Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Centar Zagreba 24. godinu za redom Međimurje u malom

Datum objave: 9. lipnja 2019.

Zavičajno društvo Međimurje u glavni grad Hrvatske unijelo je dašak Međimurja. Tradicionalna manifestacija „Međimursko proščenje“ u nedjelju, 9. lipnja 2019. doživjela je svoje 24. izdanje.
Sveta misa koju je predvodio pater Antun Trstenjak u koncelebraciji svećenika iz Međimurja i Zagreba održana je u prepunoj zagrebačkoj prvostolnici, nakon čega se povorka na čelu sa Zrinskom gardom Čakovec preko Trga bana Jelačića uputila do parka Zrinjevac u „Međimursku vulicu“. Povorci su se pridružili brojni stanovnici Zagreba koji vuku korijene iz Međimurja, ali i brojni prijatelji, no na „Međimursko proščenje“ autobusom je doputovalo i nekoliko skupina iz najsjevernije hrvatske županije, članovi Saveza udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije i sudionici projekta „Impuls za 54+“ predvođeni pročelnicom Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonjom Tošić-Grlač.
U „Međimurskoj vulici“ mogli su se razgledati, degustirati i kupiti međimurski proizvodi poput međimurske gibanice, bučinog ulja, mesa 'z tiblice, vina, meda, brašna, zimnice, sira, cekera i svega najboljeg iz Međimurja, a svoje je aktivnosti predstavila i Udruga studenata Međimurja, čiji je predsjednik Lovro Horvat bio voditelj programa manifestacije. V.d. predsjednica Zavičajnog društva Međimurje Branka Prišlić istaknula je kako je uz „Međimursku večerju“ i „Međimurski gospodarski forum“, „Međimursko proščenje“ najveća manifestacija kojom Međimurci u Zagrebu nastoje promovirati svoj rodni kraj, družiti se i prenositi vrijednosti svoga zavičaja. „Zavičajno društvo nastoji promovirati ono najbolje od Međimurja pa su tako Zagrepčanima i njihovim gostima ponuđeni proizvodi vrijednih međimurskih ruku. Pripremili smo i bogat kulturno-zabavni program tako da možete uživati u međimurskim pjesmama koje izvode naši poznati glazbenici.“, kazala je Prišlić te prisutnima zaželjela dobru zabavu uz Mirka Švendu – Žigu, Bornu Šercara, Gorana i Andreu Šafarić, Etno duo Gogu i Željka te Martina Srpaka.
Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je simboliku mjesta na kojem je osmišljena „Međimurska vulica“. „Glasovita obitelj Zrinski obilježila je povijest Hrvatske, osobito Međimurja, stoga je ovaj trg koji nosi ime Nikole Šubića Zrinskog najbolje mjesto za predstavljanje djela međimurske tradicije.“, istaknuo je župan Posavec te promotorima Međimurja zahvalio što svoj kraj vjerno nose u srcu. Budući da je Grad Zagreb i ove godine pokrovitelj, pozdrave je uputio gradonačelnik Milan Bandić. „Pozdravljam drage i vrijedne Međimurke i Međimurce u ime 800 tisuća Zagrepčana, među kojima je i 40 tisuća Međimuraca koji dugi niz godina pridonose društvenom, kulturnom i gospodarskom razvoju grada Zagreba, na čemu im od srca zahvaljujem.“, poručio je gradonačelnik Bandić.
V.d. predsjednica Branka Prišlić i predsjednik Izvršnog odbora Zavičajnog društva Međimurje Matija Kikelj najavili su kako su već započeli s pripremama jubilarnog 25. Međimurskog proščenja u Zagrebu koje je već postalo neizostavni dio bogate kulturne ponude glavnoga hrvatskog grada.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content