Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija potpomaže dvije važne investicije u Donjoj Dubravi

Datum objave: 20. svibnja 2019.

Dom kulture „Zalan“ u Donjoj Dubravi, inače nepokretno kulturno dobro upisano u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske, očekuje nastavak revitalizacije unutrašnjeg prostora, koji su potpisivanjem Sporazuma o zajedničkom financiranju najavili župan Međimurske županije Matija Posavec i načelnik Općine Donja Dubrava Marijan Varga.
Tijekom prošle godine, uz sufinanciranje Međimurske županije i Ministarstva kulture, odrađeni su stolarski i ličilački radovi izrade vanjske ulazne stijene na ulaznim vratima, vanjskih krila prozora drvene stolarije te vanjskih sporednih ulaznih vrata u koje je uključena i zamjena stakla. Kući Zalan potrebna je i unutarnja obnova stolarije kako bi se očuvale njene vrijednosti te spriječilo daljnje narušavanje izvornog oblika. Shodno tome, ove godine je planirana obnova koja se prema Arhitektonskom projektu sastoji od navedenih stolarskih i ličilačkih radova. Vrijednost radova procjenjuje se na 385.655,00 kuna. Općina je projekt kandidirala i na natječaj Ministarstva kulture te je odobren iznos od 100.000,00 kuna.
Nastavak obnove ovog iznimnog povijesnog objekta iz 19. stoljeća od velikog je značaja za očuvanje kulturne i povijesne baštine Međimurske županije, a župan Matija Posavec s načelnikom Marijanom Vargom potpisao je Sporazum o zajedničkom financiranju vrijedan 100.000,00 kuna. „Ovaj objekt kao simbol povijesti i jedan od najstarijih objekata na našem prostoru ima neprocjenjivo značenje za Donju Dubravu, a napokon će dobiti novo ruho. Stepenište i terasa su također u lošem stanju te ih treba zamijeniti. Nadam se da će do Dana općine, 13. srpnja 2019. radovi biti završeni.“, kazao je načelnik Varga.
No nije to jedina investicija u Donjoj Dubravi koju potpomaže Međimurska županija, budući da je 100.000,00 kn namijenjeno i za obnovu župne crkve sv. Margarete. Župnik Mirko Pilaj kazao je kako ove godine obilježavaju 230-tu obljetnicu postojanja, a želja je završiti s obnovom kompletne fasade na crkvi, odnosno preostalog južnog i zapadnog djela pročelja. Dio je prošle godine obnovljen zahvaljujući sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 150.000,00 kuna. Župan Međimurske županije Matija Posavec Sporazum o sufinanciranju potpisao je sa župnikom Mirkom Pilajem te kazao da će s razine Županije podržati sve kvalitetne projekte koji budu prepoznati u razvoju bilo koje općine. „Donja Dubrava ima dobar smjer razvoja. Naša suradnja vezana je i uz obrazovanje. Prije nekoliko mjeseci potpisali smo Ugovor o sufinanciranju energetske obnove školske dvorane. Dali smo sredstva i za uređenje vanjskog igrališta, a u budućnosti ćemo podržati sve ono što vodstvo općine na čelu s načelnikom Vargom prepozna kao mogućnost za daljnji razvoj,“ poručio je župan Matija Posavec.
Potpisivanju Sporazuma u Domu kulture „Zalan“ nazočili su i članovi općinskog vijeća, Nadica Lisjak i Zlatko Ljubek te ravnateljica Osnovne škole Donja Dubrava Mirjana Ribić.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content