Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska energetska agencija MENEA i Grad Prelog europskim projektom uključuju građane u osmišljavanje energetske strategije

Datum objave: 15. svibnja 2019.

Na trećem pozivu za prijavu projektnih prijedloga programa Interreg Central Europe, među 44 odobrenih nalazi se i projekt „ENES-CE – Povećanje kapaciteta javnih institucija u planiranju i provođenju lokalnih energetskih strategija i planova u suradnji s građanima“. Međimurska energetska agencija d.o.o. MENEA u projektu sudjeluje kao jedan od 10 projektnih partnera iz 6 zemalja središnje Europe, dok je vodeći partner Grad Forli iz Italije. Drugi hrvatski partner je Grad Prelog koji će tijekom implementacije biti i nositelj planirane pilot investicije.
U Javnoj ustanovi za razvoj Međimurske županije REDEA, direktor MENEA-e Alen Višnjić i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek potpisali su partnerski sporazum te uz nazočnost župana Međimurske županije Matije Posavca predstavili projekt.
Cilj projekta je uključivanje građana u procese energetskog planiranja. Ono se provodi kroz osnivanje građanskih energetskih grupa koje 'bottom-up' metodom pružaju podršku jedinicama lokalne samouprave u pripremi i provedbi energetskih projekata. „Angažirat ćemo vanjske stručnjake koji će organizirati niz radionica namijenjenih svim dionicima iz javnog i privatnog sektora, temeljem čega će biti izrađen Akcijski plan održivog energetskog razvoja i klimatskih promjena za grad Prelog. Naknadno će za implementaciju biti odabrana jedna od mjera unutar plana, što će biti financirano iz budžeta projekta u visini od 15.000,00 eura.“, objasnio je direktor Alen Višnjić, te dodao kako se radi o trećem projektu MENEA-e sufinanciranom iz programa transnacionalne suradnje Interreg Središnja Europa -  u suradnji s Gradom Čakovcem proveden je projekt „Dynamic Light“, a Javna ustanova REDEA bila je partner na projektu „Rures“.
„Ukupni budžet projekta iznosi 1.847.374,50 eura, od čega 172.720,00 eura otpada na MENEA-u, a 145.375,00 eura na Grad Prelog. 85% od navedenog iznosa sufinancirano je iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Dodatno sufinanciranje tražili smo iz fonda Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije koji će nas pratiti sa 60% sufinanciranja vlastitog sudjelovanja, odnosno 9% ukupnog budžeta partnera.“ pojasnio je Višnjić omjere sufinanciranja.
Iskustva u provedbi EU projekata imaju u Gradu Prelogu, a ovdje se radi o jednom koji je iznimno značajan, potvrdio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek. „Energetika je bitna za cijelu Republiku Hrvatsku i moramo težiti tome da se približimo standardu zemalja Europe. Između ostalog, ovaj projekt nam omogućuje da informiramo građane i pripremimo ih da se što kvalitetnije prijave na natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća,“ poručio je Kolarek.
 „Naša energetska agencija ima jasno izražen smjer ulaganja u energetsku učinkovitost te je možemo smjestiti u hrvatski vrh po povlačenju europskih sredstava. S druge strane, Prelog je uz Mursko Središće među top 10 gradova u Hrvatskoj po količini dobivenih europskih sredstava. Sudjelovanje građana i lokalne zajednice u osmišljavanju strategije energetske učinkovitosti važno je ne samo zbog demokratskih procesa, već i zbog spremnosti za novo višegodišnje financijsko razdoblje koje započinje krajem iduće godine. Nakon obnove javnih zgrada htjeli bismo početi s obnovom obiteljskih kuća, za što će zbog velikog interesa u europskim fondovima morati biti osigurano mnogo više sredstava,“ zaključio je župan Međimurske županije Matija Posavec.
Provođenje projekta započelo je 1. travnja 2019., a trajat će do kraja ožujka 2022. godine.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content