Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Goričanu održana završna konferencija projekta „Buđenje“

Datum objave: 16. srpnja 2019.

U Multimedijalnoj dvorani općine Goričan održana je završna konferencija projekta „Prebujanje/Buđenje“ koji se provodi u okviru prekograničnog programa Interreg V A Slovenija-Hrvatska. Ukupna vrijednost projekta je 988.743,19 eura, od čega je iz fondova EU sufinancirano 85%. Projekt od 1. kolovoza 2017. do 30. rujna 2019. godine provode općina Goričan kao vodeći partner, Turistička zajednica Međimurske županije te Občina Šentilj i Zavod za turizam Maribor-Pohorje.
U okviru projekta u Goričanu su provedena dva istraživanja – jedno na području arheološkog nalazišta „Župnikov vrt“, a drugo na arheološkom lokalitetu „Nekropola pod tumulima u Goričanu“ - objasnila je voditeljica projekta Leonarda Tarandek. Uz stari granični prijelaz u Goričanu, sredstvima iz projekta „Buđenje“ uređen je i opremljen prostor veličine 53 m2 koji je bio napušten te izvan funkcije. Nazvan je Regionalnim turističkim centrom čija je temeljna svrha atraktivnim kulturno-turističkim sadržajima privući što veći broj turista. Načelnik općine Goričan Mario Moharić naglasio je kako se, nakon uređenja Šoderice, radi o drugom turističkom projektu te napomenuo kako će izgradnja velikog čvorišta na autocesti dodatno pridonijeti privlačenju turista.
Ovaj projekt je od velikog značaja ne samo za općinu Goričan već i za cijelu Županiju, budući da pridonosi turističkom razvoju i ponudi Međimurja. Zamjenica župana Sandra Herman naglasila je da u Goričanu postoji nekoliko važnih strateških projekata. „Pored projekta oživljavanja starog graničnog prijelaza, valja istaknuti i projekt tematskog parka na graničnom prijelazu Goričan, o čemu smo obavijestili i ministra Cappellija i Vladu RH. Turistička zajednica Međimurske županije je prije nekoliko godina u suradnji s Institutom za turizam izradila plan razvoja, a trenutno čekamo da državno zemljište bude darovano općini Goričan. Vodimo razgovore i s vlasnicima privatnih parcela koji su spremni ući u neki vid javno-privatnog partnerstva i kada tu priču zaokružimo, to će zaista biti jedan pravi ulazak ne samo u Međimurje, već u čitavu Hrvatsku.“, kazala je zamjenica Herman.
Završnoj konferenciji nazočili su i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec te Iva Vurušić Mađarić iz Turističke zajednice Međimurske županije, dok su se ispred slovenskih projektnih partnera odazvali župan Občine Šentilj Štefan Žvab i direktorica Zavoda za turizam Maribor-Pohorje Doris Urbančič Windisch sa suradnicima. Kod projektnih partnera u Sloveniji, pored toga što je provedeno istraživanje arheološkog lokaliteta „Cerščak – Gradišče“, kao i s hrvatske strane, uređen je i opremljen Regionalni turistički centar.


 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content