Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Uspješno završeni Dani EU u Međimurju

Datum objave: 17. svibnja 2019.

Podići svijest građana o EU, posebice djece i mladih, osnovni je motiv obilježavanja Dana Europe i Europskog tjedna koji u Međimurskoj županiji već tradicionalno obiluju događanjima za sve uzraste. Ove godine Dani Europe započeli su u II. osnovnoj školi Čakovec gdje je održano finale EU kviza za Međimursku županiju pod vodstvom Informacijskog centra EUROPE DIRECT Čakovec.
Kviz se provodi u okviru obilježavanja Dana Europe već sedamnaestu godinu zaredom, a mnogi su školarci prva znanja o Europskoj uniji stekli upravo pripremajući se za sudjelovanje. Ekipe su morale pokazati znanje u poznavanju povijesti, država, institucija i geografskih obilježja Europske unije. U finalu su sudjelovali kvizaši iz OŠ Nedelišće, OŠ Orehovica, OŠ Mursko Središće, OŠ “Petar Zrinski” Šenkovec, OŠ Dr. Ivana Novaka Macinec i II. OŠ Čakovec. Ovogodišnji pobjednik EU kviza je ekipa Osnovne škole Mursko Središće koji se u eliminacijskom krugu natjecao s ekipom Osnovne škole „Petar Zrinski“ Šenkovec. Također eliminacijski krug iskusili su i predstavnici Osnovne škole Macinec i Osnovne škole Nedelišće koji su se natjecali za treće mjesto. Tako je treće mjesto na kraju pripalo Osnovnoj školi Macinec.
Nešto stariji su svoje znanje mogli pokazati na Pub Quizu u Starom hrastu u Čakovcu koji je bio u znaku Europe i Europske unije. Sastala se ukupno 21 ekipa, koja je odgovarala na 50 pitanja iz područja kulture, glazbe, sporta i drugih tema vezanih uz zemlje članice Europske Unije. Ekipe su pokazale zavidno znanje i potvrdile da je znanje opet „in“. U opuštenoj atmosferi, pod već uhodanim vodstvom Krešimira Biškupa, tijesna se borba vodila do samoga kraja.
Kišni ponedjeljak u Gradskoj kavani u Čakovcu razvedrili su svojim znanjem već tradicionalno, učenici srednjih škola Međimurske županije. EU pub kviz ponovo je okupio najbistrije glavice i najs(p)retnije srednjoškolce naše županije kako bi pokazali svoje znanje o Europskoj uniji, Europi i još koječemu. Kviz, u organizaciji Informacijskog centra EUROPE DIRECT Čakovec i Srednje škole Čakovec, okupio je pedesetak mladih srednjoškolskih entuzijasta koji su bili spremni pokazati što znaju.
U 7 kategorija znanja 11 je ekipa pokazalo zavidno poznavanje europskih pjesama, gradova, država, jezika, političara i gastronomskih užitaka, dok su u bonus krugovima pokazali odlične vještine crtanja bez gledanja, pjevanja, plesanja i ispijanja Coca-cole. Najbolja je bila ekipa Srednje škole Čakovec, „Lipe“ koje su i prošle godine bile na tronu, a slijede ih „Proaktivci“ iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, dok je ekipa „Nikud nikam“ iz Graditeljske škole Čakovec osvojila odlično treće mjesto. Pobjednici će ovog ljeta uživati u kupanju na otoku Krku koje je omogućio Jakopić Travel, opuštati se na bazenima i pogledati dobar blockbuster u Centru za kulturu u Čakovcu.
Dio bogatog programa bilo je i „Europsko selo“ koje se u petak, 10. svibnja moglo posjetiti na Trgu Republike u Čakovcu. Izlagači, učenici osnovnih i srednjih škola, dobili su zadatak istražiti i predstaviti jednu državu članicu po vlastitom odabiru. „Cilj je motivirati mlade na učenje i istraživanje o državama članicama, a ujedno im omogućiti da praktično primjene svoje stečeno znanje,“ poručili su iz centra EDIC Čakovec.
Organizatore je osvojio štand učenika Tehničke škole Čakovec koji je predstavljao čari Italije, stoga su ih nagradili vrijednom nagradom za najbolju ekipu. Irska, Portugal, Španjolska, Finska, Austrija i Grčka – sve su to zemlje čija je kultura inspirirala osnovnoškolce i srednjoškolce Međimurske županije te ih navela da na najkreativniji način predstave njihove posebnosti, ali i prednosti koje im je donijelo članstvo u Europskoj uniji. Uz učenike iz Tehničke škole, sudjelovali su predstavnici Srednje škole Prelog, OŠ Strahoninec, Srednje škole Čakovec i Učeničkog doma Srednje škole Čakovec.
Europsko selo organizirano je posjetilo nekoliko grupa iz Dječjih vrtića s područja grada Čakovca. Štandove je obišla i zamjenica župana Sandra Herman, dok su se građani informirali o nadolazećim europskim izborima i o kampanji ovajputglasam.eu.
Već tradicionalno Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije uz podršku Europske komisije organizira „Dane otvorenih vrata EU projekata” u sklopu kojih je održano i završno događanje projekta ‘1,2,3…PALIM LAMPICU! – razvoj sustava podrške (potencijalno) darovitim učenicima u Međimurskoj županiji’. Riječ je o dvogodišnjem projektu koji je nudio individualizirane i obogaćene programe koji se nadovezuju na sadržaje redovitog obrazovanja.
Od strane nastavnika, psihologa i pedagoga odabrana je ciljana skupina učenika koju karakterizira kreativnost, logičko zaključivanje, interes za specijalizirana područja te lakše usvajanje redovnog nastavnog gradiva. Sudjelovali su u individualiziranim i obogaćenim programima koji se nadovezuju na sadržaje redovitog obrazovanja, a društveno-humanistički, prirodoslovno-matematički i tehnički centar pohađali su u Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec, Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec i Tehničkoj školi Čakovec.
Pored učenika, podršku u radu dobilo je 94 nastavnika i 24 psihologa koji rade s potencijalno darovitim učenicima te ulažu dodatne napore tijekom redovne nastave kako bi osigurali poticajnu okolinu za njihovo napredovanje.
Dani Europe završili su predstavljanjem poduzetničkih projekata koji se trenutno provode i mogućnostima za financiranje novih ideja. Naglasak je bio na projektima vezanima uz istraživanje, razvoj i inovacije kao osnovnim pokretačima gospodarstva temeljenog na znanju te inovativnim proizvodima i uslugama kojemu Međimurje teži. Osim primjera poduzetničkih projekata poduzeća Šestan-Busch d.o.o. i Leško d.o.o., predstavljena je i prva znanstvena institucija u Međimurju – Metalska jezgra te potpora koju ova institucija može dati u pripremi i provedbi poduzetničkih istraživačko-razvojnih projekata.
Uzevši u obzir ciljnu publiku, ovo je bila odlična prilika za predstavljanje 8. kruga programa provjere inovativnog koncepta POC8 koji je trenutno dostupan poduzetnicima za financiranje predkomercijalnih aktivnosti tehničke i komercijalne provjere inovativnog koncepta kao što su razvoj prototipa i demonstracija tehničke izvedivosti.
Ovogodišnji Dani Europe pokazali su da Europska unija nisu samo institucije, nego svi mi, nas više od 500 milijuna, koji dijelimo prostor, zajedničke vrijednosti, kulturu i temeljna ljudska prava. Život u Europskoj uniji nudi beskrajne mogućnosti, zakonodavstvo i inicijative  omogućuju ostvarenje potencijala i pokretanje mašte. Solidarnost, tolerancija, sloboda i jednakost te poštovanje, temeljne su vrijednosti života u Europskoj uniji: biti solidaran znači biti spreman pomoći drugome, biti tolerantan znači priznati da netko može živjeti i misliti drugačije, slobodni da sami odlučujemo što je najbolje za svakog od nas. Te zajedničke ljudske vrijednosti omogućuju nam zajedništvo i osjećaj pripadnosti Europskoj uniji.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content