Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Javnoj ustanovi REDEA-i dodijeljeno 17 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava

Datum objave: 31. svibnja 2019.

Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA projektom „Podrška međimurskim korisnicima ESI fondova“ osigurala je 17.600.080,12 kuna bespovratnih EU sredstava koje će usmjeriti u daljnju podršku jedinicama lokalne (regionalne) samouprave i drugim javnopravnim tijelima na području Međimurske županije za pripremu i provedbu projekata iz ESI fondova.
REDEA je tijekom 2018. godine promijenila pravni oblik i postala javna ustanova čije djelatnosti su propisane Zakonom o regionalnom razvoju, a prvenstvena aktivnost na koju je usmjerena je podrška regionalnom razvoju i korisnicima EU fondova. „Ovaj projekt od iznimne je važnosti za REDEA-u, ali i za širu zajednicu jer smo zahvaljujući njemu postali dio sustava podrške EU fondovima i osigurali smo sredstva za nesmetano poslovanje u sljedećih 5 godina. Provodit ćemo dodatne aktivnosti savjetovanja, informiranja i obrazovanja za jačanje ljudskih potencijala.“, istaknula je ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA Sandra Polanec Marinović na konferenciji za medije koja je održana u prostorijama Međimurske županije, a kojoj su nazočili župan Međimurske županije Matija Posavec, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović i voditeljica Odjela za strateško planiranje i razvojne programe Sandra Majsan.
Ciljana skupina ovog projekta su odgojno-obrazovne ustanove, javne ustanove, gradovi, općine, Županija, ali i šira javnost, kako bi se što više ojačali kapaciteti na terenu. „Alocirana sredstva namijenjena su aktivnostima jačanja kapaciteta REDEA-e sa svrhom pružanja što kvalitetnije savjetodavne podrške. Želimo informirati i ojačati ljude koji rade direktno na terenu s ciljem da REDEA bude savjetodavno tijelo koje pomaže tijekom procesa, a da korisnici fondova budu dovoljno educirani da sami kreiraju i provode projekte.“, dodala je ravnateljica Polanec Marinović.
Rasterećen županijski proračun – sredstva se usmjeravaju u obrazovanje i STEM područje
Osim daljnje podrške u pripremi i provedbi projekata te stabilizacije poslovanja, dobivena sredstva rasteretit će županijski proračun. „Dobili smo veliki vjetar u leđa za daljnji razvoj naših stručnih službi, agencija i ustanova, kao i za korištenje europskih fondova u čemu je Međimurska županija vrlo uspješna. U razdoblju 2017./2018., ugovoreno je 949 milijuna kuna europskih sredstava za područje Međimurja, što je 8553 kuna po stanovniku. Kako je naša strategija da unaprijed promišljamo i planiramo, pripremamo se za financijsko razdoblje europskih fondova koje kreće 2021. godine i u tom kontekstu je već sada važno pripremati projekte. Upravo zato je nužno imati kvalitetnu javnu ustanovu za razvoj koja će ovim bespovratnim sredstvima moći imati kapacitete za pomoć u pripremi projekata.“, rekao je župan Matija Posavec koji je dodao da se ovim sredstvima uvelike rasterećuje proračun Međimurske županije. Sredstva koja su iz proračuna bila izdvajana za REDEA-u sada će se preusmjeriti u velike projekte poput Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu vrijednog 50 milijuna kuna, razvoj Centra za STEM područja, projekte općina i gradova s ciljem da Međimurska županija i dalje bude predvodnik u korištenju EU fondova. „Slijedimo našu osnovnu filozofiju da infrastrukturu gradimo sredstvima iz EU fondova, a proračunska sredstva ulažemo u ljude, projekte za građane i u njih usmjerimo javni novac.“, zaključio je župan Posavec te čestitao REDEA-i na uspješnom projektu koji su potpisali među prvima u Hrvatskoj.


 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content