Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dobre vijesti za buduće rodilje – zahvaljujući novoj opremi omogućen bezbolniji porod

Datum objave: 6. rujna 2019.

Krajem kolovoza na odjel rađaonice čakovečke bolnice stigao je poseban aparat koji rodiljama uvelike olakšava porod te korištenjem medicinskog plina smanjuje bol i relaksira. Županijska bolnica Čakovec tako se našla među prvim bolnicama u Hrvatskoj koje su svojim pacijenticama na ovaj način poboljšale uvjete rađanja.
Pomoću novog uređaja rodiljama će se tijekom samog poroda omogućiti korištenje medicinskog plina, takozvanog Rajskog plina, koji se sastoji od 50% dušičnog oksidula i 50% kisika, a njegovim uzimanjem smanjuje se osjećaj boli, anksioznosti te ima opuštajući i smirujući učinak. „Sam proces poroda osjetno je olakšan zahvaljujući aparatu koji funkcionira tako da rodilja pomoću maske za udisanje sama dozira željenu količinu plina koji ublažava bol, smanjuje grčeve i ubrzava sam porod.“, pojasnila je pročelnica Službe za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju Sanja Topličanec, dr.med., spec. ginekologije i opstetricije.
Međimurska županija i Bolnica potvrđuju svoj status prijatelja djece
Nakon što je tijekom prošle godine u obnovljen Odjel neonatologije i rađaone financiran od Međimurske županije u iznosu 5.2 milijuna kuna, uvođenjem novih trendova, nabavkom suvremene opreme i podizanjem razine usluga, Županijska bolnica Čakovec u suradnji s Međimurskom županijom nastavlja s ulaganjima i dokazuje da je prijatelj djece i rodilja. „Želimo da se naši pacijenti osjećaju ugodno, posebice majke i djeca te nam je cilj da na ovaj način privučemo nove pacijente i poboljšamo visok nivo usluge koji već sada nudi naše rodilište.“, dodao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec doc. dr. sc. Tomislav Novinščak, prof. v.š., dr. med., spec. opće kirurgije.
Korištenje za rodilje potpuno besplatno
Aparat je nabavljen na inicijativu Službe za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju, dok će njegova primjena za pacijentice biti besplatna. Rajski plin koristit će se na indikaciju liječnika, a korištenjem se smanjuje upotreba analgetika, broj epiziotomija i carskih rezova te može skratiti trajanje poroda i do 2 sata. Iskustva pacijentica do sada su pokazala njegove pozitivne učinke što potvrđuje podatak da bi 80% rodilja koje su koristile plin pri porodu to učinilo ponovno. „Naše aktivnosti usmjerene su na zadovoljstvo rodilja, da nam se ponovno vrate te da im porod ostane u sjećanju kao najsretniji događaj.“, zaključila je doktorica Topličanec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content