Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dani ljuka u Donjoj Dubravi pokazali tradiciju ekološke proizvodnje

Datum objave: 25. kolovoza 2019.

Posljednja nedjelja u kolovozu rezervirana je za manifestaciju „Dani ljuka i ekološke proizvodnje“ koja se tradicionalno održava u dvorištu Doma kulture Zalan u Donjoj Dubravi.
Manifestacija 13. Dani dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje, predstavlja tradicionalnu proizvodnju ljuka, kako na najbolji mogući način očuvati sjeme, ali i kako pripremiti starinska jela od dobravskog ljuka.  Više od 50  proizvođača iz Međimurja,  ali i gosti iz Podravine i drugih krajeva Hrvatske predstavili su svoje proizvode.
Mirise i okuse dobravskog ljuka približile su mnogobrojnim posjetiteljima članice Udruge umirovljenika, Crvenog križa i Udruge žena koje su pripremile jela  od luka te druge specijalitete koji su se tom prigodom mogli degustirati. Ove godine, tijekom same manifestacije članice Udruge žena Donja Dubrava njih čak 115, pripremile su izložbu „Iz bakine škrinje, kuhinje i špajza“ na kojoj je predstavljeno 318 unikatnih ručnih radova, koju je otvorio župan Međimurske županije Matija Posavec uz nazočnost zamjenika Josipa Grivca, te domaćina načelnika općine Donja Dubrava Marijana Vargu.
Nakon tradicionalne manifestacije „Dani ljuka“ na kojoj je svatko pronašao nešto za sebe uz nezaboravne i tradicionalne međimurske proizvode, vlč. Mirko Pilaj predstavio je zanimljivu i jedinstvenu knjigu jednog svećenika. Poznati ljubitelj leptira, prirode, cvijeća i raznovrsnih biljaka  otvorio je vrata svog župnog dvora u kojemu je nekoliko desetaka ljudi došlo pogledati radove njegovog stvaralaštva zbog kojeg je nastala knjiga „Moj svakodnevni razgovor s Bogom preko leptira“. Knjiga je rezultat dugogodišnjeg rada, „u ovoj knjizi objedinio sam ljubav prema fotografiji i prirodi. Leptiri su moja posebna ljubav. Krhki, prekrasnih boja a opet nestašni, nemirni i razigrani. Rezultat jesu veličanstvene fotografije koje krasi njihova ljepota. Želio sam tu ljepotu podijeliti s vama.“, ukratko nam je opisao vlč. Pilaj.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content