Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Međimurskoj županiji brojna događanja povodom Međunarodnog dana sestrinstva

Datum objave: 11. svibnja 2019.

Svake godine 12. svibnja, na dan rođenja Florence Nightingale, utemeljiteljice i začetnice modernog sestrinstva, diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan sestrinstva. Brojnim događanjima važan je datum obilježen i u Međimurskoj županiji. U petak, 10. svibnja, u jutarnjim satima na Trgu Republike u Čakovcu u organizaciji Hrvatske komore medicinskih sestara Podružnice Međimurske županije održana je javnozdravstvena akcija tijekom koje su građani mogli izmjeriti šećer u kapilarnoj krvi i krvni tlak, ali i podsjetiti se kako mogu spasiti život na radionici Crvenog križa. Svi zainteresirani mogli su dobiti pokoji koristan nutricionistički savjet, a dijeljeni su i promotivni materijali. Aktivnosti su provedene uz pomoć medicinskih sestara iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Doma zdravlja Čakovec, Županijske bolnice Čakovec, Zavoda za hitnu medicinu, Ustanove za zdravstvenu njegu u kući, Crvenog križa, Medicol-a te učenika Srednje škole Čakovec. Akciju su podržali brojni građani, a među njima i zamjenica župana Sandra Herman te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač.
Uručene zahvalnice medicinskim sestrama s dugogodišnjim stažem
Svečanost obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva održana je u restoranu Županijske bolnice Čakovec. Ivanka Mesarić, Irmica Marciuš, Ivanka Fodor, Mirjana Podvezanec, Irena Ladić, Bernarda Kovačić Somođi, Miljenka Toplek medicinske su sestre sa 40 godina staža, a za predanost radu  zahvalnicu su im uručili predsjednica čakovečke podružnice Hrvatske udruge medicinskih sestara Božena Kapitarić i župan Međimurske županije Matija Posavec. Priznanje za 30 godina radnog staža uručeno je Ružici Mustač, dok su Kristina Premuš, Irena Mađarić Tuksar i Dijana Farkaš djelatnice s 20 godina radnog staža.
Predsjednica Božena Kapitarić podsjetila je da je Hrvatske udruga medicinskih sestara, podružnica ŽB Čakovec prošle godine proslavila 50 godina djelovanja te dodala kako će na svečanoj sjednici grada Čakovca biti nagrađena Godišnjom nagradom Grada Čakovca u području zdravstva i socijalne skrbi. To je potvrdio gradonačelnik Stjepan Kovač, uz konstataciju kako je sestrinstvo poziv, a ne posao. Čestitke svojim kolegicama i kolegama uputila je i predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Podružnice Međimurske županije Marija Prekupec
Župan Međimurske županije Matija Posavec kazao je kako u zdravstvenom sustavu koji teži holističkom pristupu pacijentima ključnu ulogu imaju medicinske sestre i tehničari, te dodao kako uspješna sredina može biti ostvarena samo ako su zadovoljena dva osnovna čimbenika – kvalitetno obrazovanje i kvalitetno zdravstvo, a upravo to su grane u koje se u Međimurju najviše ulaže. „Trudimo se povezivati primarnu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu. Bolnica i cijeli krug naših zdravstvenih ustanova najveće je gradilište u proteklih 27 godina. Od adaptacije stare interne, preko uređenja pojedinih odjela do izgradnje novog Doma zdravlja - sve to radimo sa željom da damo poticaj zaposlenicima i pružimo bolje uvjete u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali i smanjimo pritisak na sekundarnu zdravstvenu zaštitu. Čekamo uređaj za magnetsku rezonancu. Dograđujemo prostor te stvaramo temelje za, uz interventnu kardiologiju, još jedan centar izvrsnosti – onaj iz radiološke dijagnostike,“ naglasio je te dodao kako će i dalje ulagati u opremu i infrastrukturu, no prije svega u ljude, zbog čega treba odobravati specijalizacije te zdravstvenim djelatnicima omogućavati edukacije i dodatna usavršavanja.
Da medicinske sestre nisu samo predane svom poslu već i vrlo kreativne, potvrdila je izložba rukotvorina i umjetničkih radova čime se bave u slobodno vrijeme. Svečanost su kulturno-umjetničkim programom uveličali učenici Srednje škole Čakovec te Vokalna skupina Hrvatske komore medicinskih sestara – Podružnica Međimurske županije.
Svečanosti su nazočili brojni medicinski djelatnici i ravnatelji zdravstvenih ustanova Međimurske županije te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač.
Za bogat program obilježavanja Dana sestrinstva koji je sudjelovanjem medicinskih sestara na utrci Wings for Life u Zadru započeo 5. svibnja, zaslužne su Hrvatska komora medicinskih sestara Podružnica Međimurske županije te čakovečka podružnica Hrvatske udruge medicinskih sestara.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content