Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

171. sjednica Vlade održana u Međimurskoj županiji

Datum objave: 25. srpnja 2019.

Međimurska županija bila je mjesto održavanja 171. sjednice Vlade Republike Hrvatske, čiji su se članovi u četvrtak, 25. srpnja 2019. godine okupili u najsjevernijoj hrvatskoj županiji. Uz premijera i ministre, sjednici u prostorijama Tehnološko-inovativnog centra u Čakovcu nazočili su župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivcem, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač sa zamjenikom Mariom Medvedom, načelnici međimurskih općina, kao i saborski zastupnici Bernarda Topolko, Sunčana Glavak i Veljko Kajtazi.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković sjednicu Vlade u Čakovcu otvorio je zahvalom domaćinima, županu Matiji Posavcu i gradonačelniku Stjepanu Kovaču. U uvodnom govoru, predsjednik Vlade podsjetio je da se sjednica u Čakovcu održava nakon 14 godina. "Došli smo u Čakovec, grad Zrinskih, jedne od najmoćnijih i najutjecajnijih hrvatskih velikaških obitelji iz Srednjega vijeka, čijih je pet generacija vladalo Međimurjem. Oni su cijelo Međimurje sigurno obilježili u povijesnom, razvojnom i gospodarskom smislu", kazao je. Izrazio je zadovoljstvo što se i danas ovdje baštini i pažljivo njeguje  njihovo nasljeđe, a osobito mu je drago zbog obnove Staroga grada Čakovca, simbola grada. "Dvorac Stari grad jedan je od najvrjednijih spomenika bogate prošlosti Međimurja koji će po realizaciji projekta fortifikacije postati i dijelom muzeja nematerijalne baštine",  ocijenio je. U kontekstu kulture spomenuo je da je međimurska popevka, prepoznatljiv, tradicijski napjev ovoga kraja upravo u mandatu ove Vlade upisana na popis nematerijalne baštine čovječanstva UNESCO-a, što je također sjajan uspjeh. "To je rezultat dobre suradnje i Ministarstva kulture i hrvatskoga povjerenstva za UNESCO, Grada Čakovca, stručnjaka, svih lokalnih razina, znanstvenih i stručnih institucija koje su se uključile u ovaj važan projekt".
 Naglasio je da je Međimurje jedna od razvijenijih hrvatskih regija, te je u 2018. u svrstano u Top 10 regija prema Financial Timesu, kad se radi o privlačenju stranih ulaganja. "Nije slučajno da i u 2019. želite stvoriti povoljniju i bolju poduzetničku klimu, pojačati učinkovitost uprave na lokalnoj razini i dodatno iskoristiti blagodati članstva u Europskoj uniji", istaknuo je. "Činjenica da se danas nalazimo u ovom prostoru kojeg ste nazvali Centrom znanja, a da je to prije bila vojarna Hrvatske vojske, dobar je primjer kako su u funkciju stavljene nekretnine koje je Ministarstvo obrane ustupilo, u ovom konkretnom slučaju razini županije i grada, pa je u njemu i Međimursko veleučilište i Tehnološko-inovacijski centar, Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju, Regionalna razvojna agencija te brojni predstavnici maloga gospodarstva koje obilježava poduzetnički duh ovoga kraja", naveo je Plenković te dodao da je dobro što je prepoznata i važnost kvalitetnih uvjeta za zdravstvenu skrb kao faktora koji sigurno pridonose natprosječnoj konkurentnosti i kvaliteti poslovnog okruženja.
 Suradnja obrazovnog sektora i gospodarstva magična je formula za uspjeh strukturnih reformi 
 "Činjenica da su u Međimurju prisutne brojne poduzetničke zone, da postoji vrlo jasna i učinkovita suradnja između obrazovnoga sustava i gospodarstva, te magične formule za uspjeh svih naših strukturnih reformi, a to je da reformom obrazovnoga sustava, stvaramo kvalitetne obrazovne, fleksibilne i dobromisleće mlade ljude koji će se znati prilagoditi ogromnim promjenama na tržištu rada kakve nam donosi IV. industrijska revolucija. Samo oni koji su brzi u prilagodbi, bit će i nacionalno i europski i globalno konkurentni", poručio je. 
Primjer poduzetničkoga duha
Kazao je da je već na primjeru Preloga vidljivo kako u jednom gradu, s malo više od 7 i pol tisuća ljudi, postoje 244 tvrtke.  "To pokazuje kakav poduzetnički duh vlada ovdje, kao i angažiranost koju također pokazuju OPG-ovi i obrtnici". Naveo je Prelog kao primjer za cijelo Međimurje, te izrazio zadovoljstvo što je i u Murskom Središću vidio i dio UNESCO-voga rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, krajolik uz važnu hrvatsku rijeku, ima i turistički i gastronomski i enološki potencijal. Podsjetivši da je Čakovec imao željeznicu već sredinom 19. stoljeća, istaknuo je važnost ovoga kraja i u pogledu prometne infrastrukture. "Vidjeli smo iskustva na sjeveru koja se odnose i na naftovod koji ste imali, rudarsku industriju koja je zamrla prije otprilike pola stoljeća, ali ostala je tradicija i zaista se veselim da će ova današnja sjednica Vlade, s brojnim projektima biti referentna za daljnji razvoj Međimurja i Međimurske županije.“
Izdvojeno pet ključnih projekata 
 Predsjednik Vlade izdvojio je pet projekata koji mu se u ovome trenutku čine posebno važnim. Prvi je ulaganje u izgradnju i rekonstrukciju cestovne prometne infrastrukture bitne za svaki dio Međimurja, u iznosu od približno 450 milijuna kuna. Također se rješava izgradnja nove dnevne bolnice i kirurgije, s ukupno 53 milijuna kuna, 35 milijuna kuna ulaže se u Stari Grad Zrinskih. "Izgradnja poduzetničke infrastrukture s iznosom od 65 milijuna kuna;  izgradnja i dogradnja dječjih vrtića kojih je trenutno desetak u Međimurskoj županiji, što je dio naše demografske politike.Vi ste, u ovoj financijskoj perspektivi, do sada u okviru EU sredstava, ugovorili 145 milijuna eura, odnosno više od 1,1 milijardu kuna, To znači da ste uvijek željni dodatne vrijednosti investicijskih napora", ocijenio je predsjednik Vlade.
Najavio je da će se tijekom prve točke vidjeti po resorima,koliko su pojedina ministarstva  u suradnji s lokalnom razinom, već napravila za Međimurje i za Čakovec.  Naglasio je da je najveći i najvoluminozniji projekt u smislu sredstava u nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatskih voda, a radi se o poboljšanju vodno-komunalne infrastrukture samo primjer onoga što se odvija diljem Hrvatske odvija.
 „Ukupan iznos sredstava koja su predviđena danas, bilo po točkama same sjednice, bilo po ugovorima koji će se potpisivati i uručivati nakon sjednice iznosi tri milijarde i skoro 400 milijuna kuna. Mislim da je to vrlo snažna poruka", ocijenio je Plenković,dodajući na kraju da će i potpredsjednik Vlade, ministar Božinović posebno izvijestiti o aktivnostima tijela državne uprave koje se odnose na poboljšanje uvjeta života romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji, što također smatra jednim od bitnih aspekata unaprjeđenja kvalitete života u ovome kraju.  
Župan Posavec: Dvostruko veći izvoz od uvoza; najracionalniji i depolitiziran javni sektor
 Župan Međimurske županije Matija Posavec čestitao je novim potpredsjednicima i ministrima Vlade na novim dužnostima, zaželio im puno uspjeha i dobrodošlicu u Međimursku županiju. Naglasio je da ova županija nosi epitet Hrvatskoga cvjetnjaka, što nije slučajnu jer je rezultat vrijednosti i marljivosti ljudi ovoga kraja, svjesnih da se rezultati mogu postići samo vlastitim radom i odricanjem,pa su školovali djecu, ulagali u stambene objekte i stvarali život dostojan čovjeka.  "Odatle i njihov poduzetnički duh i osjećaj za pravdu i pravednost", ustvrdio je. Požalio se da je te pravde rijetko doista i bilo, navodeći da ovaj kraj 28 godina nije imao pozornost središnjih vlasti. Unatoč tome, ostvareni su respektabilni rezultati. Primjerom dobre prakse nazvao je pretvorbu  objekta koji je nekad bio vojni, pa se tako i u čakovečkom Centru znanja danas  proizvode dijelovi i software za automobilsku industriju, što govori o učinkovitosti u upravljanju vlastitim prostorom. Posavec se pohvalio i dvostruko većim izvozom od uvoza te najučinkovitijim i najracionalnijim javnim sektorom u kojem se primjerice, najbrže izdaju građevinske dozvole i skrbi se o investitorima.
 "Gospodarstvo Međimurske županije je iznad državnog prosjeka, ali plaće unatoč tome na hrvatskom sjeveru zaostaju za državnim prosjekom, jer nekadašnje porezne reforme nisu vodile računa o dominantnoj industriji ovoga kraja, poput obućarske i tekstilne industrije. Sve buduće politike vodit će računa o tome", naglasio je. Međimurje odskače i u odvajanju komunalnog otpada, kojeg se sada odvaja 50%, a od 10 najuspješnijih gradova i općina u Hrvatskoj po tom pitanju, devet se nalazi upravo ovdje, rekao je Posavec. 
 "Na svakih pet zaposlenih, četvero radi u privatnom, a jedan u javnom sektoru, a kad se radi o javnom sektoru, od 12 direktora i ravnatelja ustanova i  tvrtki te šest pročelnika u županijskoj upravi, njih 16 nisu članovi niti jedne političke stranke”, poručio je. Župan ne negira postojanje problema, ali smatra da se uz pomoć države mogu riješiti. Prije svega bi, smatra, usklađivanje prosjeka plaća predstavljalo odličnu demografsku politiku.  Zatražio je i podršku u rješavanju problema manjina, te nadu da podrška Vlade neće stati na ovoj sjednici.
Gradonačelnik Kovač: Čakovec – najbolji grad na području demografije i obrazovanja
Gradonačelnik Stjepan Kovač kazao je da se u Međimurje, kao u jedan od najrazvijenijih dijelova zemlje dolazi učiti o komunalnoj infrastrukturi, razvrstavanju otpada, realizaciji projekata iz europskih fondova, privlačenju stranih ulaganja i usmjeravanje novca poreznih obveznika na dobrobit građana.
 Čakovec je proglašen najboljim gradom na području demografije i obrazovanja, naveo je, dodajući da grad ima najviše studenata na broj stanovnika.  Kazao je i da visok indeks razvijenosti sredinama poput Čakovca, otežava prijavu na EU fondove. Izrazio je nadu da će se na sjednici govoriti i o romskoj nacionalnoj manjini, osobito o sustavnom ulaganju u obrazovanje Roma od najmanjih nogu te njihovo uključivanje na tržištu rada.  Vlada prihvatila niz projekata za daljnji razvoj Međimurske županije 
Izvješća ministara o učinjenome za Međimursku županiju
Nakon uvodnih izlaganja, ministrice i ministri izvijestili o tome što su do sada njihova ministarstva učinila za Grad Čakovec i Međimursku županiju. Tako je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar naveo da su potpisani ugovori za energetsku obnovu više od 38 zgrada u Međimurju, u vrijednosti od 161 milijun kuna, od čega je bespovratnih sredstava 90 milijuna kuna. Govorio je i o ugovorima koji su potpisani s gradovima i općinama, a tiču komunalne infrastrukture. Kazao je da su ti projekti vrijedni 30 milijuna kuna, od čega je 8,5 milijuna kuna bespovratnih sredstva. Potpredsjednik Vlade, između ostalog, spomenuo je i subvencioniranje stambenih kredita, istaknuvši da se u obiteljima koji su ovim putem riješile svoje stambeno pitanje rodilo više od tridesetero djece.
Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić govorio je o efektima Zakona o financiranju jedinca lokalne i područne (regionalne) samouprave, kojim se cjelokupni prihod od poreza na dohodak ustupio jedincima lokalne i područne (regionalne) samouprave. Izvijestio je da ukupno gledajući gradove i općine u Međimurskoj županiji riječ je o povećanju od 25,2 posto, dok povećanje za samu Županiju iznosi 38,5 posto. "To je sve 28 posto više sredstva nego što ste imali u 2017. po osnovi prihoda od poreza na dohodak", rekao je Marić, istaknuvši da su ovi pozitivni trendovi nastavljeni i u 2019. godini.“
Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je da je međimurska popevka upisana na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva, dok će Stari grad Čakovec postati Muzej nematerijalne baštine. "Drago mi je da smo nakon 20 godina ulaganja Grada, Županije i Ministarstva kulture osigurali da se ovaj projekt financira europskim sredstvima što će ubrzati obnovu i dati gradu i županiji jedan potpuno novi sadržaj", kazala je ministrica.
Ministar Milan Kujundžić naglasio je da je cilj Ministarstva zdravstva i Vlade podići razinu dostupnosti učinkoviti i kvalitete usluge zdravstvene zaštite, ali osigurati i bolje uvjete rada liječnicima i medicinskim sestrama te u suradnji sa županijama i lokalnim zajednicama stimulirati mlade liječnike za ostanak u hrvatskom javnom zdravstvenom sustavu. Naveo je i da su Odjelu pedijatrije i neonatologije Županije bolnice Čakovec donirana sredstva u iznosu od 382 tisuće kuna.
Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izvijestio je o mjerama aktivne politike zapošljavanja, kazavši da je za područje Međimurske županije isplaćeno 84 milijuna kuna
Ministar Gari Cappelli čestitao je obilježavanje dvadesete godine rada Turističke zajednice Međimurske županije koja je i pridružena članica Svjetske turističke organizacije. Istaknuo je da Međimurska županija, koja je primjer kvalitete i ponude kada je riječ o turizmu, bilježi porast broja turista, kao i sam grad Čakovec.
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izvijestio je sudovi i Državno odvjetništvo u Međimurskoj županiji ostvaruju dobre rezultate. Istaknuo je da su od 1. siječnja ove godine vraćena pravosudna tijela u Prelog ponovnim otvaranjem Stalne službe Općinskog suda koja je bila ugašena 2012. godine.
Realizacija vodnogospodarskih projekata
Vlada je na sjednici donijela Zaključak kojim se podržava realizacija vodnogospodarskih projekata na području Grada Čakovca i Međimurske županije. Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić kazao je da je riječ projektima razvoja sustava javne vodoopskrbe i odvodnje, ukupne vrijednosti 950 milijuna kuna, od čega europska sredstva iznose 539 milijuna kuna.  
Donesena je i Odluka o proglašenju projekta „Napredna geotermalna energana s internalizacijom ugljikovih spojeva AAT Geothermae“ strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske.
Ministar zdravstva Milan Kujundžić predstavio je Zaključak kojim se podupre inicijativa Grada Preloga vezano uz izgradnju zone lječilišno-turističkog kompleksa Draškovec u cilju obogaćivanja turističke ponude pružanjem usluga u zdravstvenom turizmu te stvaranja uvjeta za daljnji razvoj grada kao jedinice lokalne samouprave. Dodao je da se zadužuje Ministarstvo zdravstva za pružanje stručne pomoći Gradu Prelogu u realizaciji ove inicijative.
Vlada također podupire inicijativu za osiguranje pružanja i financiranja usluga intervencijske kardiologije u Županijskoj bolnici Čakovec, u cilju unaprjeđenja zdravstvene zaštite, podizanja dostupnosti i kvalitete zdravstvenih usluga stanovnicima Međimurske i okolnih županija.
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković predstavio je Zaključak kojim se podupire realizacija Projekta povezivanja željeznicom unutar funkcionalne regije Središnja Hrvatska - Lepoglavska spojnica na pravcu prema Varaždinu - Kotoribi - Murakereszturu - Bratislavi i Beču.  "Njezinom izgradnjom očekuje se nova kvaliteta uspostave brzog i efikasnog prijevoza putnika u trajanju unutar jednog sata između regionalnih središta sjeverozapadne Hrvatske sa Zagrebom", kazao je Butković. Ministar Oleg Butković predstavio je i zaključke kojima Vlada podupire Projekt izgradnje sjeverne obilaznice Grada Čakovca (II. i III. faza), koja je planirana kao dvotračna dvosmjerna prometnica s realizacijom u tri faze, kao i Projekt izgradnje sjeverne obilaznice Grada Preloga.
Poboljšanje životnih uvjeta romske nacionalne manjine
Vlada je prihvatila Informaciju o aktivnostima tijela državne uprave vezano uz poboljšanje uvjeta života romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji, koju je Vladi Republike Hrvatske dostavio Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina aktom od 16. srpnja 2019. godine.
Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da se kontinuirano unaprjeđuje obrazovanje romske djece, što se vidi i po sve većem broju stipendija, a posebno je istaknuo osiguravanje dodatnih stipendija za romske studente. Rekao je da je osigurano  i 19 posto više sredstava za zapošljavanje Roma, a nastavlja se legalizacija nezakonito izgrađenih objekata u Međimurju. Naglasio je da će se tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije posebna pozornost posvetiti upravo pitanju poboljšanja životnih uvjeta Roma.
Obrazlažući Zaključak kojim se podržava osnivanje javne ustanove Centra za socijalnu skrb Prelog, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković kazala je zbog velikog broja stanovnika u Međimurskoj županiji čakovečki Centar za socijalnu skrb nije dovoljan pa se predlaže osnivanje Centra u Prelogu.
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izvijestila je da Vlada podupire projekt sufinanciranja opremanja građevina sportskih dvorana u Međimurskoj županiji na području općina Dekanovec, Sveti Martin na Muri i Sveta Marija te u Gradu Čakovecu u svrhu podizanja kvalitete života u Međimurskoj županiji. Dodala je da je za ovaj projekt Ministarstvo znanosti i obrazovanja osiguralo financijska sredstva u ukupnom iznosu od dva milijuna kuna u ovogodišnjem državnom proračunu.
Povijest obitelji Zrinskih i Frankopana
Za projekt osnivanja Podružnice za povijest obitelji Zrinskih i Frankopana Hrvatskog instituta za povijest sa sjedištem u Čakovcu, u svrhu poticanja budućeg razvoja historiografije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ministarstvo je osiguralo financijska sredstva u proračunu u iznosu od 488.580 kuna u 2019., 2020. i 2021. godini.
Ministrica Blaženka Divjak naglasila je da Međimurska županija već niz godina prednjači svojim gospodarskim statusom, a povijesna tradicija roda Zrinski gotovo da je zaštitni znak grada Čakovca. Stoga će, kazala je, osnivanje podružnice središnjeg hrvatskog historiografskog instituta osigurati institucionalnu potporu za razvoj znanstvenog segmenta kulturno-povijesne baštine unutar polja humanističkih znanosti.
Podržan je i projekt izgradnje nove zgrade Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, čija je svrha osiguravanje jednakog pristupa obrazovanju učenicima s teškoćama. Naime, postojeća zgrada Centra izgrađena je još 1971. godine, ima osam učionica i primjerena je za školovanje do 70 učenika s lakšim teškoćama, a u školskoj godini 2018/19. pohađalo ju je 166 učenika.
Istaknuto je kako je Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec jedina posebna odgojno-obrazovna ustanova u Međimurskoj županiji koja vodi sustavnu brigu o učenicima s većim teškoćama u razvoju.
Također su darovane nekretnine odnosno zemljišta pojedinim općinama. Općini Orehovica darovano je zemljište površine 67.113 četvornih metara radi provedbe programa stambenog zbrinjavanja i demografske obnove. Općini Nedelišće darovano je zemljište od 7558 četvornih metara za izgradnju dječjeg igrališta. Općina Goričan dobila je zemljište površine 9898 četvornih metara za smještaj društvenog doma, dok je Općini Vratišinec darovana nekretnina radi postavljanja vatrogasnog poligona i održavanja vatrogasnih vježbi.
Vlada je dala suglasnost Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta za preuzimanje obveza na teret državnog proračuna u razdoblju od 2020. do 2030. godine za subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite subjektima malog gospodarstva u preostalom iznosu od 51 milijun kuna.
Posjet Prelogu i Murskom Središću
Službeni posjet predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića Međimurskoj županiji započeo je dolaskom u grad Prelog. Premijer Plenković je u pratnji potpredsjednika Vlade te ministra obrane Damira Krstičevića, ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata i saborske zastupnice Sunčane Glavak održao sastanak s gradonačelnikom Ljubomirom Kolarekom i suradnicima, nakon čega su razgledali prostore tamošnjeg Poduzetničkog centra te poduzeća Šestan Busch d.o.o. i Hilding Anders d.o.o.
Nakon Preloga, predsjednik Vlade RH posjetio je najsjeverniji hrvatski grad – Mursko Središće. Ministrima Krstičeviću i Horvatu tamo su se pridružili ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, a srdačan doček upriličio im je gradonačelnik Dražen Srpak sa suradnicima. Nakon održanog sastanka u gradskoj upravi, predsjednik i članovi Vlade RH obišli su dječji vrtić u izgradnji, a posjet Murskom Središću završio je obilaskom tvrtke Sobočan interijeri kojom ih je proveo direktor Franjo Sobočan. Službenom posjetu predstavnika Vlade Republike Hrvatske gradovima Prelogu i Murskom Središću nazočio je zamjenik župana Josip Grivec.
Izvor: Vlada RH

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content