Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obnovom Osnovne škole Hodošan započinje drugi krug energetskih obnova međimurskih škola

Datum objave: 8. kolovoza 2019.

Međimurska županija kreće u drugi krug energetske obnove škola i školskih dvorana, a prva koja kreće u obnovu vrijednu 4.982.940,66 kuna je Osnovna škola Hodošan. Do sada je u Međimurju 11 osnovnih i 5 srednjih škola prošlo neki oblik obnove, sagrađene su 4 školske sportske dvorane, a u novom ciklusu 8 će škola proći proces energetske obnove. To su osnovne škole u Hodošanu, Vratišincu, Goričanu, Donjoj Dubravi, Draškovcu, Podturnu i Macincu te Graditeljska škola Čakovec.
Ugovor za energetsku obnovu zgrade i školske sportske dvorane Osnovne škole Hodošan u četvrtak, 8. kolovoza 2019. godine potpisali su ravnatelj škole Ivan Barić i direktor tvrtke BMD Stil d.o.o Mario Bedeković. „Osnovna škola Hodošan nalazi se u procesu obnove, ali ne samo energetske jer u tijeku je rekonstrukcija školske kuhinje i zamjena podova u gornjem holu. Radovi su to koje financira Međimurska županija, no uz to kontinuirano nabavljamo suvremena pomagala i opremu te ulažemo u razvoj kako bi naši učenici mogli svoje osnovnoškolsko obrazovanje provesti u najboljim mogućim uvjetima.“, poručio je ravnatelj Osnovne škole Hodošan Ivan Barić.
Agilnost školskih i županijskih službi pohvalio je načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat koji je pritom spomenuo da su radovi još jedan korak bliže zadanom cilju, a to je izgradnja novog vrtića i pristupne ceste pored zgrade škole, čime će ulaganja u odgoj i obrazovanje Hodošana biti  završena.
Nakon radova ušteda u toplinskoj energiji iznosit će 55%
Za projekt obnove je iz EU fondova osigurano 2.994.140,00 kuna bespovratnih sredstava, što predstavlja 60,09% ukupno prihvatljivih troškova projekta, a ostatak troškova pokriva Međimurska županija. Direktor MENEA-e Alen Višnjić naglasio je  da energetska obnova objekta obuhvaća građevinske i strojarske radove, horizontalne mjere kojima će se omogućiti lakši pristup osobama s invaliditetom, radove na elektroinstalacijama i rasvjeti. Zgrada škole će prijeći iz energetskog razreda D u B, dok će zgrada dvorane prijeći iz energetskog razreda D u razred C te će nakon provedbe građevinskih mjera ušteda u toplinskoj energiji iznositi 55%. Zadovoljstvo što su dio ovog zahtjevnog projekta koji okuplja stručnu ekipu izrazio je direktor tvrtke BMD Mario Bedeković naglasivši da će svi radovi biti odrađeni unutar zadanog roka.
Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je da su energetske obnove škola samo  jedan od načina kroz koje Županija stvara uvjete i optimističniju sredinu za naše mlade. Međimurje je primjer dobre prakse za Hrvatsku, ne samo po kapitalnim investicijama u obrazovanje, već i po činjenici da je proteklih 5 godina Međimurska županija jedina koja u potpunosti financira udžbenike u osnovnim školama, prijevoz za srednjoškolske i osnovnoškolce te se takvim pristupom  i ulaganjem u obrazovanje možemo pohvaliti s 30 državnih prvaka, sudionicima brojnim međunarodnih natjecanja i olimpijada „Nastavljamo s ulaganjima jer 7 škola čeka obnovu, a uz to razvijamo Metalsku jezgru, Centar kompetentnosti iz strojarstva, Centar održivog razvoja i pripremamo nove projekte. Naše mlade generacije, učenici i učenice, budućnost su Međimurja i Hrvatske, stoga moramo nastaviti podizati kvalitetu uvjeta u kojima  uče i rade.“, zaključio je župan Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content