Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija prva u nizu županija koju je posjetio ministar uprave povodom reforme državne uprave

Datum objave: 26. kolovoza 2019.

Reforma državne uprave kojom će se ukinuti uredi državne uprave i povjeriti ovlasti za obavljanje poslova neposredno na županije kreće od 1. siječnja 2020. godine, a Međimurska županija prva je županija koju je posjetio ministar uprave Ivan Malenica s ciljem što bolje pripreme za predstojeće promjene.
Međimurska županija nije odabrana slučajno za prvu županiju koju smo posjetili jer je jedna od najracionalnijih i najučinkovitijih u Hrvatskoj. Tijekom dvotjednog obilaska svih županija i ureda državnih uprava želimo se što bolje upoznati i pripremiti za veliku reformu zacrtanu u nacionalnom planu reformi, a koja ima za cilj povjeriti poslove županijama temeljem načela supsidijarnosti i autonomije.“, istaknuo je ministar Malenica nakon održanog radnog sastanka u prostorima Međimurske županije kojem su nazočili državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivcem, predstojnik Ureda državne uprave u Međimurskoj županiji Branimir Posavec, suradnici Ministarstva uprave te pročelnici upravnih odjela Međimurske županije.
Uredi državne uprave formirani su 2000. godine, no pokazalo se da takav koncept pružanja usluga centralne državne uprave nije najučinkovitije rješenje. Niz poslova koji su građani do sada obavljali u uredima državne uprave, od vađenja rodnog lista do procjene vrijednosti nekretnina, od sljedeće godine će biti povjereni županijama kako bi se modernizirala javna uprava te osigurala pravodobna i pouzdana kvaliteta javne usluge korisnicima. „Novi način kojim će se obavljati poslovi državne uprave prvi je korak prema decentralizaciji, a Ured državne uprave u Međimurskoj županiji pozdravlja reformu i spremno ulazi u proces za koji vjerujemo da će ubrzo pokazati prve rezultate i uspješnost.“, poručio je predstojnik Branimir Posavec.
Uredi državne uprave za sad obavljaju više od dvjesto poslova, a reformom će se ukinuti njih 20 i smanjiti broj zaposlenih. S ciljem još veće učinkovitosti, racionalizacije poslovanja te unapređenja usluga građanima i u Međimurskoj županiji bit će provedena reorganizacija, a sredstva za plaće zaposlenika koji će prijeći u Županiju osigurana su iz državnog proračuna. Svi pravni i tehnički detalji usuglasit će se do prosinca kada će sve županije potpisati sporazum s Ministarstvom uprave. Župan Međimurske županije Matija Posavec naglasio je da u potpunosti podržava ovakav oblik reforme: „Međimurska županije je spremna za ovaj projekt što pokazuju brojke i rezultati prema kojima naša Županija i Ured državne uprave imaju najmanje zaposlenih. Javna uprava mora biti efikasan i dostupan servis građana, a dosadašnja praksa pokazala je da se spuštanjem poslova s državne razine na lokalnu, ubrzava i poboljšava obavljanje poslova. Međimurje će i dalje biti primjer dobre prakse kako javna uprava treba funkcionirati te ćemo nakon održane sjednice Skupštine Međimurske županije 2. siječnja 2020. na kojoj će biti donesena odluka o prijenosu poslova, već sljedećeg dana pružati brzu, transparentnu i kvalitetnu uslugu.“
Ukidanjem ureda državne uprave ne prekida se suradnja i gubitak utjecaja središnje države i županije, već će županije moći određene poslove učiniti još dostupnijima građanima. „Vlada je do sada poduzela određene aktivnosti, a do kraja godine izmijenit će se 66 zakona kojima će se omogućiti kvalitetno povjeravanje poslova županijama.“, zaključio je ministar Malenica.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content