Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Predstavnici Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda (UNWTO) u obilasku Međimurja

Datum objave: 30. svibnja 2019.

U razdoblju od 27. do 30. svibnja 2019. godine u Zagrebu je održan 64. sastanak Komisije za Europu, Ujedinjenih naroda Svjetske turističke organizacije (UNWTO) koja ima 158 punopravnih članica, 6 pridruženih članica (associate members), više od 500 članica (affiliate members) iz javnog i privatnog sektora te 2 promatrača. Republika Hrvatska članica je UNWTO-a od 1993. godine i aktivno sudjeluje u njenom radu kao članica brojnih tehničkih odbora.  Međimurska županija je jedina od hrvatskih županija pridružena članica UNWTO-a.
Rad UNWTO-a odvija se u Regionalnim komisijama organiziranim prema geografskoj raspoređenosti (Afrika, Amerika, Istočna Azija i Pacifik, Europa, Srednji Istok, Južna Azija) te u pet Tehničkih odbora koji su usmjereni na konkurentnost, održivi razvoj, program rada i proračun, statistiku te reviziju aplikacija za pridruženo članstvo. Primarni cilj UNWTO jest da služi kao globalni forum za turističku politiku, kroz članstvo u UNWTO-u imamo mogućnost dati svoj doprinos u razvoju odgovornog, održivog i univerzalno prihvatljivog turizma u globalnim okvirima.
Primjer ste dobre prakse, a posebno nam se sviđa vaš identitet koji ovdje imate!“,
Kao primjer dobre prakse u primjeni tehnoloških inovacija u interpretaciji prirodne i kulturne baštine te kao članica mreže za gastronomiju, Međimurje je odabrano i preporučeno od strane Ministarstva turizma Republike Hrvatske te od UNWTO-a kako bi se terenski dio radionica odradio upravo u Međimurskoj županiji. „U turizmu nije najvažnije ono što imate, već kako koristite proizvode i potencijale. U Međimurju se ti potencijali oplemenjuju na sve moguće načine. Primjer ste dobre prakse, a posebno nam se sviđa vaš identitet koji nikada ne smijete izgubiti“, rekao je jedan od članova UNWTO-a iz Norveške Christopher Imbsen.
Više od 40 posjetitelja obišlo je Žabnik, Mlinarsku kuću i 4D muzej,  gdje su ih dočekali predsjednik Turističke zajednice i župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenica župana Sandra Herman i načelnik općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec. Dobrodošli u destinaciju aktivnog i kvalitetnog života koji je temeljen na našem uspješnom gospodarstvu, lokalnim OPG-ovima i turističkom razvoju. Želim vam da u najsjevernijoj općini provedete ugodne trenutke i ponesete dobre dojmove“, poručio je Crnčec.
Turizam Međimurja često se naziva i turizam u 365 dana, „Kontinent ima ogroman potencijal. Mi smo to shvatili te naš turizam razvijamo kao zelenu oazu u srcu Europe. Čuvamo naš identitet, autohtonost i povijest, dobitnici smo brojnih europskih nagrada, a naša kultura je pod zaštitom UNESCO-a. Turistima nudimo kvalitetan smještaj, čistu prirodu, povijest i enogastronomiju. Iz ovog kraja su Zrinski odlazili braniti Hrvatsku i Europu od Turaka, ovuda je prolazila prva željeznička pruga, ovdje je bilo prvo nalazište nafte u svijetu. Kažu da na ovom mjestu počinju Alpe, rođeni su sveti Jeronim, te Rudolf Steiner koji je utemeljio antropozofiju.  Međimurje ima još bezbroj neispričanih priča, vrhunsku enogastronomiju, a naša vina su na svjetskom natjecanju Decanter u Londonu osvojila čak 11 medalja.“ - poručio je gostima predsjednik Turističke zajednice i župan Matija Posavec te dodao kako budućnost vidi u aktivnom, odnosno sportskom, ali i zdravstvenom turizmu.  Kao regija želimo biti snažnije pozicionirani unutar UNWTO-a, a smatram da u nekim stvarima možemo biti primjer dobre prakse“.
  sandr

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content