Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Na 59. Festivalu kazališnih amatera dvije predstave iz Međimurja

Datum objave: 25. svibnja 2019.

U Vodicama je od 17. do 19.  te od 24. do 26. svibnja 2019. održan 59. Festival kazališnih amatera na kojemu su izvedene čak 22 izvrsne predstave najboljih amaterskih kazališta iz cijele Hrvatske.
Na daskama vodičkog Kulturnog centra međimursku amatersku kazališnu scenu predstavili su „Priločka amaterska scena“ iz Preloga s predstavom „Glumci“ te Kazališna družina „Štolcer“ iz Čakovca s predstavom „Adam“. Ispred Međimurske županije glumce je pozdravila pročelnica Ureda za poslove župana Vesna Haluga koja je kazala da je i kultura ono po čemu se poznaje, ali i prepoznaje Međimurje te čestitala skupinama što su se u velikoj konkurenciji od 167 predstava plasirale u završnicu festivala i što sa čak dvije izvedbe predstavljaju Međimursku županiju.
Šestu godinu zaredom u Vodicama se održava Festivala hrvatskih kazališnih amatera koji već više od pola stoljeća putuje Hrvatskom i prezentira najbolja kazališna ostvarenja hrvatskih amaterskih kazališta, a od ove godine prvi put oba vikenda domaćin su bile Vodice.
Od Županje preko nekoliko slavonskih kazališta do Koprivnice, Međimurja i sjeverne Hrvatske, preko Rijeke pa do Vodica kao najjužnije točke koja je svojim uspjehom izborila sudjelovanje na Festivalu hrvatskih kazališnih amatera, vodička publika uživala je u pučkim dramama, alternativnom kazalištu, povijesno-religijskim predstavama te ostalim predstavama svih kazališnih izričaja.
Nastup na Festivalu skupine su izborile u selekciji i konkurenciji od čak 167 prijavljenih skupina iz cijele Hrvatske, a odlukom izbornika Festivala – istaknutih hrvatskih kazališnih umjetnika, 22 najbolje predstave odabrane su za nastup u festivalskom programu.
Sve festivalske predstave pratilo je tročlano Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Mira Muhoberac, istaknuta teatrologinja i dramaturginja, Jasmin Novljaković, glumac i kazališni redatelj te glumac Vjekoslav Janković. Odlukom Povjerenstva u završnici Festivala u Vodicama će u nedjelju, 26. svibnja 2019. najboljim skupinama biti dodijeljene festivalske nagrade: Nagrada za najbolju predstavu, za najbolju režiju, najbolji novi dramski tekst, glavnu i sporednu mušku i žensku ulogu, za njegovanje kulturne baštine, za inventivnost te Posebna nagrada Povjerenstva.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content