Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Muzeju Međimurja otvorena izložba fotografija i dokumenata 112. brigade Hrvatske vojske

Datum objave: 23. svibnja 2019.

Povodom 20. obljetnice osnutka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata Republike Hrvatske – Ogranak općine Šenkovec, Muzej Međimurja Čakovec ugostio je izložbu pod nazivom „Fotografije i dokumenti 112. brigade Hrvatske vojske“. Dokumentarnom izložbom javnost se želi upoznati s velikom ulogom te zadarske ratne postrojbe i njenim doprinosom u obrani i oslobađanju zadarskoga područja tijekom Domovinskog rata. Autor izložbe je arhivski savjetnik u Državnom arhivu Zadar Marijan Maroja, a izložba je nastala povodom 25. obljetnice akcije Maslenica. Prisutne je na samom početku svečanosti otvorenja pozdravila ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan koja je naglasila kako je Muzej pravo mjesto za održavanje sjećanja na Domovinski rat te je još jedna potvrda mjesta čuvara baštine novije hrvatske povijesti.
Bila je to jedna od najstarijih i ljudstvom najbrojnijih brigada Hrvatske vojske kroz koju je u četiri i pol godine postojanja prošlo više od 11 tisuća branitelja, od kojih je 74 poginulo, a dvojica se i danas smatraju nestalima“ – ratnog se puta prisjetio pukovnik Marko Čulina, prvi ratni zapovjednik 112. brigade Hrvatske vojske. Pod zapovjedništvom 112. pričuvne brigade ZNG-a Zadar borio se u listopadu 1991. Međimursko-dalmatinski vod koji je za visoku vojnu organiziranost, hrabrost i požrtvovnost u borbama za Vodice i Zadar dobio pismenu zahvalu Zapovjedništva obrane zadarskog sektora. „Uz kronološki postavljene fotografije i najvažnije dokumente iz 1991. godine, izloženi su i novinski izvještaji koji posjetitelje vraćaju u vrijeme Domovinskog rata. Željeli smo naglasiti četiri ključna trenutka, a to su obrana Zadra, oslobađanje brda Križ, akcija Maslenica i operacija Oluja“, istaknuo je autor izložbe Marijan Maroja te dodao kako izložbu prati i dokumentarni film koji je snimila Hrvatska radiotelevizija.
Dva panela na izložbi posvećena su i braniteljima s područja općine Šenkovec, a načelnik Saša Horvat izrazio je ponos zbog djelovanja šenkovečkog ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata Republike Hrvatske čija je temeljna zadaća prenošenje istine i čuvanje sjećanja na poginule suborce. Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović koji je napomenuo kako u Muzeju Međimurja postoji i stalni postav „Međimurje u Domovinskom ratu“ te dodao da su upravo Međimurci dali ogroman doprinos na ratištima diljem Republike Hrvatske.
Otvorenju izložbe nazočili su i predsjednik UDVDR-a Šenkovec Dejan Mihalković, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Blaženka Novak te voditeljica pododsjeka Područne jedinice Čakovec Sektora za savjetodavnu i psihosocijalnu pomoć Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske Natalija Kozar.
Izložba će u stalnom postavu Muzeja Međimurja Čakovec biti postavljena do 31. svibnja 2019.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content