Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Mesna industrija Vajda otvorila pogone vrijedne 50 milijuna kuna

Datum objave: 24. svibnja 2019.

Mesnu industriju Vajda d.d. karakterizira stoljetno iskustvo u proizvodnji mesa i mesnih prerađevina. Osnovana je kao obiteljsko poduzeće 1912. godine, a danas je jedna od najpoznatijih mesno-prerađivačkih tvornica čiji su proizvodi prepoznati i na europskom tržištu. Veliki uzlet tvrtka doživljava ulaskom u Grupu Pivac koja je modernizirala pogone, proširila tržišnu nišu te je promišljenim ulaganjima, osobito u kvalitetan i stručan kadar koji održava visoku razinu kvalitete proizvoda i usluga, postala jedan od najmodernijih i najsuvremenijih proizvodnih pogona u Hrvatskoj. Posljednje u nizu ulaganje, završetak je tehnološke modernizacije MI Vajda d.d. vrijedno 50 milijuna kuna, investicijski projekt dogradnje, rekonstrukcije i modernizacije proizvodnog pogona, rashladnih sustava, ekspeditivnih kapaciteta te proširenje skladišnih prostora.
U okviru završetka investicija i otvorenja novouređenog pogona, ali i obilježavanja 107. obljetnice neprekinutog rada jedne lokalne tvrtke održana je svečanost na kojoj su prisustvovali ministar poljoprivrede Republike Hrvatske Tomislav Tolušić, župan Međimurske županije Matija Posavec, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, predstavnik Grupe Pivac i predsjednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije d.d. Igor Miljak, predsjednik Uprave Mesne industrije Vajda d.d. Alen Kajmović, pročelnik UO za gospodarske djelatnosti Darko Radanović te brojni uvaženi gosti iz gospodarskog, društvenog i političkog života.
Ovaj projekt ostvario je bespovratnu potporu u iznosu od 22,67 milijuna kuna kroz mjeru M4 “Ulaganje u fizičku imovinu“ Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014.-2020. i zasigurno je primjer dobre prakse u korištenju bespovratnih sredstava, a pozitivni učinci dugoročni su, ne samo u poslovanju tvrtke već i za cjelokupno gospodarstvo i poljoprivredu.“, istaknuo je predsjednik Uprave MI Vajda d.d. Alen Kajmović. Zahvaljujući i ovom najnovijem projektu Vajda se danas može pohvaliti jednom od najsuvremenijih tvornica u Hrvatskoj te je dodatno ojačala lidersku poziciju u sektoru proizvodnje svježeg mesa i ostvarila još kvalitetniju suradnju s domaćim OPG-ovima. Poboljšani su uvjeti rada i otvorena nova radna mjesta što je važan preduvjet za povećanje kooperantskog uzgoja svinja, a time i maksimalnog iskorištavanja domaće sirovine iz vlastitog uzgoja.
Svakom poduzetniku koji otvori nova radna mjesta, ulaže u ljude kroz povećanje plaće treba pružiti podršku, a proširenjem i modernizacijom ovoga pogona poljoprivredna proizvodnja i gospodarstvo u Međimurju zasigurno će biti podignuto na višu razinu. Vajda ima svoju višegodišnju tradiciju i identitet koji je zadržala unatoč svim promjenama te im na tome čestitam.“, poručio je župan Posavec.
Ministar Tolušić izrazio je zadovoljstvo viđenim te dodao:„Stočarstvo je jedan od prioriteta ruralnog razvoja, no nije sve u Vladi i ministarstvima već su poduzetnici i gospodarstvenici ti kojima moramo zahvaliti na rezultatima i upornosti, a Vajda je primjer kako se strpljenjem grade kvalitetni temelji gospodarstva“.
Postavljena izložba „Priča o uspjehu: Vizija Elmera Vajde koja živi više od stotinu godina“
Svečanost je zaokružena u zgradi Scheier izložbom pod nazivom: „Priča o uspjehu: Vizija Elmera Vajde koja živi više od stotinu godina“ u organizaciji Muzeja Međimurje Čakovec koji je u suradnji s Državnim arhivom za Međimurje, Židovskom općinom Čakovec i MI Vajda prikazao 107. godina bogate povijesti tvrtke. Uz odabrane dokumentacijske i fotografske materijale te brižno čuvane originalne projekte izgradnje pogona Vajde iz 1924. godine, autora Valenta Morandinija, mlađeg, poznatog čakovečkog arhitekta, prikazane su i brojne fotografije Vajdinih radnika kroz povijest. Akademik Dragutin Feletar u svojem je izlaganju podsjetio na povijesni razvoj Vajde, dok je ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek-Sobočan smjestila razvoj tvrtke u kulturna, gospodarska i društvena događanja 20. stoljeća.: „Tvornica Vajda uspješno je prkosila svim povijesnim zbivanjima, a svojim razvojem u mnogočemu je utjecala i na razvoj Čakovca i Međimurja.“

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content