Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Orehijada, 45. godina NK "Budućnost" Podbrest i svečana sjednica obilježili Dane Općine Orehovica

Datum objave: 19. svibnja 2019.

Nizom događaja Općina Orehovica obilježila je svoje dane koji su započeli u subotu, 18. svibnja 2019. svečanom sjednicom Općinskog vijeća. Sjednica je održana u Domu kulture u Podbrestu, a okupljene sumještane na samom početku pozdravio je predsjednik Općinskog vijeća Marko Hunjadi koji je istaknuo da se zahvaljujući dobroj suradnji općinske vlasti, udruga, škole i crkve, Općina razvija u pravom smjeru.
Rezultati i brojke rada tijekom prošle godine predstavljeni su u kratkom filmu, a načelnik Franjo Bukal dodao je da ulaganjem u obrazovanje, socijalnu zaštitu, sport, kulturu i komunalnu infrastrukturu žele što više poboljšati standard svih stanovnika Općine. "Izgradnja i dovršetak nove zgrade škole i dvorane najvažniji su projekt koji smo priveli kraju, no kroz proračunska sredstva uz pomoć Županije, ministarstava i sredstvima europskih fondova nastojali smo ulagati da omogućimo kvalitetniji i ugodniji život u našoj maloj sredini, trudeći se da nitko ne bude zapostavljen.", rekao je načelnik Bukal.
Kulturno-umjetnički program Sjednice obogatili su Tamburaški sastav učenika Osnovne škole Orehovica i KUD-a Fijolica, profesor Zlatko Bacinger izvedbom pjesme „Revica“, učenice 8. razreda OŠ Orehovica Melanie Horvat, Vanesa Mesarić, Nina Obadić i Sara Vrbanec recitacijama i studentica solo pjevanja i glazbene pedagogije Karolina Matjašec izvedbom pjesme „Međimurje kak si lepo zeleno“.
"Općina Orehovica primjer je općine koja ulaže u svoje ljude, primjer je kako se treba boriti za svoje ljude i kako na pravi način ulagati sredstva na korist svih mještana. Sredstvima europskih fondova gradite infrastrukturu, a proračunska sredstva ulažete u ljude, u razvoj obrazovanja jer bez kvalitetnog obrazovanja nema sretne zajednice, a ni gospodarstva.", istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec čestitavši mještanima Općine Orehovica njihov dan.
Svečanoj sjednici nazočili su brojni mještani i gosti među kojima su bili potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, saborski zastupnici Bernarda Topolko i Veljko Kajtazi, međimurski načelnici, predstavnici kulturnog, društvenog i političkog života Općine Orehovica.
Suradnja Općine Orehovica i istarske Općine Svetvinčenat
Također, svečanost je bila prilika za razvoj suradnje te je s gostima iz Istarske županije potpisano Pismo namjere o uspostavi suradnje općine Orehovica i općine Svetvinčenat, koje su potpisali načelnici Franjo Bukal i Dalibor Macan. Nastavno na Sporazum o suradnji Međimurske i Istarske županije, u dvodnevnoj posjeti tijekom koje je potpisano pismo namjere boravili su načelnik općine Svetvinčenat Dalibor Macan, predsjednik Općinskog vijeća Elvis Cetina, zamjenik načelnika Dean Perković i voditelj razvojnih programa i projekata Igor Macan koji su sa svojim domaćinima načelnikom općine Orehovica Franjom Bukalom i potpredsjednikom Općinskog vijeća Brankom Sušecom održali i radni sastanak sa županom Matijom Posavcem. Na sastanku je istaknuta važnost unapređenja suradnje dviju županija čemu će zasigurno pridonijeti i uspostava suradnje općina Orehovica i Svetvinčenat. Načelnika Macana posebno su zanimala iskustva općine Orehovica i Međimurske županije u obnovi škola i izgradnji školskih sportskih dvorana. Dogovorena je i suradnja općinskih DVD-a te nogometnih klubova.
45. godišnjica od ponovnog osnutka NK „Budućnost“ Podbrest
Nakon svečane sjednice posvećeno je i pušteno u promet novouređeno parkiralište i park kod Doma kulture i crkve u Podbrestu. Župnik Damir Slamek posvetio je vanjsko uređenje, a učenici OŠ Orehovica Vanja Kočiš i Larisa Vranović uz pomoć općinskog vodstva i gostiju prerezali su vrpcu, čime je službeno otvoreno i predano na korištenje 40 novih parkirnih mjesta, kao i uređene pješačke staze i klupice za odmor.
Veliki ponos Podbresta, Nogometni klub „Budućnost“ osnovan je 1961. godine, no već je nakon nekoliko godina prestao s radom, ali je 1971. klub ponovno osnovan te već 45 godina kontinuirano djeluje. Povodom velike obljetnice, održana je sjednica Kluba na kojoj je predsjednik Zlatko Martinec predstavio razvoj sporta u Podbrestu kao i razvoj samog nogometnog kluba. Na velikom jubileju čestitao im je tajnik Nogometnog saveza Međimurske županije Darko Jambrović, a svečanost je bila prilika za podjelu zahvalnica i priznanja najistaknutijim pojedincima i institucijama koji su obilježili višegodišnji rad Kluba.
Orehijada i Međunarodni susret folklornih društava
Tradicionalna manifestacija Orehijada – "Festival oreha i sega ka kcoj ide" održana je po šesti put u organizaciji KUD-a "Fijolica" iz Orehovice te je i ove godine pokazala bogatstvo hrane, pića, ručnih radova i brojnih drugih proizvoda. Birali su se najbolji proizvodi od oraha te su najbolju orehnjaču ispekle članice Udruge Krašovec iz Kuršanca, Justina Kocijan ima najljepši kolač, Kruno Latin najbolji orehovec, a članice Udruge žena Brest iz Podbresta na svom su štandu imale najdeblji orah ovogodišnje Orehijade.
Održan je i Međunarodni susret folklornih društava kojem je prethodio svečani mimohod kroz Orehovicu. Dječja folklorna sekcija KUD-a Fijolica, KUD Belica, KUD Tančec, Ženska vokalna skupina Sveti Marko iz Selnice, KUD Elizabeta, Zlatna Korita i Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec oduševili su ispunjenu dvoranu Osnovne škole Orehovica, a nakon završetka službenog dijela Mirko Švenda Žiga održao je koncert pod velikim šatorom.


 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content