Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurski Centar znanja primjer u povlačenju sredstava iz EU fondova

Datum objave: 17. svibnja 2019.

Članovi Odbora za praćenje Operativnog programa Konkurentnost i kohezija uz sudjelovanje visoke delegacije Europske komisije proveli su dva dana, 14. i 15. svibnja, u Međimurskoj županiji te su posjetili kompleks bivše vojarne u Čakovcu, danas poznat kao Centar znanja. 
Zamjenica ravnateljice Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA Ana Kralj predstavila je povijest njegovog razvoja te pojasnila ulogu strateškog planiranja koju provodi Javna ustanova REDEA. Strateškim planiranjem i uspješno provedenim projektima iz objavljenih natječaja obnovljeno je ili se trenutno obnavlja većina zgrada u Centru znanja, a projektnih ideja ne nedostaje ni za nove sadržaje.
Prezentirana su 4 projekta: Uključivo studiranje – uspostavljanje studentskog doma Međimurskog veleučilišta, Proširenje Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju – Metalska jezgra Čakovec te Centar održivog razvoja Međimurskog veleučilišta.
Projektom Uključivo studiranje – uspostavljanje studentskog doma Međimurskog veleučilišta revitalizirana je zgrada starog vojnog kompleksa za potrebe prvog Studentskog doma u Čakovcu. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 8.992.075,00 kn. Još jedan projekt Međimurskog veleučilišta je Centar održivog razvoja kojim će se revitalizirati još jedna zgrada za provedbu istraživanja i razvoja u području biokemije okoliša, održive gradnje, primijenjene automatike i proširene stvarnosti. Vrijednost projekta je 11.895.867,07 kn.
Tehnološko-inovacijski centar Međimurje će proširiti svoj poslovni inkubator na ukupno 3.700 m2. Projektom će se rekonstruirati i opremiti potkrovlje u postojećoj zgradi inkubatora TICM1 dok će bivša automehaničarska radionica u kompleksu vojarne postati nova zgrada inkubatora TICM3. Vrijednost projekta je 11.982.571,48 kn.
Prvi znanstveno – istraživački centar u Međimurju, ujedno i prva znanstveno-istraživačka ustanova u Hrvatskoj u području strojarstva i računarstva, uspostavit će se provedbom projekta Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju – Metalska jezgra Čakovec. Između ostalog, cilj projekta je povećati kompetitivnost metalske industrije na području Međimurske županije i sjeverozapadne Hrvatske. Projektom će se revitalizirati zgrada stare jahaone, uz ukupnu vrijednost projekta 31.290.223,12 kn.
Prilikom posjeta državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Spomenka Đurić izrazila je zadovoljstvo viđenim, a isto su potvrdili i predstavnici Europske komisije. Napomenula je da prate razvoj svih projekata u Centru znanja Međimurske županije od početka te da je izrazito zadovoljna radom Javne ustanove REDEA koja kao regionalni koordinator već više od 15 godina naporno radi na privlačenju sredstava iz EU fondova, te je dala izniman doprinos, između ostalog, za još dvije najveće investicije na području županije – rekonstrukciju i revitalizaciju Muzeja Međimurja Čakovec te rekonstrukciju i opremanje Županijske bolnice Čakovec za potrebe dnevne bolnice i dnevne kirurgije. Nakon razgledavanja Centra znanja, državna tajnica održala je operativni sastanak sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem i ravnateljicom Javne ustanove REDEA Sandrom Polanec Marinović na kojem su raspravljali o temama vezanim uz pripremu i provedbu projekata financiranih iz EU fondova. Između ostalog, državnoj tajnici prezentirane su ideje i projekti koji su već u pripremi za novo financijsko razdoblje EU (2021.-2027.)
Izvor: Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content