Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dom za starije i nemoćne osobe u Čakovcu nakon više od 40 godina dobiva novi izgled

Datum objave: 1. srpnja 2019.

U prostorijama Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec župan Međimurske županije Matija Posavec i direktorica trgovačkog društva Đurkin d.o.o. Maja Đurkin Međimurec potpisali su Ugovor o energetskoj obnovi, uz nazočnost ravnateljice Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec Štefice Martinez i direktora MENEA-e Međimurske energetske agencije d.o.o Alena Višnjića.
Direktorica trgovačkog društva Đurkin d.o.o. Maja Đurkin Međimurec objasnila je kako će radovi započeti u roku od 15 dana od potpisivanja Ugovora, dok je planirani završetak radova 240 kalendarskih dana. Ukupna vrijednost projekta energetske obnove zgrade Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec iznosi 10 milijuna kuna, od čega su prihvatljivi troškovi 8,8 milijuna kuna te 70% tog iznosa sufinanciraju europski i nacionalni fondovi. „Ovo je jedan od brojnih investicijskih projekata Međimurske županije sufinanciranih europskim sredstvima. Na šestu godišnjicu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, 1. srpnja, pokazujemo dobar primjer ulaganja europskih sredstava u javnu infrastrukturu. Zgradu izgrađenu 1978. godine obnovit ćemo u vanjskom i unutarnjem dijelu te korisnicima pružiti još bolje uvjete boravka.“, kazao je župan Matija Posavec te umirovljenicima poručio kako će na proljeće iduće godine svečano otvoriti Dom u novom ruhu.
Ušteda energije od 72%
Izvođenjem građevinskih radova na objektu ostvarit će se uštede u energiji potrebnoj za grijanje u iznosu od 72% te će zgrada spadati u energetski razred B, a projekt predviđa i zamjenu kompletne opće rasvjete na objektu novim LED svjetiljkama. „Građevinski radovi obuhvaćaju zamjenu vanjske stolarije te dodavanje 14 cm kamene vune na zidove pročelja završno sa klinker opekom s ciljem zadržavanja izvornog izgleda zgrade. Dodatno će se sa 16 i 18 cm kamene vune izolirati ravni i kosi krovovi te pod negrijanog tavana. Zadržat ćemo postojeći sustav grijanja, no uvodimo ventilaciju s ciljem dogrijavanja i rashlađivanja što je ujedno ventilacijski uređaj s povratom topline otpadnog zraka, tzv. rekuperacija čime dodatno štedimo energiju.“, pojasnio je direktor MENEA-e Međimurske energetske agencije d.o.o Alen Višnjić.
Novo ruho nakon 41 godine
Izuzetno smo ponosni i sretni jer danas je važan dan za sve nas koji radimo i boravimo u ovim prostorima. Nakon energetske obnove na našim računima bit će vidljive velike uštede, a ta sredstva moći ćemo usmjeriti na dodatne sadržaje namijenjene našim umirovljenicima. Život 172 korisnika bit će ugodniji, a radni uvjeti za 77 djelatnika bit će još bolji.“, poručila je ravnateljica Doma Štefica Martinez. Sukladno strategiji brige o starijim osobama u Republici Hrvatskoj i u Međimurju se provode brojni projekti namijenjeni poboljšanju kvalitete života umirovljenika, bilo da su smješteni institucionalno ili u svojim obiteljima, što je potvrdila pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač. Ovom je prilikom otkrila kako je Međimurska županija nedavno prijavila dva projekta namijenjena oboljelima od Alzheimerove bolesti. „Projekti „Pruži ruku osobama s Alzheimerovom bolešću“ i „Ostaj doma“ provodili bi se u depadansi Doma za starije i nemoćne osobe u Čakovcu, a obuhvaćaju rekonstrukciju i dogradnju prostora gdje bi oboljeli imali usluge dnevnog boravka i stručne pomoći.“, kazala je pročelnica Tošić-Grlač te istaknula kako broj osoba treće životne dobi neprestano raste, zbog čega treba širiti svijest o njihovim potrebama te voditi računa da imaju svu potrebnu skrb.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content