnu skrb u Velikoj Britaniji i Hrvatskoj. Drago mi je što sam ponovo u Čakovcu te prema razgovoru s kolegama vidim da Međimurska županija mnogo ulaže u palijativnu skrb koja je od važnosti  za pacijenta te njegovu obitelj“, rekao je David Oliver.
 
Župan Posavec: „briga za najranjivije zadatak je svih nas u zajednici, a ne samo zdravstvenog sustava“
 
 Palijativna skrb u Međimurskoj županiji primjer je da zajedničkim i kontinuiranim radom Doma zdravlja Čakovec, Županijske bolnice Čakovec, Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, sustava socijalne skrbi, volontera, Županije i lokalne samouprave uvijek rezultira dobrobiti za građane, u ovom slučaju palijativne bolesnike i njihove obitelji“, nadovezao se ravnatelj Doma zdravlja Čakovec Branko Vrčić.  Palijativna skrb u Međimurskoj županiji razvija se proteklih 10 godina, od 2013. imamo mobilni palijativni tim u Domu zdravlja, godišnje imamo oko 1000 intervencija te se koriste neki od oblika palijativne skrbi kroz Centar za koordinaciju. Međimurje ima i udrugu za palijativnu skrb „Pomoć neizlječivima“, posudionicu pomagala kroz koju se posuđuje više od 500 pomagala palijativnim bolesnicima, organizira se emotivna i psihološka pomoć bolesnicima i njihovim najbližima. „Međimurska županija ima Strategiju razvoja palijativne skrbi. Ulaganjima u kvalitetniji zdravstvenu skrb Međimurske županije vrijednosti više od 170 milijuna, planiramo izgraditi hospicij. Palijativna skrb je zaista zahtjevna struka te iziskuje veliko znanje i ljubav od strane profesionalaca i volontera, a svi oni u Međimurskoj županiji zajedno surađuju“, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je napomenuo kako je briga za najranjivije zadatak svih nas u zajednici, a ne samo zdravstvenog sustava te da očekuje i snažnu pomoć Ministarstva. Marica Lukić, ispred Ministarstva zdravstva napomenula je kako je Ministarstvo donijelo nekoliko strateških dokumenata te da je palijativna skrb uvrštena u nacionalnu strategiju. „U Hrvatskoj imamo niz izazova s kojima se susrećemo, a ovakvi skupovi su dobro došli za naše pacijente te zahvaljujem na organizaciji te na ulaganje u palijativnu skrb u Međimurskoj županiji“. 
Predsjednica udruge „Pomoć neizlječivima“ Renata Marđetko Bermanec, zahvalila je svima na dolasku te pozvala sve da se uključe u radionice koje će se održati. Skup je podržala i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content