Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Šesti sastanak Vlade RH sa županima

Datum objave: 15. lipnja 2019.

Šesti sastanak Vlade Republike Hrvatske i župana održan je u petak, 14. lipnja 2019. u Zadru u prostorima tamošnjeg Sveučilišta. Na dnevnom redu sastanka bilo je povjeravanje poslova Ureda državne uprave županijama, provedba Nacionalne strategije zaštite nasilja u obitelji i paket turističkih zakona i priprema za nadolazeću turističku sezonu.
Ministar Uprave Lovro Kuščević, predstavivši reformu sustava javne uprave potvrdio je kako je u tijeku veliki proces izmjene Zakona i organizacije kako bi od 1. siječnja 2019. godine sve dosadašnje poslove koji je radio Ured državne uprave u  županijama, osim inspekcijskih poslova, preuzele županije. To konkretno znači kako će svi poslovi iz resora gospodarstva, društvenih djelatnosti, opće uprave, imovinsko pravnih poslova, upisa novog obrta, promjene imena ili sklapanje braka, odnosno sve ono što su do sada građani obavljali u Uredu državne uprave preuzeti Međimurska županija kao i sve zaposlenike. Tijekom ljeta u Međimurskoj županiji, bit će definiran novi ustroj kako bi novo povjereni poslovi s početkom 2020. godine bili integrirani s postojećim županijskim sustavom. Ujedno u sljedećim mjesecima bit će usklađeno ukupno 75 zakona, 70 pravilnika, 5 uredbi, 2 odluke, 1 protokol i 3 naputka. Hrvatski župani ističu kako će pored veće decentralizacije uz primjenu načela supsidijarnosti usluge biti dostupnije s obzirom da svaka županija, za razliku od države, lakše i bolje prepoznaje stvarne potrebe svojih građana te će istodobno županije  moći još intenzivnije sudjelovati u općem razvoju države, a time još kvalitetnije pružati pomoć općinama i gradovima na svom području.
Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je kako će taj proces u Međimurju ići najlakše budući da je u Županiji kao i u UDU-e daleko najmanji broj zaposlenih u čitavoj Hrvatskoj.
Ministrica demografije, socijalne politike i mladih Nada Murganić govorila je o učincima provedbe Nacionalne strategije u zaštiti od nasilja u obitelji, ističući kako će iz nacionalnih i europskih fondova biti osigurano više sredstava za sigurne kuće i skloništa za žrtve nasilja. Također, kreće se s osnivanjem timova koji će se baviti pitanjima namjenskog korištenja socijalnih pomoći na području Međimurja.
Ministar turizma Gari Cappeli predstavivši novosti u Zakonu o turističkoj pristojbi, istaknuo je kako će ubuduće Županije donositi Odluku o visini boravišne pristojbe za svoje područje. Smanjit će se broj stopa za obračun turističke članarine s 28% na 5% te će za 17 000 poreznih obveznika turističke članarine biti smanjene ili ukinute. U Hrvatskoj će se graditi i 6 regionalnih Centara kompetentnosti u turizmu za što postoji interes i Međimurske županije.
Župan Matija Posavec na sastanku je govorio o stanju u poduzeću MEISO u Goričanu te pozvao resorne ministre i Vladu da u trenutku procesa privatizacije ove tvrtke slušaju glas radnika te štite daljnji nastavak proizvodnje, produktivnost i odabir strateškog partnera. Osvrnuvši se na nedavni mirni prosvjed građana u centru Čakovca, Župan je istaknuo kako se radilo o legitimnom izrazu nezadovoljstva građana Međimurja s ciljem da se poveća javni red, mir i sigurnost te još jednom apelirao da se prihvate prijedlozi Međimurske županije o povećanju djelatnika u resorima unutarnjih poslova i socijalne skrbi, strože kontrolira i sankcionira nenamjensko trošenje socijalne pomoći, uvedu voucheri kada se nenamjenski troši dobivena pomoć, prekvalifikacije i neovlašteni ulazak na tuđi  privatni posjed u teži oblik prekršajnog ili kaznenog dijela te kontrolira i sankcionira nepoštivanje obveze osnovnoškolskog obrazovanja. Župan Posavec odbacio je svako relativiziranje postojećih problema, prebacivanje odgovornosti na lokalnu zajednicu te pokušaje da se legitimno održani prosvjed promatra u negativnom kontekstu.
Komentirajući izlaganje župana Posavca, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković najavio je održavanje sjednice Vlade RH u Čakovcu sredinom srpnja ove godine te bi na toj sjednici neke od spomenutih prijedloga Vlada trebala i usvojiti.
vojeno,

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content