Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U centru Čakovca obilježen Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva

Datum objave: 24. svibnja 2019.

Udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Međimurske županije na Trgu Republike u Čakovcu obilježila je Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva koji se odlukom Hrvatskog sabora obilježava 26. svibnja. Udruga kojoj je osnovna zadaća skrb i poboljšanje uvjeta života dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika, između ostalog aktivno radi na promicanju darivanja organa te senzibiliziranju javnosti na tu temu.
Na području Međimurske županije tijekom proteklih 15 godina evidentirano je 79 osoba s transplantiranim organom, a jedan od članova Udruge koji najduže živi s transplantiranim bubregom, punih 30 godina, je 70-godišnji Vladimir Horvatić iz Žiškovca. Uz Dragutina Bratinšćaka, Zlatka Križnika, Mladena Malekocija, Đurđu Dobošić i ostale članove došao je na izlagački štand Udruge, dati potporu i ispričati svoje iskustvo "novoga života". Tajnica Marija Lesinger kazala je da Udruga broji nešto više od stotinu članova, među kojima su i članovi obitelji oboljelih, a uz osobe kojima je presađen bubreg, imaju i nekoliko članova s transplantiranim srcem. „Iz osobnog iskustva mogu reći da kada oboljeli dobije zdravi organ, život mu se promijeni za 100%. Život na dijalizi jako je težak i svodi se na ležanje u bolnici po četiri sata svakog drugog dana. Otkad nam je transplantiran zdrav organ, živimo sasvim drugačiji život“, naglasila je Marija Lesinger.
Udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Međimurske županije godišnje održava četiri akcije s ciljem senzibiliziranja javnosti tijekom kojih građani mogu provjeriti šećer u krvi, izmjeriti krvni tlak, informirati se putem promotivnih materijala te preuzeti donorsku karticu. Ispred Međimurske županije obilježavanju Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa i tkiva pridružila se pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content