Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Još jedna kineska gospodarska delegacija u posjetu Međimurju

Datum objave: 21. lipnja 2019.

U organizaciji Veleposlanstva NR Kine, u petak, 21. lipnja 2019., s ciljem daljnjeg unapređenja gospodarskih odnosa s NR Kinom, u studijskom posjetu Međimurskoj županiji boravila je delegacija kineskih gospodarstvenika na čelu s g. Zhang Jiem, potpredsjednikom Kineske komore za izvoz i uvoz obrtničkih i proizvoda prerađivačke industrije koja okuplja 140.000 tvrtki iz cijele Kine. Tako su na sjever Hrvatske stigli direktori kompanija i poduzeća koji proizvode namještaj, kuhinjske elemente, cipele, staklo, kovčege i ostale proizvode te su zainteresirani za poslovanje i ulaganje u Europi.
Delegaciju je primio župan Međimurske županije Matija Posavec, pročelnica UO za poslove župana Međimurske županije Vesna Haluga, voditeljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA Sandra Polanec Marinović, voditeljica Odsjeka za gospodarstvo UO za gospodarske djelatnosti Barbara Marciuš i stručna suradnica Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Čakovec Jagoda Horvat. Gostima su predstavljeni potencijali Međimurske županije, a razgovarano je i o unapređenju postojećih te uspostavi novih veza.
Župan Posavec je zahvalio što je upravo Međimurska županija izabrana za posjet visoke gospodarske delegacije te naglasio da pored izvrsnog geografskog položaja ovaj kraj Hrvatske može ponuditi i razvijenu infrastrukturu i industriju, ali je otvoren i za suradnju na području turizma, zdravstva i obrazovanja. “Brojkama se u bilo kojem pogledu ne možemo uspoređivati, ali s obzirom na geografski položaj i izvrsne odnose sa susjednim zemljama zasigurno smo konkurentni. U Međimurju je najsnažnija metaloprerađivačka industrija, no iznimno je razvijena i obućarska industrija, u kojoj, u nekoliko velikih tvrtki, radi preko 2 tisuće ljudi. Ovdje se proizvodi obuća za vojsku NATO-a, ali i šljemovi za kinesku vojsku. Imamo velikog potencijala u obućarskoj i metaloprerađivačkoj industriji i već su dvije tvornice preseljene ovdje iz Njemačke upravo zbog produktivnosti. Naglasit ću činjenicu da se u Čakovcu radi softver za Porsche, a kod nas se proizvode i auto dijelovi za Audi i BMW. Trudimo se stvarati povoljno poduzetničko okruženje što nam je na kraju krajeva i donijelo nagradu Financial Times-a. Nadam se da će i dvije komore uspostaviti suradnju s ciljem daljnjeg unapređenja gospodarskih odnosa.“, poručio je župan Posavec te dodao kako je ovo samo jedan od dokaza da je Međimurje regija s odličnom reputacijom u međunarodnim krugovima.
„Ovo je moj prvi poslovni put u Hrvatsku. Naša komora obuhvaća 20 potkomora proizvođača obuće, kovčega, stakla, igračaka, plastičnih i drugih proizvoda i vjerujem da u budućnosti možemo kvalitetno surađivati. Uvjete investiranja u ovoj regiji predstavit ćemo članovima naše Komore u Kini i siguran sam da ćemo se vratiti ovdje u još većem broju, kako bismo razgledali i detaljnije upoznali industrijske zone. Ovo je tek prvi korak.“, zaključio je Zhang Jie.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content