Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

35. izdanje Smotre međimurske popevke ugostilo više od 220 izvođača

Datum objave: 9. lipnja 2019.

U dvorani Aton u Nedelišću u subotu, 8. lipnja 2019. okupili su se brojni čuvari i štovatelji izvorne međimurske pučke popevke na 35. smotri „Međimurke popevke Nedelišće 2019.“
Na samom početku ispred organizatora brojnu je publiku pozdravila predsjednica Kulturno-umjetničke udruge Seljačka sloga Nedelišće Mia Srnec. „Međimurska popevka utkana je u živote Međimurki i Međimuraca. Mi je njegujemo kao najveće blago i prenosimo na mlađe generacije punih 35 godina. Hvala svim čuvarima glazbeno-tradicijskog znaka međimurskog identiteta.“, poručila je Srnec.
„Iako je ovo 35. izdanje „Međimurske popevke Nedelišće“, prvi je put da se popevka izvodi kao zaštićeno nematerijalno kulturno dobro upisano na UNESCO-vu reprezentativnu listu, na što smo posebno ponosni. Ovim putem zahvaljujem svim našim kulturnim amaterima koji se dugi niz godina bave tradicionalnom pjesmom koja je dio našeg identiteta, koji je rado pjevaju i prenose na mlađe generacije.“, poručila je zamjenica župana Sandra Herman te otvorila smotru.
Uvertira u završnu smotru bile su predsmotre u Donjem Kraljevcu, Štrigovi, Sumartonu u Mađarskoj te na Dječjoj smotri Međimurske popevke u Sv. Martinu na Muri. Od ukupno 92 popevke izvedene na predsmotrama, stručna komisija u sastavu prof. emeritus dr.sc. Stjepan Hranjec, Dragica Šimunković prof., Branimir Magdalenić prof. i Miroslav Novak prof. izabrala je 23 popijevke, koje je na završnoj smotri izvelo više od 220 izvođača iz Međimurja, Varaždina, Slovenije i Mađarske. Unazad nekoliko godina uz domaće izvođače u Nedelišću nastupa i gost, budući da je želja organizatora prikazati kako renomirani hrvatski pjevači izvode izvorne međimurske popevke. Ove godine to je pjevač i glumac Đani Stipaničev koji se predstavio međimurskim pušlekom – spletom popijevki uz pratnju orkestra Međimurske popevke. Glasnim pljeskom nagrađeni su još jedni gosti, vrtićarci odjela “Ftičeki” iz Dječjeg vrtića Zvončić.
Članovi Kulturno-umjetničke udruge Seljačka sloga Nedelišće tradiciju njeguju od 1971. godine kada su organizirali prvu smotru međimurskih izvornih pučkih popijevaka, koja je polučila veliko zanimanje izvođača i publike, ali i brojnih stručnjaka i muzikologa, budući da je jedan od članova stručnog žirija bilo akademik dr. Vinko Žganec.
Svojim su prisustvom podršku Smotri dali župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, načelnik Općine Nedelišće Darko Dania, predsjednik Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije Dejan Buvač i ostali uvaženi gosti. Međimurke i Međimurci još su jednom potvrdili koliko vole i poštuju svoju tradiciju, običaje i riječ.


 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content