Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Regionalni plac poprimio međunarodni karakter – drugi sajam okupio 92 izlagača

Datum objave: 11. svibnja 2019.

Med, sirevi, likeri, suhomesnati proizvodi, bučino ulje i vino samo su neki od proizvoda 92 izlagača koji su se mogli degustirati i kupiti na 2. Regionalnom placu na MESAP-u u Nedelišću. Dvostruko veći broj izlagača dokaz je da je priča koje je krenula početkom travnja prepoznata i kvalitetna te je već prerasla regionalne okvire.
S ciljem prezentacije visokokvalitetnih domaćih proizvoda obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava, Međimurska županija inicirala je projekt Regionalnog placa na kojem se imaju priliku predstaviti međimurski OPG-ovi, ali i OPG-ovi iz Varaždinske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske i Virovitičko-podravske županije. "Ideja je prepoznata lokalno i regionalno te je to ona politika kojoj moramo težiti, odnosno povezati potencijal kojeg ima poljoprivredna proizvodnja kontinentalne Hrvatske. Dali smo prostor OPG-ovim gdje mogu prodavati svoje proizvode, a broj izlagača i posjećenost dokazuju da radimo dobar posao te se širimo i dobivamo međunarodni karakter.", rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je posjetio MESAP zajedno s predsjednikom Skupštine Međimurske županije Mladenom Novakom. Županija partner 2. Regionalnog placa je Virovitičko-podravska županija, otvorenju sajma nazočio je zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak. Direktor Viroexpo-a Bojan Mijok istaknuo je da je ugodno iznenađen visokom razinom organizacije: "Danas smo ovdje s deset izlagača koji su iznimno zadovoljni posjećenošću i prodajom što nam je jako bitno jer želimo da su naši kupci svjesni važnosti kupovine domaćih proizvoda i poticanja poljoprivredne proizvodnje." Tijekom trajanja Regionalnog placa održao se radni sastanak kojem su prisustvovali pročelnica Upravnog odjela za poslove župana Vesna Haluga, Mark Gyorvary iz Poduzetničkog centra Županije Baranja koji upravlja sajmom Gazdanapok u Szentlorincu, drugim po veličini sajmu u Mađarskoj, direktor Viroexpo-a Bojan Mijok i zamjenik načelnika općine Nedelišće Željko Kacun. Dogovorena je suradnja koja će već u lipnju biti formalizirana potpisivanjem Sporazuma o suradnji. Ispred sajma Gazdanapok, predsjednik kuratorija Mark Gyorvary izrazio je zadovoljstvo uspostavom suradnje te je naglasio kako mnogo korisnih stvari mogu naučiti i preuzeti od MESAPA i Međimurja.
Posebnost drugog placa je upravo sudjelovanje gostiju iz Mađarske i Slovenije koji su se istaknuli širokom paletom raznovrsnih proizvoda karakterističnih za njihove krajeve, pa su tako posjetitelji mogli kupiti kravlje i kozje sireve, suhomesnate proizvode, degustirati kvalitetna slovenska vina i mađarske sokove te druge domaće proizvode. "Regionalni plac odlična je priča kojoj smo se željeli uključiti jer treba poticati proizvodnju domaće hrane te smo doveli naše vrijedne poljoprivrednike koji nude proizvode koji se ne mogu naći u Međimurju.", rekao je župan Općine Lendava Janez Magyar. Uz različite domaće delicije, posjetitelje je čekao i raznovrstan popratni program, nagradna igra, ali i dobra glazba i društvo. Prvu nagradu, vikend za dvije osobe u PP Papuk u izletištu Jankovac, biseru turističke ponude Virovitičko podravske županije, osvojila je Marija Horvat iz Nedelišća, a druge nagrade posjetitelji iz Podturna, Nedelišća, Štrigove i Zagreba.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content